Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

21. Sajtófesztivál – részletesen a programról

A DUE Médiahálózat a budapesti Millenáris Park D csarnokában rendezi meg 2014. május 16-án 21. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválját, melyre a rendezők az ország egész területéről várják az érdeklődő ifjú diákmédiásokat, patronáló tanáraikat és a média iránt érdeklődőket.

Az egész napos rendezvényen hirdetik ki a Tehetségkutató Diákmédia Pályázat eredményeit. A látogatók 9–18 óráig interaktív, tematikus és egyéb szórakoztató programokon, ifjúsági sajtótájékoztatókon és koncerteken vehetnek részt. Délután a ByTheWay fiúegyüttes lép fel.

 

A hosszan tartó, gondos szervezés eredményeként elkészült az idei, immár 21. alkalommal megrendezendő Országos Ifjúsági Sajtófesztivál programja. Érdemes beszerezni jegyedet még ma az egész napos rendezvényre, mert unatkozni biztosan nem fogsz! Sztárfellépők, a média szakemberei, interaktív és tematikus programok várnak rád a budapesti Millenáris Park D csarnokában május 16-án, pénteken. Olvass figyelmesen, jegyzetelj és készülj! Szerezd be a bejáratnál a Sajtófesztiválra összeállított kérdőívünket, válaszold meg a kérdéseket, melyekre könnyen megtalálod a helyes választ, ha nyitott szemmel, körültekintően és kíváncsian jársz-kelsz a rendezvény területén. A legtöbb helyes választ adók tombolajegyet kapnak, így esélyük van az értékes nyereményekre a nap végén.

Érdemes ellátogatnod a DUE standjához, ahol mindent megtudhatsz az egyesületről, a nyári Médiatáborról és a sajtóigazolványról. Kedvező áron kiadványainkat is megvásárolhatod. Egész nap a Helyi kincs – légy a vendégünk! pályázatunk 6 legjobbja népszerűsíti lakóhelyét egy nem szokványos turisztikai kiállítás keretében, így ötleteket és tippeket kaphatsz, hova menj nyáron a haverokkal, az osztályoddal vagy a családoddal vakációzni. A rendezvény szüneteiben workshop jellegű pódiumbeszélgetéseken szakemberek várnak téged, hogy egy kötetlen beszélgetés keretében vitassátok meg a modern médiumok értésének és megértésének, tanításának különböző ismeretterjesztő módszereit. Egy másik beszélgetés, a Bevásárlókosár elnevezésű workshop teret enged a versenyjog és a versenykultúra tematikájának, képbe kerülhetsz ezen témák szakszerű megjelenésének lehetőségeivel a médiában. A blokk harmadik társalgása a vidéki élethez és a vidékfejlesztéshez kapcsolódik. Megtudhatod, miért igen is trendi a vidék, és hogyan lehet népszerű a 21. század fiataljai számára.

Egész napra Könyvmegállót hirdetünk, mely az olvasás- és médiaértés tematikájához kapcsolódik. Az akció lényege: Hozz magaddal egy könyvet és vigyél el egy másikat!, valamint Hozz magaddal egy diákújságot és vigyél el egy másikat! A program célja, hogy az így kibontakozott „csere-bere vásár” által a fiatalok megértsék az olvasáskultúra fontosságát, és gyakrabban vegyenek nyomtatott médiumot a kezükbe. Az erre a célra kialakított helyen lehetőséged lesz kényelembe helyezkedni és egy olvasósarok mintájára belelapozni a felhalmozott könyvekbe és diáklapokba.

Az Országos Ifjúsági Sajtófesztivál szervezői és támogatói idén is játékokkal, nyereményekkel, izgalmas interaktív programokkal készülnek. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) negyedik éve támogatja a rendezvényt. A vendégek idén a délelőtti órákban a legújabb, 3D-s technikájú animációs filmkészítésbe kapcsolódhatnak be szakemberek közreműködésével. Az NMHH helyszínén, délután pedig a nemrég bemutatott történelmi tévéfilm, A berni követ korhű díszleteire épített játékon keresztül a nézők újból feleleveníthetik az egyes jeleneteket az alkotók és színészek segítségével. Különleges programmal készül az OTP is, amely a Millenáris D csarnokában építi fel az Életrevalók című játéka offline, szabadulós szobáját. Az interaktív játék résztvevőinek rejtett nyomokból és információkból kell összerakniuk egy kódsort, amelynek segítségével meg tudják rendelni a Párizsba szóló repülőjegyüket.

Ne feledd, már reggel 9 órától várunk téged a helyszínen, ahol DJ Smash hangolja a közönséget és készít fel az egész napos szórakozásra, mulatozásra. A nyitóprodukciót a Rockin' Board szolgáltatja akrobatikus rock&roll formájában. A rendezvényt Kecskés István, a DUE elnöke, valamint Takách Zsuzsanna, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatója nyitja meg. Közvetlenül utánuk dr. Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos mond köszöntőt a nagyszínpadról. A délelőtt hátralévő részében több zenés-táncos prudukció részesei lehetünk: bemutatkoznak ugrókötelesek, egy gúlatorna csoport, valamint Hajdú Ágnes és Pallós Tibor ismert és közkedvelt zeneszámokat adnak elő. A Tehetségkutató Diákmédia Pályázat több kategóriájában is eredményt hirdetünk: Az év diák-videoújságírója (a díjakat Takách Zsuzsanna, az NMHH kommunikációs igazgatója adja át), Az év online diákmédiuma (a díjat Gecse Mariann, a Huawei Technologies Hungary kommunikációs vezetője adja át), Az év mentora (a díjat az OTP Bank kommunikációs igazgatója adja át), Az év diákfotósa (a díjat a DUE elnöksége adja át), Tények nyomában – etikus diákújságíró különdíj a Telenor támogatásával (a díjat Kutas István, a Telenor kommunikációs igazgatója, Kecskés István, a DUE elnöke, valamint Szayly József, a DUE alelnöke adják át). A délelőtti díjátadókat Az év diákújságírója kategória zárja (a díjakat a DUE elnöksége adja át). Előtte azonban a DUE Médiahálózat és a Telenor közös, Jövőkutató pályázatának nyereményeit kapják meg a díjazottak Kálmán Kristóftól, a pályázat 2013-as nyertesétől, valamint Kutas Istvántól, Kecskés Istvántól és Szayly Józseftől. Valamennyi díjazottnak lehetőség lesz a nyeremények átvételét követően kérdezni a szakmai zsűri képviselőjét pályázatáról a DUE-standnál. A zsűrit 1-1 tag a színpadon is képviseli.

A 11.45 órára ütemezett első szünet rengeteg izgalmat, érdekességet és színes programot tartogat neked. Ifjúsági sajtótájékoztató keretében igazi kuriózumként sor kerül az időjósok találkozójára, melynek az OTP helyszínén lehetsz részese. Reisz András az MTVA, Pataki Zita és Véber István az RTL Klub, Németh Lajos pedig a TV2 képviseletében vesz részt a beszélgetésen. Mindeközben a DUE színpadtól jobbra található helyszínén Trokán Annát, a veszprémi Petőfi Színház színésznőjét kérdezheted szakmája rejtelmeiről. A DUE színpadtól balra található helyszínén Rátonyi Krisztával, a 2013-as Nagy Diák IQ-teszt háziasszonyával, valamint Nagy Lantos Balázzsal, a Mensa HungarIQa elnökével beszélgethetsz. A földszinti DUE-stand és az első emeleti NMHH-helyszín is tematikus, interaktív programokkal, workshop jellegű pódiumbeszélgetésekkel várja látogatóit.

A Sajtófesztivál programja az első szünet után hip-hop táncbemutatóval folytatódik, melyet az Országos Iskolarádió Hálózat jutalomsorsolása követ. A Hálózat szerződött tagjai az iskolarádió fejlesztéséhez kaphatnak hozzájárulást. Folytatódik a pályázati eredmények kihirdetése a hátralévő kategóriákban. Ezúttal is a zsűri 1-1 képviselője jelen lesz a színpadon, valamint a díjazottak kérdezhetik a DUE-standnál pályázatuk elbírálásának részleteiről a nyeremények kiosztását követően. Az év diákrádiósa kategória nyereményeit a DUE elnöksége adja át.

A 13:45 órától tervezett második szünetben ismét több helyszínen vehettek részt ifjúsági sajtótájékoztatón. A DUE színpad mellett jobbra található helyszínén Novodomszky Évát, az MTVA műsorvezetőjét kérdezhetitek szakmája rejtelmeiről. A DUE színpad mellett balra található helyszínének vendége lesz Horváth Vanda, az MTVA ifjúsági főszerkesztője, valamint Szentendrei Adrienn, a Hetedhét gyerekhíradó felelős szerkesztője. A galérián Kiss Ádámot és Litkai Gergelyt, a Dumaszínház humoristáit faggathatod. Mindeközben a DUE földszinti standjánál újabb két workshop jellegű pódiumbeszélgetésre kerül sor Pál Zsomborral, a Forbes Magyarország szerkesztő-újságírójával a versenykultúra jegyében, valamint dr. Takács Edittel, a Nemzedékek Tudása Kiadó főszerkesztőjével az olvasáskultúra témakörében.

A program az Appril Project hip-hip tánccsoport bemutatójával folytatódik. Az 1997-ben alapított Ifjúsági Sajtódíjat az alapítók, dr. Balázs Géza és Szayly József, a DUE alelnökei adják át. Ezt követően az Új Nemzedék Központ képviselője bemutatja a tanév végén megjelenő Diáklaptárat, melynek segítségével könnyen és egyszerűen létrehozhatsz online suliújságot. Az év diáklapja kategória nyereményeit a DUE elnöksége adja át. A harmadik szünet előtt fellép a fiatalok legújabb kedvence, a ByTheWay fiúegyüttes, amely az X-Faktor tehetségkutató versenyen tavaly a második helyen végzett.

A koncert után a DUE standjának workshop jellegű pódiumbeszélgetésén részt vesz dr. Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár, a DUE alelnöke (Vidéken kitárul a világ), valamint Dede Éva pszichológus (Az olvasásmódok sokfélesége). Ifjúsági sajtótájékoztatót tart a DUE színpad mellett jobbra található helyszínén Al Ghaoui Hesna, az MTVA riportere, a DUE színpad mellett balra található helyszínén a ByTheWay, a galérián pedig Istenes Bence, az RTL Klub és a Music FM műsorvezetője. Az egész napos rendezvény körülbelül 17 órakor tombolahúzással fejeződik be.

A 21. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál programjainak házigazdái délelőtt Mádai Vivien, délután pedig Buda Márton, az MTVA, valamint a DUE Rádió műsorvezetői lesznek.

 

Csatlakozz a Facebookon!

 

A műsor- és programváltoztatás jogát fenntartjuk!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság