Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Hogyan tanulj fizikát a neten?

„Nem értem, mit is veszünk órán, mit írjak le a füzetembe?” A diákok többségében fizikaórán ezek a kérdések sokszor megfogalmazódnak. A fizika szó hallatán görcsbe rándul a gyomruk, ráadásul jogosan. Nem a legegyszerűbb tantárgy, de segítünk, hogy tanulhatóbb legyen.

1. Realika 
A Realika egy weboldal, ami segít a kötelező tanagyag feldolgozásában. Fizika témakörben több, mint 60 lecke található. Egy részhez tartoznak illusztrációk, animációk, filmek és feladatok is. Rendkívül interaktív és érdekes, ha esetleg nem értesz valamit, nagyon jól letisztázza. 

2. Varga Éva fizika honlapja 
A honlapon elég sok gyakorló feladatot találsz tematikusan, és osztályra lebontva. A feladatok színesek, egyre nehezednek és a megoldásokai is megtalálod a lapon. Amellett, hogy tudsz gyakorolni, videóanyagokat is találsz, így alaposan fel tudsz készülni egy dolgozatra.

3. Quizlet 
Szereted a tanulókártyákát, de nincs időd a hagyományos módon papírra megcsinálni őket? Szeretnéd leellenőrizni a tudásodat? Számodra ez az alkalmazás tökéletes. Elérhető telefonon és számítógépen is. Csak annyi a dolgod, hogy egy fogalmat, személyt, vagy igazából bármit beírj a virtuális kártya „elejére”, és a „hátuljára” a hozzá tartozó definíciót, képletet. A kártyára rakhatsz képet, különböző színekkel díszítheted. Miért is hasznos? A Quizlet kikérdez téged, és le is ellenőrizheted, hogy mennyire sikerült elsajátítanod a tananyagot. Ráadásul teljesen ingyenes és ki is nyomtathatod a kártyákat.

4. GoConqr 
A GoConqr-ra regisztrálni kell, utána már használhatod is a számítógépeden. Tudsz csinálni tanulókártyákat, jegyzeteket, teszteket, kvízeket és gondolattérképeket is. Amit kiemelnék az az utóbbi, elképesztően jó térképeket lehet csinálni, amik nagyon jól átláthatóvá teszik a tananyagot és színesek is, összegzik a tudásodat és ismétlésre is megfelelő.

5. Szertár 
YouTube-on találhatod meg őket, csatornájukon rengeteg kísérletet találsz magyarázattal. Így a megtanult dolgokat el is tudod képzelni, és plusz információk is vannak a videókban. Rendkívül informatív, és soha nem gondoltam volna, hogy kísérletekre ezt mondom, de még szórakoztatóak is.

6. Telenor HiperSuli 
Az online segítség és a digitális megoldások a fizika tanulását is megkönnyítik a Hipersuli program iskoláiban. A Hipersuli oktatási programmal a Telenor Magyarország célja, hogy az internet segítségével közelebb hozza a diákokhoz a tanulást, új és innovatív eszközökkel segítse a diákok felkészülését. Arra törekednek, hogy a digitális világ segítségével innovatív és eredményesebb módszerekkel támogassa mind a fiatalokat a tanulásban, játékos készségfejlesztésben, mind pedig a pedagógusok munkáját az oktatásban. Itt nem csak fizika, de számos más tantárgyból is találhatsz segítséget a tanuláshoz.

A fizika nem olyan szörnyű tantárgy, mint amennyire hiszik sokan. Sok szabály alkotja, de ha belegondoltok, elképesztő, ahogy az a megannyi összefüggés ilyen pontos dolgokat alkot, és ezzel teszi világunkat harmonikussá. A fizika valójában elképesztően érdekes, tele rejtélyekkel, nem csak holmi számok és betűk halmaza. 

                                                                                                                                  (Tőkés Bernadett) 

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság