Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Légy résen a netes pénzügyeknél

Mára valóságos tranzakciós sztrádává vált az internet. Kényelmes webshopok, kuponok, kódok, online bankolás és a netes pénzforgalom egyéb, mindennapi módjai kínálkoznak a fotelben ülve. Egyszerűnek tűnnek, biztonságosak, de az is előfordul, hogy csalók kevernek slamasztikába.

Elsőként az online vásárlásról kell beszélnünk, hiszen a netes pénzügyek legjelentősebb része ezen a területen bonyolódik le. A kanapédon böngészgethetsz: ruhák, ajándékok, értékes tárgyak tömkelege rendelhető szemvillanásnyi idő alatt sok tucat portálról. A legnagyobb internetes áruházak neve – mint az eBay, vagy éppen az Amazon – a legtöbbetek fülében bizonyára ismerősen cseng, így bizalommal fordultok hozzájuk.

Mi a teendő azonban akkor, ha egy webshop furának, gyanúsnak tűnik? Már első ránézésre is lehetnek szembetűnő jelek: hanyag lapdizájn, hibás magyarságú oldalak, vagy helyesírási hibák tömkelege, esetleg irreálisan alacsony árak az eladni kínált termékek esetében. Magukat a termékeket is figyeld meg: mennyire eredetiek a fotók? Esetleg nem más oldalak képeit használták fel?

Ha az oldal webcíme nem https:// jellel kezdődik, sőt, a domain eleje vörös csíkkal van áthúzva, akkor mindenképp kerüld el a további böngészést! Természetesen az impresszum is árulkodó: itt találhatóak meg az üzemeltető cég legfontosabb adatai – pl. fizikai telephelye, telefonszáma, e-mail címe. Az ellenőrzés következő fázisa, hogy lecsekkoljuk, van-e magyarországi bankkal szerződése az adott webshopnak. Leggyakrabban a CIB és az OTP fiókokkal kötnek szerződést a hivatalosan bejegyzett cégek, így a tranzakció az adott bankfiókok rendszerén keresztül megy végbe. Ha valamely más, nem bankfiókhoz köthető felületen kérik bankszámlaadataidat – vagyis a bankkártyád számát, a számlaszámod, jelszavad és azonosító kódodat – semmiképpen se add meg! Nagy valószínűséggel a pénzt, amit elküldenél, csalók kaparintják meg! Érdemes használnod a népszerű elektronikus számlarendszert, a PayPalt. Korábbi számunkban már írtunk előnyeiről: ha vásárolunk az interneten, és a weboldal kapcsolatban áll a PayPallal, csak megadjuk e-mail címünket és jóváhagyjuk a fizetést. Érzékeny banki adatainkat szerencsére nem kell megadnunk.
Több bankfiók bevett módszere, hogy tranzakciók előtt biztonsági SMS-t küld telefonunkra. Az ebben szereplő kód beírásával válik megvalósíthatóvá az utalás. Ha így fizetünk – legyen szó bármilyen pénzügyi tevékenységről – nem lehet gondunk. Fontos szabály, hogy soha, semmilyen körülmények közt ne adjuk meg PIN-kódunkat! Tartsuk a legnagyobb titokban: ha esetleg bankautomatából veszünk ki pénzt, akkor is érdemes eltakarni a számbillentyűzetet, miközben beütjük a kombinációt. 

Szerencsére azért nem tapogatózunk sötétben a kamuáruházak tekintetében. Azokat a webáruházakat – szám szerint kétszázhármat –, amelyeket a Gazdasági Versenyhivatal aggályosnak talált, a http://jogsertowebaruhazak.kormany.hu/ oldalon találod. Gombamód szaporodnak azonban a csalók által gründolt hamis oldalak, így a lista ellenére sem árt, ha fejedbe vésed a fent leírt ellenőrizendőket. 
                                                                                                                                                       (LK) 

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság