Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A végtelen elmék útjain

A DUE 24. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválján rendeztük meg Csodák tárháza – a természettudományokról népszerűen elnevezésű programunkat. Rengeteg látogató jött el, hogy részese lehessen az egész napos rendezvénynek és élvezze az interaktív előadásokat és aktivitásokat.

Először rendeztük meg Csodák tárháza programunkat, melynek keretein belül a természettudományok iránt érdeklődőké volt a főszerep. A Várkert Bazár multifunkciós termének egy részében a látogató a Csoda pódiumnál valóban csodás előadásokat láthatott és hallhatott. A délelőttöt, ami az előadásokat illeti, Deák Andrea vegyész, szupramolekuláris kémia-kutató nyitotta meg. A látogatók sietve foglalták el helyeiket a székeken és babzsákokon, egyfajta családias kis előadásnak lehettek szem- és fültanúi. Az előadás címe az „Arany molekulák” volt, és a kutató hölgy részletesen és szemléltetve magyarázta a sokaságnak, hogy miért is fontos az arany a kutatásokhoz és mennyi mindenre lehet felhasználni. Izgalmas és jól szemléltetett előadást láthattunk.

Ezt követően Szeiman József földrajz szakos pedagógus a közönséget aktívan beavatva tartotta előadását. Többek között a Hold mozgásáról tudhattunk meg érdekességeket. Egy kicsi földgömböt is hozott magával szemléltetésként és kikérdezte a közönséget mennyire jártasak a földrajzot érintő témákban. Volt, aki ezt kihívásnak vette és bőszen jelentkezve mondta be a helyes válaszokat Józsefnek. Gratulálunk tanár úr, hogy a közönség gondolkodását is megmozgatta és egy színvonalas földrajz „órát” tartott a látogatóknak.

A délutáni szekciót Vámi Tamás Álmos fizikus indította „A Mindenség Elmélete és a CERN” című előadásával. Itt megmutatta a fizika jelenlegi helyzetét a mindenség elméletének létezése kérdést illetően. Érintette a kvantumelmélet uralta mikrovilágot és az Einstein-féle általános relativitáselmélet uralta kozmoszt. Tény, hogy Tamás szakértelme vitathatatlan és kevés hozzá hasonló korú tehetséget ismerhet ma Magyarország.

Fotó: Péter Márton - Vario Media Group
Lovász Boglárka, aki egy saját kísérlettel érkezett és képviselte egyedüliként iskoláját, büszkén állt ki a közönség elé és élete nagy előadására készült. Boglárka egy diáklány, aki tele van tervekkel a jövőjét illetően, és aki a természettudományok iránt rajong, így az összes kutató illetve felfedező által tartott előadást végignézte. Most rajta volt a sor, hogy bemutassa kísérletét, amit a közönség csodálattal nézett és egyből a jövő nagy tehetségét látták meg benne. Bogi jövőbeni tervei között szerepel, hogy vizsgálni szeretné a viharok és főként a villámok keltette ionizációt és helyenként változó ionkoncentrációt, mellyel meghatározható a villámok útvonala.

Egy igazán hírhedt rákkutató folytatta az előadássorozatot egy kis szünet után, így a közönség újbóli felpakolt chips és müzliszelet rágcsálás közben hallgathatta Horváth József rákkutatót a rák kialakulásának folyamatáról. József beszámolt a kutatásairól és eredményeiről, illetve készséggel válaszolt a közönség kérdéseire.

Dr. Pongrácz Péter biológus, etológus kivetítőn szemléltette a kutyák gondolkodásmenetéről alkotott nézetét, kutatásait és azt a témát is mélyen kielemezte, hogy miért is ugatnak a kutyák. Egy nagyszerű szakember nagyszerű előadását láthatta a közönség, amit ezúton is köszönünk Péternek.

A napnak és a Csodák tárházának talán leginkább várt előadásai a végére maradtak. Ősi Attila paleontológus az elveszett világ nyomába kalauzolta el a program résztvevőit. Hihetetlen szemléltető képsorokkal mutatta be a felfedezéseit és valódi dinoszaurusz csontokat is hozott a helyszínre, hogy az érdeklődők megnézhessék és megfoghassák az őskövületeket. Hihetetlen élmény volt mindenki számára, hiszen nem mindennap lát az ember dínócsontokat. És paleontológust sem.

A másik várva várt előadást pedig Pál Csaba antibiotikum kutató hozta el nekünk, hiszen Ő egy lendület ösztöndíjas kutató, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa, a Biokémiai Intézet tudományos főmunkatársa, az Evolúciós Rendszerbiológiai csoport vezetője. Az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok Achilles-sarkát kutatja és az elért eredményeiről mesélt az előadás keretein belül.

Fotó: Péter Márton - Vario Media Group
Az előadásokon felül az érdeklődők megnézhették a Loveinfó standját is, ahol hasznos tanácsokkal látták el a fiatalságot. A CSOPA pedig születésnapját ünnepelvén mindenkinek ajándék héliumos lufit osztott. A fiatalok szinte sorban álltak és közben az aktivitásokat figyelve volt, aki engedett a csábításnak és leült a Csodák Palotája standhoz, hogy kipróbáljon pár érdekességet. Az Óbudai Egyetem pedig robotokkal készült a Csodák tárházába, nem is akármilyenekkel. Egy igazán különleges kis példánnyal is találkozhattunk, hol egy babzsákon pihente ki a nagyfokú érdeklődést, hol pedig felpezsdülve, táncolva és villogva sétálgatott a teremben. Programozott robotról van szó, olyan táncot táncol és olyan figurákat mutat be, amire éppen utasítást kapott. Hihetetlen munka és tudás van ezekben a robotokban, amit érdemes volt elhozniuk az egyetemet képviselőknek, hiszen igazán színessé varázsolták a rendezvényt.

Mindenki fotózott és megörökítette a pillanatot, amit a Csodák Tárházában látott és hallott, stand nem volt üresen, ezt állíthatjuk. Akikről még szót kell ejtenünk, azok a tüneményes és aranyos kutyusok, akik a Kutyákkal a Gyermekekért Gyermekekkel a Kutyákért Alapítvány jóvoltából vettek részt a rendezvényen. 11 kutyus mutatta meg ügyességét, különböző szlalomozási és érdekes feladatokkal szemléltetve, hogy mire is képesek. Az idomár nagyszerű munkát végzett a közönség pedig élvezte a kutyák társaságát, főleg a gyerekek, ahogy az várható is volt.

A Csodák tárháza nagyszerű sikerrel debütált és a látogatók már most érdeklődtek afelől, hogy jövőre is várható-e hasonló program és hasonló előadások. A jövőt még nem tudjuk, de azt igen, hogy minden előadó és előadás egy csoda. Igyekszünk jövőre is egy színvonalas és érdekes programmal készülni számotokra, de azt már most megígérhetjük, hogy jövőre sem fogtok unatkozni.

Köszönjük, hogy velünk voltatok, találkozunk jövőre!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság