Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Ennyien rendelkeznek átlag feletti IQ-val

Egy hónap alatt több mint tízezer középiskolás és egyetemista tette próbára az intelligenciáját a Diákhitel Központ által meghirdetett Nagy Diák IQ-teszt első fordulójában. Az eddigi kitöltések alapján az országos verseny résztvevőinek több mint egyötöde 125 feletti IQ-val rendelkezik.

A háromfordulós vetélkedő első része az ingyenesen kitölthető, adaptív IQ-teszt, amelyet több éves fejlesztéssel a Mensa HungarIQa készített. A teszt betanulhatatlan, személyre szabott, a 17–30 éves korosztályban mutat valós értékeket. Európában ehhez hasonló, hiteles eredményt nyújtó felmérés Magyarországon kívül csak Nagy-Britanniában létezik. A tesztet bárki kitöltheti, azonban a verseny további fordulóiban csak a 17–24 éves életkorú középiskolások és felsőoktatásban tanulók mérhetik össze tudásukat.

Nem csupán a kitöltések mennyisége, hanem minősége is kiemelkedő idén, az eredmények alapján az indulók 20 százalékánál mértek 125 feletti IQ-t, amivel a teljes népesség csupán 5 százaléka dicsekedhet. Érdekes azonban, hogy az online tesztet eddig sokkal több (63%) fiú töltötte ki, mint lány (37%). A kitöltők kor szerinti megoszlása széles skálán mozog, a legfiatalabb tesztíró 16, a legidősebb 73 éves volt. Aki valós képet szeretne kapni intelligenciaszintjéről, de még nem töltötte ki a tesztet, november 9-ig, az első forduló végéig, akár otthonról, online megteheti.

A Nagy Diák IQ-teszt második budapesti fordulójába azok a fiatalok jutnak be, akiknél 125 feletti IQ-t mérnek, ők ingyen tölthetik majd ki a Mensa hivatalos felvételi tesztjét. A december 4-i élő döntőbe a minimum 135-ös IQ-val rendelkezők kerülhetnek be. Közülük kerül ki az a fiú és lány, akik a legintelligensebbek között megnyerik a Diákhitel Központ fődíját, egy-egy okos táblagépet. Az indulók között további értékes ajándékokat sorsol ki a vetélkedő lebonyolítója, a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete (DUE), a verseny telekommunikációs partnere a Vodafone, valamint a diák IQ-kutató Diákhitel Központ Zrt.

A háromfordulós verseny első lépcsője, a Mensa HungarIQa által fejlesztett adaptív, online kitölthető IQ-teszt november 9-ig érhető el a www.nagydiakiqteszt.hu felületen. Töltsétek ki ti is!

 

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság