Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Csodák Tárháza – arany molekulák Deák Andreával

Nálunk minden arany, ami fénylik! Mondja ezt Andrea az MTA TTK Szerves Kémiai Intézet, “Lendület” Szupramolekuláris Kémiai Kutatócsoport vezetője.
Azt tudjátok, hogy az arany miért felbecsülhetetlen értékű a mai kutatók számára?

A gyógyászatban is felhasználható, újszerű és értékes tulajdonságú aranytartalmú szupramolekulák létrehozása a célja az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában önálló kutatócsoportot alapító Deák Andreának.
A fiatal vegyész, a 24. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon a Csodák Tárháza programon belül fog majd az érdeklődőknek egy előadást tartani.
Többek között szó lesz a
z MTA Lendület programjáról, amely lehetőséget adott új módszerek kidolgozására és meghonosítására a kémiai szintézisben, melyek révén hasznos és értékes tulajdonságú aranytartalmú szupramolekulák hozhatók létre.
Az arany az emberiség történetében az egyik legfontosabb szerepet játszó fém. Az ókorban tisztasága miatt a szépség, a gazdagság és a hatalom jelképévé vált miközben köréje mítoszok szövődtek. A középkorban az alkimisták egyik fő célja a Bölcsek Kövének a megalkotása volt, melytől azt remélték, hogy minden közönséges anyagot az örök és tökéletes fémmé, arannyá tud változtatni. Az arany napjaink kutatói számára is felbecsülhetetlen értékű, hiszen a felhasználásával létrehozott különleges szupramolekulák sokszor újszerű tulajdonságokkal is rendelkeznek.

Az előadásban bemutatásra kerülnek a kutatócsoport által megtervezett és létrehozott aranytartalmú szupramolekulák, melyek szabályozott módon valamilyen külső hatással kiváltott dinamikus szerkezetváltozás következtében megváltoztatják az UV-fénnyel előhívható lumineszcens színüket.

A továbbiakban az élő rendszereket felépítő molekulákról is szó lesz, amelyek a környezet hatásaira érzékenyen reagálnak és képesek a folyamatos alkalmazkodásra. Léteznek olyan az ember által tervezett és létrehozott anyagok, melyek szabályozott módon valamilyen külső fizikai (hő, fény, nyomás) vagy kémiai (illékony szervetlen vagy szerves molekulák) hatásra képesek megváltoztatni a szerkezetüket és módosítani valamilyen tulajdonságukat.

Nem is gondolná az ember, hogy az arany milyen tulajdonságokkal bír és mennyire fontos alapanyag a kutatók számára. A Bölcsek Kövéről pedig eddig csak a Harry Potter kapcsán hallottunk. Andrea előadása színes lesz, illetve képes magyarázattal fogja szemléltetni a kutatásait, így azok számára is érdekes lesz, akik nem jártasak a témában.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Sajtófesztiválra és a Csodák Tárházába, Andrea „aranyos” előadására.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság