Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Tehetség – Pont Neked

A Tehetség – Pont Neked programban online rádiós műhelyt alakítottunk ki , amelyben az ország minden részéről részt vettek fiatal tehetségek. A műhelyben folyamatos munka folyt, mindenki a saját tempójában dolgozott, fejlődött.

A munka során tematikus műsorok készültek az iskolarádiók számára, amelyeket a diákrádióknak az év folyamán el is juttattunk CD-n és letölthető formában. Ezt egészítették ki a személyes találkozást, és élő tapasztalatcserét is biztosító élménynapok.

A műhelyben a fiatalok egy speciális szerkesztőséget alkotva dolgoztak a műhelyvezetők iránymutatása alapján. A munka során a fiatal tehetségek közösen kiválasztott témában tematikus műsorokat készítettek az iskolarádiók számára. A műsorok karácsonyra, a magyar kultúra napjára, farsangra, a költészet napjára, valamint a Föld napjára készültek. A témákat a csoport közösen választotta. 

Ezt a szakmai programot egészítették ki a személyes találkozást is biztosító élménynapok, amolyan „író-olvasó” találkozók, amelyeken a tehetséges fiatalok találkozhattak a diákrádiósokkal, és tanulhattak egymástól, tapasztalatot cserélhettek. Az első élménynapot 2015. december 12-én tartottuk a Vígszínházban, karácsony előtti összejövetel volt, karácsonyi ünnepség. A műhely tagjai így betekinthettek a szervezet életébe.

A 2. és a 3. élménynap közvetlenül egymást követte és egymásra is épült: 2016. május 27-én tartottuk az Országos Ifjúsági Sajtófesztivált a Várkert Bazárban, amely a fiatal újságírók és rádiósok legnagyobb éves találkozója. Május 26-án a program előkészítésében vehettek részt a fiatalok az élménynap keretében.

A műhelyben folyamatos aktív munka, egyéni fejlesztés folyt, mindenki a saját tempójában dolgozott, fejlődött, nem kellett egymásra várniuk, a műhelyvezetők is úgy tudtak egyénileg foglalkozni a fiatalokkal, hogy nem voltak időbeli korlátok közé szorítva, nem tartották fel egymást.

A program célja többrétű volt: egyrészt tehetséggondozást biztosított olyan területen az abban részt vevő tehetséges fiataloknak, amelyben egyébként nem nyílt volna lehetőségük kipróbálni magukat, mivel alapvetően nem ezen a területen tanulnak, nem erre a pályára készülnek, de érdeklődnek iránta, tehetségesek benne. Másrészt a tehetséges diákrádiósoknak (iskolarádiósoknak) felhasználható mintaműsorokat készítettek, így olyanok is profitálhattak a programból, akik nem vettek részt benne közvetlenül.

A műhelybe meghívott diákok örömmel fogadták a lehetőséget, és bár változó intenzitással, de lelkesen készítették a feladatokat, szépen fejlődtek. Kialakult van egy, a többiek közül is kiemelkedő néhány fős "mag", akikkel hosszabb távon is érdemes tovább dolgozni. Kifejezetten kihívás volt a tematikus műsorokat készíteniük, mivel nem nagyon van mintájuk a rádióhallgatási élményeikből, így nagyon sokat tanultak is belőle. Az élménynapokat nagyon élvezték, az alapvetően az online világban szocializálódó fiataloknak nagy élmény volt a hasonló érdeklődésű fiatalok tömegével való személyes találkozás.

 

 

A programot támogatta:

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság