Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Csodák Tárháza – A baktériumok Achilles-sarkát kutatja Pál Csaba biológus

Pál Csaba biológus, lendület ösztöndíjas kutató a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának kutatója, a Biokémiai Intézet tudományos főmunkatársa, az Evolúciós Rendszerbiológiai csoport vezetője.

Csaba olyan kérdésekre keresi a választ a mindennapokban, amelyek elmondhatjuk, hogy mindenkit foglalkoztatnak. A nem is annyira távoli jövő problémáját, az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok Achilles-sarkát egyszerű módszerrel találta meg Pál Csaba biológus, aki a magyar Nobel-díjként is emlegetett Bolyai-díj 2015-ös nyertese.
Csaba egy nagyszerű elme, egy kiemelkedő kutató, aki
2008-ig Oxfordban dolgozott. Most már itt Magyarországon, Szegeden folytatja a munkát és napi 10 órákat dolgozik azért, hogy majd évek múlva egy-egy kutatás eredményeként elmondhassa ez az, megtalálta amit keresett.
Nagyon nehéz munka és eszméletlen nagy erőt és kitartást igényel, hiszen a kutatások döntő többsége nem sikerül elsőre, sőt olykor csak a kilencedik alkalommal hoz pozitív visszajelzést. Csaba nem bánja, hiszen erre tette fel az életét, szereti és hisz abban, amit csinál.

Május 19-én az Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon a Csodák Tárháza program keretein belül tartja meg előadását melyben részletesen elmeséli kutatócsoportja éppen most mire keresi a választ.
Szó lesz még arról, hogy a kutatásaik során milyen egyszerű elvet követtek.
 - A természetben működik az a jelenség, amit úgy hívunk: „nincs ingyen ebéd”. Ez azt jelenti, ha egy élőlény alkalmazkodik a környezetéhez, egyéb sajátságai leromlanak. Ugyanígy nálunk, amikor a számos antibiotikummal szemben ellenállóvá válik a baktérium, más sajátságai rosszabbak lesznek, vagyis érzékenyebbé válnak más szerekkel szemben. Ezeket a szereket kell megtalálni.

Az előadásra bárki beülhet május 19-én, Csaba szeretettel várja az érdeklődőket.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság