Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Ezer diákújságíró bulizott a DUE Sajtófesztiválján

Ezer diák és kedvükért érkező sztárok színes forgataga fogadta a DUE Országos Ifjúsági Sajtófesztiváljára érkezőket április 28-án a Fővárosi Művelődési Központban. A Sajtófeszt vendége volt többek között Gundel Takács Gábor, Szily Nóra, Sváby András-és még sokan mások! Kattints!

 

. Az év legnagyobb ifjúsági média-seregszemléjének vendége volt többek között Gundel Takács Gábor, Szily Nóra, Sváby András, Komlósi Gábor, Schell Judit, és a Jóban-Rosszban három ifjú tehetsége: Novák Henriett (Linda), Santana-Somogyi Lorena (Zoé) és Szaniter Dávid (Kisati)  Koncertet adott Palcsó Tamás (képünkön), valamint Maróth Viki és a Nova Kultúr Zenekar. A fesztiválon a DUE elnöksége több mint egymillió forint értékben jutalmazta meg az év legjobb diákújságíróit és diákrádiósait. Herczeg Zsolt tudósítása.

A rendezvénynek otthont adó Fővárosi Művelődési Központ auljában a Magyar Turizmus Rt., a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, a Diákhitel Központ, valamint az internetkapcsolatot is biztosító Informatikai és Hírközlési Minisztérium állított fel standot, ahol hasznos információkkal várták a betérőket. A párhuzamosan zajló programok forgatagában megfáradt diákújságírók időnként sorba álltak egy finom Magnum-jégkrémért.

A megnyitó ünnepségen Kecskés István, a DUE elnöke, Turányi-Vadnay Szabolcs, a European Youth Press Intézőbizottságának tagja és Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára köszöntötte az egybegyűlteket, majd a DUE vezetői adták át az Országos Iskolarádió Hálózat jutalomsorsolásának nyereményeit és az Országos Diákújságíró és Diákrádiós Pályázat díjait. A fesztiválnak több külföldi diákújságíró vendége is volt.

A British Council pályázatának eredményhirdetése, valamint a brit intézmény énekeseinek fellépése után vette kezdetét a fesztivál fő támogatójaként is jegyzett Coca Cola sajtótájékoztatója. A világ legnépszerűbb üdítőitalát gyártó óriáscég rendezvényén nem csak reklámértékű információk hangzottak el, hiszen a többi között szó esett arról, hogy kulturált ember nem dobja el az utcán a kiürült üdítős dobozt. (Tudtad egyébként, hogy a Coca-Cola a világ második legismertebb szava az O.K. után?)

Fárasztó munka, de nagyon élvezzük - mondták el a tv2 Jóban-Rosszban című szappanoperájának fiatal színészei a sajtófesztivál közönségtalálkozóján. Novák Henriett (Linda), Santana-Somogyi Lorena (Zoé) és Szaniter Dávid (Kisati) mesélt szakmájuk árnyoldaláról is, hiszen "sztárságuk" gyakran sodorja őket furcsa helyzetekbe. Henriettet például sokan azonosítják sorozatbeli figurájával, "aki" rosszindulatú és rámenős, holott aki az ifjú szépséggel találkozott a DUE fesztiválszínpadán, ennek ellenkezőjéről győződött meg. Az ifjú színészek a program után türelmesen írták alá a százával eléjük nyújtott füzeteket, illetve tucatszám adták az interjúkat a kínálkozó lehetőséget ügyesen megragadó diák-riportereknek.

14 órától kezdődtek az alternatív programok. Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs vezetője a diákhitel új lehetőségeiről, Debreceni István, a Baptista Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője a Srí Lanka-i magyar árvaházról, Kiss Dezső a Honvédelmi Minisztérium sajtótisztje pedig a Gripen repülőgépekről tartott előadást.

Mint minden évben, idén is a közönségtalálkozók vonzották a legtöbb érdeklődőt, néhány teremben percek alatt elfogytak az üres helyek és a levegő is.

Sváby András, a tv2 műsorvezetője a többi között arról beszélt, hogy „az a szerencsés, ha az újságíróban egyesül a tehetség és a szorgalom, de én nagyon kevés ilyet ismerek.”

Schell Judit színművésznő elmesélte, hogy a Színművészetin "borzasztóan izgulós" volt, sokszor utazott haza a szüleihez, akiknek utána úgy kellett rábeszélni, hogy menjen vissza a főiskolára. Mivel 11 évig táncolt, a Szombat esti láz táncversenyéhez a páros amatőr, színész feléhez túl profinak bizonyult.

 

Komlósi Gábor a média manipulatív hatására hívta fel a figyelmet, megszólítva fotósunkat is, miszerint „nála a hatalom, hogy akármit elhitessen egy képpel erről a beszélgetésről. Mi ez, ha nem manipuláció?” Reméljük, csak egy dolgot hisz a kedves olvasó a képről: egy jó hangulatú, szakmai alapú közönségtalálkozón készült. Komlósi Gábor szerint az újságírók – ő is – mind "genyaképzőbe" jártak, járnak. A Komlósi Oktatási Stúdióban ő is genyákat képez – állította.

 

Katus Attila aerobik-világbajnok és Nicsovics Pál görkorcsolya magyar bajnok a testmozgás fontosságáról beszéltek és sportolásra buzdították a hallgatóságot.

 

Szily Nóra, az RTL Klub Reggeli című műsorából, valamint a Budapest Rádióból ismert fáradhatatlan sztár elárulta, hogy a televíziózás a "nagy szerelme" és a mai napig minden munkájára ugyanúgy felkészül, mint pályája elején. Az is kiderült (újra, de úgy tűnik, sokaknak nem elégszer) hogy nem rokona a politikus Szili Katalinnak.

 

Gundel Takács Gábor igyekezett rámutatni, hogy a sztárság, az ismertség nem szabad, hogy megváltoztassa az embert. Hogy ne azért dolgozzunk, hajtsunk, hogy híresek legyünk, hanem hogy azt csinálhassák, amit szeretnek. Neki ez sikerült, és most nagyon boldog, kiegyensúlyozott életet él.

 

A rendezvény este a tombolasorsolás tuán DJ Smash fergeteges, "színpadon táncolós" diszkójával ért véget.

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság