Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Jubileumhoz méltó Sajtófesztivál

Új helyszínen, a Millenáris Fogadóban tartotta 15., jubileumi Sajtófesztiválját a DUE. Az április 18-án megrendezett BKV-sztrájk ellenére teltház, programáradat és ajándékcunami várt mindenkit, aki eljött.

 

„Hú, itt aztán sokan vannak”-  kiabálta tátott szájjal mellettem állva az V. News In Motion konferencia egyik francia résztvevője a Sajtófesztiválra összegyűlt diáksereg láttán. A színpadon épp a megnyitók zajlottak: Kecskés István DUE-elnök a II. kerület polgármesterével, dr. Láng Zsolttal nyitotta meg a rendezvényt, de nekünk is sietni kellett, hiszen az Európai Diákújságíró Szövetség (EYP) főtitkára, Vanessa Witkowski is beszédet mondott, magyarra fordította Beke Dániel.

 

A megnyitó után Lola szórakoztatta az először ülő, később a színpad köré tömörülő közönséget, majd elkezdődtek a programok a három különböző csatornán, valamint a nagyszínpadon. Egy érdekesség: a Sajtófesztivál 15 éve alatt az idei volt az első olyan, amikor mindenki eljött, aki megígérte, vagyis a rendezvény napján senki sem telefonált és mondta le a részvételt a sztrájkra vagy másra hivatkozva.

 

 

 

 

 

Díjak és nyeremények tömkelege

 

A nap során a nagyszínpadon átadtuk az Országos Diákmédia Pályázat díjait (részletek itt ), kihirdettük a Magyar Nemzeti Bank és a DUE közös, „Pénz áll a házhoz”, valamint a DUE és a Diákhitel „Hitelesen a Diákhitelről” pályázatának díjait. Kisorsoltuk az Országos Iskolarádió Hálózat megjutalmazott tagjait , de itt hirdettük ki az Apple videotudósító verseny, a McDonald’s-játék, valamint a Nemzeti Sport TOTÓ győzteseit is. Volt tombola és tombolás, a nagyszínpadon zajongott a Drill of the Beats szájdob-formáció és a DUE házi hiphopdívája, Hugee, de keménykedett a Hotdog.hu tehetségkutatójának nyertese, a Nikson zenekar is.

 

Hajós Andrásra akkora volt az igény, hogy az eredeti helyszínre nem fért volna be a vele szervezett közönségtalálkozó, így vele is a nagyszínpadon és környékén lehetett beszélgetni. David Martin, a British Council magyarországi irodájának igazgatója beszédében üdvözölte a jövő újságíróit, és azt hangsúlyozta: 2008 a kultúrák közötti párbeszéd éve az Unióban, a jövő újságíróinak pedig különösen fontos, hogy ezzel komolyabban is foglalkozzanak. Lola visszatért egy puszi erejéig, hogy gratuláljon a DUE elnökének a jubileumi rendezvényhez, Katus Attila fitneszguru pedig nem csak beszélt, hanem meg is mozgatta a Sajtófesztivál vendégeit.

 

Idén is óriási sikert aratott az It’s Rite Break Battle fejenpörgő különítménye, akik breaktánc-bemutatójukkal alaposan lenyűgöztek mindenkit. Az estét a nagyszínpadon a Sorozatlövés zárta, aminek keretében Végh Ödön, az HBO gyártási igazgatója olyan titkokat is megosztott a hallgatókkal, mint például a South Park szinkronjának elkészülte. Mint elmondta: sokáig szenvedtek, hogy megfelelő fordítókat találjanak a néhol elég ízes angol szlengre, a megoldást pedig véletlen találták meg két munkatárs személyében, akik a cég konyhájában angolul ökörködtek. A sorozatokról azt is megtudhattuk, hogy nem könnyű tudni, mi lesz a következő nagy sláger: a Jóbarátok például eredetileg csak tölteléknek került be kora esti műsorsávba, ehhez képest hatalmas siker lett belőle.

 

A sorozatozást a Barátok közt sztárjai zárták le, Réti Barnabást (Erik), Balogh Edinát (Kinga) és Kardos Esztert (Vanda) hosszasan faggatta a közönség.

 

Csatornák és sztárok

 

Csocsó, mobil-internet, mobiltelefonok és játékok, fotelek és kanapék várták azokat, akik beugrottak a Vodafone „a Te pillanatod” elnevezésű helyszínére. A közönségtalálkozóük keretében erre a helyszínre látogatott Szujó Zoltán sportriporter, valamint Vámos Miklós író, műsorvezető is.

 

A sport volt a témája a Testébresztő helyszínének, itt Katus Attila beszélt arról, hogy miért szeressünk mozogni, majd az olimpia és a foci körül forgott minden. Szántó Dávid (TeleSport), Lantos Gábor (Magyar Rádió), Pietsch Tibor (Nemzeti Sport) és Kovács András Péter (Magyar Rádió) beszéltek arról, milyen is lesz kint lenni a kínai olimpián, vagy éppen a szomszédban, Ausztriában a 2008-as foci eb-n. Kovács András Péter egyébként nem csak komolyan, de viccesen is beszélt – stand-up fellépésén főként az idősebbek derülhettek nagyokat. Legendákból sem volt hiány: a Testébresztő vendége volt Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok kajakozó, valamint Vitray Tamás is, aki 5 évtizednyi tapasztalat birtokában a lehető leghitelesebb ember, ha a sportról szeretnénk beszélgetni. Közönségtalálkozója után Gyurta Danit épphogy ki tudtuk szabadítani rajongói gyűrűjéből, ő azonban szemmel láthatóan jól viselte a sok közös fényképet és aláírást.

 

A harmadik csatorna helyszínén minden a zenéről szólt: a legjobb számokon kívül hallható (és látható) volt itt a Viváról ismert két műsorvezető, Kisó és Zola, akik valamilyen rejtélyes oknál fogva előzetes bejelentés nélkül magukkal hozták a No Thanx frontemberét, Eriket is. Ennek a rajongók örültek a legjobban, a tömeg alig fért be az ülőhelyekre. Közönségtalálkozott a zenecsatornán a magyar MTV két műsorvezetője, Franciska és Gábor, utánuk pedig az MR-2 Petőfi rádió főszerkesztője, Csillag János, és DJ Izil, a csatorna zenei szerkesztője beszéltek arról, hogy látják rádiójuk jövőjét. „Ez egy zenei rádió. Minden alkalommal, amikor valaki megszólal, hazudunk.” – viccelődött Csillag János, majd hozzátette: érkeznek a tematikus műsorok, így hamarosan az MR-2 Petőfin is több szöveg lesz. A zenecsatorna napjára a koronát Tilla tette fel, a program utolsó elemeként pedig itt vetítettük a Macskafogó második részét.

 

Mindenhol történt valami

 

A felsorolás még mindig nem ért véget: a napsütötte terasz adott helyet a DUE V. News In Motion nemzetközi konferenciája egyik állomásának, a 10 országból érkezett fiatalok Szlankó Bálint újságíróval vitatkoztak arról, hogy létezik-e közös európai nyilvánosság, és ha nem, mit tehetünk mi mindannyian, hogy megteremtsük azt. A konferenciáról hamarosan részletesen is beszámolunk itt, a DUE Online-on. Nem kellett azonban angolul tudni ahhoz, hogy az ember jól érezze magát: legyen szó az Apple videótudósító-standjáról, vagy a Tibi csoki termékbemutatójáról, a diáksereg lelkesen vetette bele magát a látni-, enni-, és hallanivalókba.

 

Az egész napos programáradatot DUE-klub zárta igencsak elfáradt szervezőkkel, de egy biztos: jövőre, veletek, a Sajtófesztiválon!

 

 

Beke Dániel. 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság