Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Csodák Tárháza - Horváth József a rákkutatás és ami mögötte van

Horváth Józsefnek különleges története van. Neki soha nem voltak luxus dolgai - cigánytelepen nőtt fel - a szülei nem tudtak neki mindent megadni – viszont a család és a szeretet volt mindig az első – de egy valamije mindig is volt és lesz, ami nem más, mint a HIT.

Ha már egy ember életét is meg tudom változtatni, megérte élnem. Ez József mottója és ebből sok minden ki is derül. A hit sok mindenen átsegítette, szabad gyerekkora volt, nem kötötték a szigorú szabályok, nem törődtek szülei azzal, hogy hányas jegyet hoz fiúk haza. A család viszont fontos, mint minden cigány életében náluk is, és itt a férfi a családfenntartó. Viszont ő mindig is tudta, hogy tanulni szeretne, intelligens és életrevaló volt, egy olyan ember, akinek mindenért meg kellett küzdenie az életben.

Megérte, hiszen megmutathatta egész Magyarországnak, hogy egy cigányból is lehet biológus - genetikus - rákkutató.
Míg más diákok azon gondolkodtak, hogy mit vegyenek a spórolt pénzükből maguknak, addig József már gyermekként is építkezésekre járt dolgozni, hogy pénzt szerezzen és befektette mindenét a tanulásba, hogy majd egyszer kitörhessen a cigánytelepről és segíthessen a családjának is. Annak ellenére, hogy felnőttként most már a fontos dolgok és a kutatás tölti ki a mindennapjait, azért marad ideje pecázásra, kikapcsolódásra, edzésre és persze a családi programokra, mint a bográcsozás. Egy nagy álma még nem teljesült be és most első sorban ez az, ami tovább hajtja őt előre, mégpedig az, hogy az USA-ban dolgozhasson és tapasztalatokat gyűjthessen.

Most pedig azért küzd ismerőseivel, hogy egy magyar zsákfalu mélyszegénységben élő, extrém hátrányos helyzetű gyerekeinek nyújtson segítő kezet. Mindezt a Tarnabod-projekttel, ami nem más, mint egy igazi civil összefogás, amely adományozással, főzéssel, lelki-támogatással segítené a szegényeket. Idén a program jelölve lett a Jószolgálati-díjra. A kapott szavazatokon múlik, hogy meg tudják –e valósítani a projektet. Mi sok sikert kívánunk hozzá!

A hit és a remény, akárcsak a küzdés és az akarat, kéz a kézben járnak. József eredményei és munkássága megmutatja minden fiatal cigány és magyar számára, hogy semmi sem lehetetlen, hogy a sorstalanságnak hátat lehet fordítani és megfelelő kitartással illetve lelki erővel bárki elérheti azt, hogy sikeres és elismert szakember, kutató vagy tudós lehessen.

A Csodák Tárháza programon az előadásból megtudhatjátok milyen úton halad a rákkutatás és hogyan telnek a mindennapjai a laborban a fiatal rákkutatónak.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság