Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Az eddigi legnépszerűbb Sajtófesztivál volt a huszadik

Nagy érdeklődés kísérte a jubileumi Országos Ifjúsági Sajtófesztivált, amelyet 2013. május 10-én tartott a DUE Médiahálózat a budapesti Millenárison. Közel 2000, média iránt érdeklődő fiatal, diákújságíró és diákrádiós fordult meg pénteken az egész napos programon.

 

Délelőtt a színpadon zajlott a program, amelyet a DUE elnöke, Kecskés István nyitott meg. A Sajtófesztivál résztvevőit köszöntötte a rendezvény főtámogatójának képviseletében Aranyosné dr. Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatója, valamint Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos.

A Pataki Zita vezette díjátadó gálaműsor során a DUE vezetői, Kecskés István elnök , Balázs Géza és Szayly József alelnökök adták át a Tehetségkutató Diákmédia Pályázat díjait. (A pályázat eredményét megtalálod itt.) A DUE Médiahálózat és a DUE Produceri Iroda jóvoltából több mint 3 millió forint értékben kaptak díjakat, ajándékokat a legtehetségesebb ifjú médiások. Átadtuk az Ifjúsági Sajtódíjat is, amelyet idén Lazáry Fanni nyert el. (Az Ifjúsági Sajtódíjasról szóló cikkünket elolvashatod itt.) A Sajtófesztiválon jutalmaztuk a Telenor által támogatott „Tények nyomában” etikus újságírói különdíjra pályázók legjobbjait is. A díjátadó gálaműsor során felléptek a Goldance táncosai, a Gördülő Tánccsoport kerekes székes zumbásai, a Taiko Hungary dobcsoport, valamint az Open Stég, a DUE házi zenekara, és volt slam poetry is.

A Sajtófesztiválon tartotta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a DUE Médiahálózattal közös Forgass és ossz! videópályázatának díjátadását, valamint az OTP Bank az Életrevaló kvízjátékának eredményhirdetését.

Délután Mádai Vivien vette át a rendezvény háziasszonyi teendőit. Vivien adta át az Országos Iskolarádió Hálózat éves jutalomsorsolásán nyertes tíz iskolának a vásárlási utalványokat is, amelyeket iskolarádiójuk stúdiójának fejlesztésére fordíthatnak.

A nap folyamán négy helyszínen zajlottak egyszerre ifjúsági sajtótájékoztatók. A közszolgálati és a kereskedelmi média ismert arcai, újságírói meséltek a résztvevőknek életútjukról, a szakma kulisszatitkairól. A Sajtófesztivál főtámogatója, a Nemzeti Média- és Hírközlései Hatóság két helyszínének programjait rendkívüli érdeklődés övezte. A részt vevők találkozhattak Vujity Tvrtko riporterrel, Weisz Fanni modellel, Agárdi Szilvi és Pál Dénes énekesekkel, Azurák Csaba főszerkesztővel, D. Tóth András riporterrel. Közös ifjúsági sajtótájékoztatót tartott Nagy Anna, az Erzsébet program; Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat és Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője. Faggathattuk D. Tóth Kriszta újságíró-riportert, az 50 tehetséges magyar fiatal programból Kotroczó Róbertet és mentoráltját, Lantai-Csont Gergelyt, valamint Magyarország netminiszterét, Horváth Dávidot, Rácz Zsuzsa író-újságírót, Till Attilát és Felméri Pétert.

A moziteremben a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával elkészült kisfilmeket vetítette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A vetítések után a filmek készítőivel beszélgethettek a résztvevők, többek között Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendezővel, Csukás István íróval, Mátyássy Áron rendezővel, és a Termeszetfilm.hu stábjával.

A délután a televíziós zenei tehetségkutató versenyek sztárjai, Radics Gigi, Pál Dénes és Agárdi Szilvi léptek föl a Sajtófesztivál nagyszínpadán.

 A Sajtófesztivál adott otthont két kiemelt szakmai programnak is. A visegrádi négyeket bemutató Visegrádi workshopon vendégünk volt, és a színpadon köszöntötte a Sajtófesztivál résztvevőit, valamint a Visegrádi Négyekről beszélt Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára. A program keretében találkozhattatok a Négyek kulturális intézeteivel, megismerkedhettek történelmi és kulturális hagyományaikkal. A Visegrádi workshopon előadást tartott Beke Dániel, a DUE külügyi szekciójának vezetője arról, hogy a V4-ek országaiban hogyan működik a diákmédia. Őt követte Szilágyiné Bátorfy Edit, Magyarország V4 nemzeti koordinátora, aki Magyarország V4-es elnökségéről és az együttműködésről beszélt. A nap folyamán vendégünk volt még Ugrósdy Márton, a Kitekintő.hu Közép-Európa rovatának szerkesztője, akivel kötetlenül beszélgettek az érdeklődők.

 A HelyiTipp című, a vidéki élet hagyományait felelevenítő programon tartott előadást dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója, dr. Eperjesi Tamás, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet vidékfejlesztési igazgatója, és dr. Balázs Géza néprajzkutató, a DUE alelnöke. A HelyiTipp című pályázati felhívásunkra érkezett három legjobb kezdeményezést is itt mutatták be a pályázók.

 A 20 Országos Ifjúsági Sajtófesztivált rengeteg játék és kísérőprogram is színesítette.  A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság önálló helyszínen várta egész nap játékokkal a résztvevőket, ki lehetett próbálni egy valódi greenboxot, totót lehetett kitölteni rengeteg ajándékért, és versenyezni lehetett, ki tud gyorsabban összekötni egy set-top-boxot egy tévével. Szintén játékokkal és ajándékokkal várta standjánál a diákokat a Richter, a Telenor, a Huawei és a Ringier, az OTP Bank, a Sicontact és a DUE Médiahálózat.

Médiatár

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság