Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Életem első DUE-klubja

Beköszöntött az ősz. Sárgulnak a falevelek, egyre hosszabbak a nadrágok, de egyre rövidebbek a nappalok. Az első őszi, hideg szelek nem csak a náthát és az allergiát, de a balatonszárszói DUE-tábor emlékeit is elő-előhozzák számunkra.

Most vagyok elsőéves egyetemista. Az utóbbi fél évben egészen megváltozott körülöttem a világ, majdnem teljesen kicserélődtek az emberek körülöttem. Akiknek távozniuk kellett, elmentek, és jöttek, akiknek jönniük kellett.  Ilyen hirtelen, de szerencsésen az égből pottyant világ lett számomra a DUE is.

Olyan színfolt lett az életemben, hogy úgy éreztem, a facebookon nagy hévvel hirdetett szeptember 22-i, DUE-klub című eseményre is el kell mennem. Elkövettem azonban azt a hibát, hogy a csalóka időjárásnak köszönhetően rövidnadrágban mentem a Jurányi Suterene Kávézó elé, majd mikor odaértem, kiderült, hogy több mint egy órával hamarabb érkeztem. Körülbelül fél hatra érkeztek meg az első emberek, és rövidesen ki is ültünk a kávézó kerthelyiségébe. Egyre többen és többen jöttek, majd az esemény szervezője, Balog Peti egy nagyon megfontolandó kijelentést tett: azért is jó a DUE, mert képesek vagyunk arra, hogy fontos szakmai kérdésekről és a médiahálózat jövőjéről beszélgessünk, ötleteljünk, utána pedig ugyanúgy bulizunk, mint más baráti társaságok. Ez egy nagyon megbecsülendő kettősség.

Körülbelül tizenketten ültük körül az asztalt. Lassan esteledett már, de hallgattuk a jobbnál jobb ötleteket: kiderült, hogy októberben Székesfehérváron, novemberben Fehérgyarmaton lesz médianap, különleges programokkal, este pedig fergeteges tábor afterpartyval. Minden hónapban rendezünk DUE-klubot és folytatódnak a DUE Kulissza Gerilla Brigád programjai is. Negyedévente pedig egyik csoportvezetőnk, Kobl Adri javaslatára dués színházi látogatásra hívjuk a kultúra kedvelőit. Számomra óriási meglepetés volt, hogy korábban a Kulissza Brigád eljutott már a 4-es metró alagútjába, a Magyar Nemzeti Bank elnökének irodájába, vagy éppen egy Fókusz-felvételre az RTL Klub stúdiójába. Új ötleteink között szerepel a Magyar Televízió archívumának bejárása, egy különleges gyárlátogatás, színházi kulisszajárás, állatkerti „backstage” Hanga Zoltánnal, és sok más, médiás és DUE-s szívet melengető csemege. Csak győzzük megszervezni!

Ezen a találkozón mutatkozott be Illényi Évi, aki Nagy Norbit váltotta idén ősszel a DUE-irodában. Nagyon felkészülten érkezett. Precizitása és közvetlensége miatt nagyon hamar megkedveltük őt. Teljes gőzzel szervezi például a fehérvári Médianapot és a Mobil várhat! – kampányunkat, amely majdnem egész ősszel tart. Nagyjából már befejeztük a tanácskozást, és indultunk volna szórakozni, amikor megérkezett Herczeg Zsolti, a DUE egyik lelke, és mintha slammer volna, már az első két percben legalább húsz-huszonöt mondat hagyta el száját. Nagyon jó volt, hogy eljött, mert inspiratív hozzászólásaival a teljes Kulissza Gerilla Brigád-programsorozatot átértékelte, egy másik nézőpontba helyezte. A DUE a második legnagyobb újságíró-egyesület az országban, így aztán a média szerves részeként jogunk van bejutni akár a Parlament kupolájába, vagy a Nemzeti Bank pénzverdéjébe is! Ezután egy anekdotázós storytime-ba ment át a szorgos DUE-klub, vagyis a hagyományos, a nyáron már általam is megízlelt és megszeretett DUE-feeling járta át a Jurányi Kávézót. 

Azt vettem észre, hogy a tábor utáni eseményeken, találkozókon olyan emberekkel is megtaláltam a közvetlen hangot, akikkel a táborban nem is igazán hallottunk egymásról. Szerintem ez is a DUE-érzés része, mert igen: a DUE összeköt – közöség, tehetség, barátság!

Ha tehetem, ezután rendszeresen meglátogatom majd a klubeseményeket, mert most már úgy érzem, hogy soha nem akarom elhagyni ezt a csapatot. Ez a nyár megváltoztatott engem egy különösen nehéz időszakban, s ezt a pörgést soha nem akarom elengedni.
Hajrá, DUE!

Lami Krisztofer

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság