Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Csodák Tárháza - A mindenség elméletét kutatja Vámi Tamás Álmos

A 24. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál meghívott vendég előadója a világ legfiatalabb "kutatójaként", már 18 évesen dolgozhatott a svájci részecskegyorsítóban.

Vámi Tamás Álmos egy tehetséges fizikus, aki fiatal kora ellenére már rendszeresen dolgozik a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, nemrég pedig Nobel-díjasokkal vitázhatott egy konferencián, ahol 300 fiatal közül kérték fel őt a megtisztelő feladatra.
Aktív részese lehetett az utóbbi évtizedek legnagyobb jelentőségű felfedezésének, a Higgs- bozon nevű részecske megtalálásának, amelyért 2013-ban Francois Englert és Peter Higgs Nobel-díjat kapott.
Ezt a közreműködést persze úgy kell elképzelni, hogy a CERN-ben háromezer kutató dolgozik a világ minden részéről, s rengeteg a részfeladat. Tamás azzal foglalkozott,  hogyan lehet a számításoknál figyelembe venni azt az esetleges történést, hogy a detektor egy része elromlik, tönkremegy.

Tamás a Csodák Tárháza program keretein belül fog majd az érdeklődőknek egy előadást tartani, melynek a címe „A Mindenség Elmélete és a CERN”.

A következő témákat fogja majd elemezni:
Lehetséges vajon, hogy leírjuk a világ összes jelenségét egy közös elméletben?
Létezik-e a Mindenség Elmélete?
Az előadás során szeretné megmutatni a fizika jelenlegi helyzetét ezen kérdést illetően. Érinteni fogja a kvantumelmélet uralta mikrovilágot és az Einstein-féle általános relativitáselmélet uralta kozmoszt.
Ezután megvizsgálja, hogy milyen ismeretlen jelenségek vannak még a világban, amik megválaszolásra várnak.
Az előadás második részében pedig ismerteti, hogy a CERN hogyan kívánja elősegíteni a fenti kérdés megválaszolását.
Bemutatja a Genf mellett található Nagy Hadronütköztető és a rajta található detektorrendszerek működését.
Az előadás során szeretné a magyar hozzájárulást és a jövőbeli lehetőségeket is felvázolni, ezzel motiválni a fiatalokat, hogy érdemes erre a pályára jönniük.

Izgalmas és érdekes előadásnak néz elébe a látogató.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság