Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Óvatos légy, ne áldozat!

Éves szinten több tizenéves is az utcákon, bárokban köt ki, mint örömlány. Legtöbbször nem tudnak ellene védekezni, olyan ügyesen csalják őket lépre, és ezért sokszor nincs, aki segítsen nekik még időben.
2019. május-június.

Luca sokszor érezte magát magányosnak, mióta elkezdte a gimit. Nehezen tudott kommunikálni az emberekkel, de egy hely mégis teret adott neki a barátok szerzésére. A neten egy csetszobában ismerte meg a fiút, aki teljesen összhangban volt vele. Mindig tudta, milyen megértő szavakra van szüksége a lánynak, és az kulturális ízlésük is hasonlított. Luca szívét mindig megmelengették ezek a beszélgetések, és mikor a srác felajánlotta, hogy igyanak meg valamit közösen valahol, szinte azonnal belement. Egy csendes kávézóban találkoztak a lány ismerőseinek tudta nélkül. A férfi – aki, mint kiderült, fiatalabbnak adta ki magát az interneten a valóságosnál – élőben is elbűvölő volt. Luca megbocsáthatónak tartotta ezt az apró füllentést jelentéktelen számokról, mert a három hónap végeláthatatlan beszélgetéssorozat nem vált köddé a szívében.

A randik ismétlődtek, a beszélgetések mélyültek, Luca már lángolóan szerelmes volt a férfiba. Az bántotta, hogy nem mutathatja be a szüleinek, mert mit is szóltak volna a tíz évvel idősebb pasihoz? Mondjuk szerelme is azt mondta, ez csak kettejükre tartozik. Lucának egyre többet kellett otthon füllentenie, hova megy és kivel, de egyelőre el tudta altatni szülei gyanakvását. Pár hónap után, amikor már az intimitás is jól működött közöttük, András játékosan arra kérte Lucát, táncoljon s vetkőzzön neki, mintha egy show-ban lenne, ő meg levideózza. Luca annyira bízott a férfiban, hogy egy pillanatig nem gondolkodott, elkészült a videó, amivel ő is nagyon elégedett volt. Egy másik alkalommal András elvitte egy céges partira, és megkérte, legyen nagyon kedves és barátságos az egyik ügyféllel, mert ez nagy bizniszt hozna neki, de a szép lányok a gyengéi. Lucának hízelgett a megbízás, kitett hát magáért. Eközben már mindenféle kalandot kipróbáltak az ágyban is, Andrásnak az édeshármas volt a gyengéje, Luca hát belement abba is. A „feladatok” egyre szaporodtak, míg egy nap András zavart mímelve arra kérte Lucát, hogy most menjen tovább az ügyféllel, egészen a hálószobáig. Ez már nem tetszett annyira a lánynak, tiltakozott is, de ekkor kibújt a szög a zsákból. András kedvesen ugyan, de kerekperec megmondta, hogy vagy megteszi, amit mondott, vagy az elmúlt hónapokban készült videók, fotók és sztorik gyorsan napvilágot látnak, legelőször a szülei e-mail fiókjába kerülnek el, majd a közösségi hálóra fel. Luca belement az éjszakába. A férfi hálás volt, kedves, elhalmozta ajándékokkal, Luca azt hitte, rendbejöttek a dolgok, ez csak egy vakvágány volt. De az eset megismétlődött, egyre gyakrabban, a zsarolás agresszióba fordult, és már nem mehetett haza sem. A szerelem szertefoszlott, maradt egy, a kiskorút kizsákmányoló pasas, a zsarolás, a verések, Luca prostitúció áldozatává vált. Hónapokkal később talált rá a rendőrség, de akkor már megtört mind lelkileg, mind testileg. Luca egész életében magával cipeli már ezt a terhet.

Luca egy olyan jelenség áldozata lett, ami nem ismeretlen a magyar társadalom számára. A tavalyi évben összesen 41 eljárás indult az országban gyermekprostitúció ügyében. Gondoljunk bele, hogy ezek csak azok az esetek, amiket a hatóságoknak sikerült felgöngyölíteniük! A kimutatások alapján az áldozatok többnyire szociális gondozásban élő fiatal, 18. életévüket be nem töltött lányok voltak. Mindez persze nem azt jelenti, hogy egy biztonságos családban élő fiatallal nem eshet meg ugyanez, ahogy Luca is belesétált egy kizsákmányoló csapdájába.

 

LÉGY FELKÉSZÜLT!

Ha olyan, a valóságban idegen emberrel találkozol, akit csak az internetről ismersz, a találkozás nem csak jól sülhet el – persze lehet belőle rövid vagy hosszabb időre szóló szerelem vagy barátság, de tudod kell, hogy lehet a találkozásnak rossz vége is. Nem mindig az első alkalommal alakulnak rosszul a dolgok, a „profik” a virtuális világ után a való életben is el akarják nyerni a bizalmadat, ezért kell különösen óvatosnak lenned. Nehéz felismerni, hogy ki fog ártani és ki tényleg egy szimpatikus, kedves ember. Ehavi témánkban szakértőnk, Monostoriné Vass Anikó rendőr alezredes véleménye éppen ezért az, hogy ugyan megfontoltan kell új emberekkel ismerkedni, de nem szabad félelemmel tenni azt. Ugyanakkor a félelem és az óvatosság nem ugyanaz.

Az online térben meggyőzőnek tűnő ismeretlenekkel való találkozás szerencsétlen kimeneteire hívjuk most fel a figyelmet. Ezek mind a való életből ismert személyekkel is megtörténhetnek, ezért különösen hasznos, a képben vagy, mire figyelj.

Molesztálhatnak. A molesztálás elsősorban bizalmi vagy alá-fölérendeltségi viszonyban fordul elő. Vagyis valószínűleg nem első találkozáskor történik meg, hanem amikor már közelebbi kapcsolatba kerülsz egy addig idegennel. A molesztálás gyakoribb az eleve személyes kapcsolatok esetén, és többnyire nem megy el a szexuális erőszakig, de túlfűtött közeledésre, „fogdosásra”, simogatásra, kétértelmű (vagy éppen eléggé egyértelmű) viccelődésre, célozgatásra, leskelődésre, „véletlen” érintésekre ragadtatja magát a molesztáló. Ez lehet az edződ, az autóvezetés oktatód, az orvosod, tanárod, családi barát, és akár még rokon is. És lehet kortárs is, a kamasz fiú, aki szeretne végre lányt látni meztelenül, vagy csak megérinteni, de máshogy nem meri. De lehet az az idegen, akit a neten ismertél meg, és először csak a kezed akarja megfogni, aztán bármi mást, akaratod ellenére. Jellemző, hogy ezt a szituációt sem meri az áldozat felvállalni, hibásnak érzi magát, és a hatalmi viszonyban ő van alul, vajon ki hinne neki, és nem haragítaná magára molesztálóját? Minél tovább vár, annál kínosabb szólni valakinek, pedig kell, és azt is kockáztatja az áldozat, hogy nem hisznek neki. De a molesztálót le kell állítani, vagyis meg kell találnia azt a személyt, aki biztosan hisz neki és mellé áll.

Elrabolhatnak. A gyermekrablást 14 éven aluliak ellen követhetik el, a 14 év fölöttieket kényszerítik vagy egyszerűen emberrablásnak nevezik. Lehet erőszakkal elkövetni, pl. egy gyermeket, fiatalt elcsalni valahová, miután az interneten a bizalmába férkőztek, és ott elrabolni. Lehet ravaszsággal, pl. hogy „édesanyád küldött, nem tudott érted jönni” – így nem veszi észre időben az áldozat, mi történik vele. A gyermekrablásnak sok célja lehet, amelyek között van a külföldi örökbeadástól kezdve a szervkereskedelmen át a gyermekek szexuális kizsákmányolása is, ezekről is olvashatsz a DUE Online-on.

Kényszeríthetnek. Fizikai erőszakkal is, de ez általában az utolsó állomás. Először a bizalmadba férkőzve, kapcsolatot kialakítva és fenntartva, majd az abban megszerzett információkat, elkészített képeket, videókat stb. ellened fordítva zsarolással, végül következik a fizikai kényszerítés, illetve bizonyos esetekben akár a kábítószerre szoktatás.

Prostitúció. Vagyis arra való kényszerítés.  A prostitúcióra kényszerítést az alábbiakban részletesen megismerheted.

 

TUDTAD?

A hétköznapi meghatározás szerint mindazokat a nőket prostituáltnak tekintjük, akik erkölcstelen célokra több férfinak átengedik magukat pénz fejében. Valójában prostituált nem csak nő lehet, hanem férfi is.

A tévhitek és a közmegítélése ellenére a prostitúció legális is és szakma is. Bárki lehet ebben a foglalkozásban magánvállalkozó egy orvosi igazolással. A büntetőtörvénykönyv szerint ez is a többivel egyenjogú szakmának tekintendő, és az adózás ennek űzése után is kötelező. Az ilyen jellegű szolgálatásokat igyekszik a törvényhozás a magánlakásokba szorítani, de mivel belátták, a prostitúció jelenségét nem lehet teljesen kizárni az utcákról, így az önkormányzatok a közterületeken védett övezeteket és türelmi zónákat hoztak létre. Az utóbbi az a terület, ahol engedélyezett a szexuális jellegű szolgálatatás nyújtása. A kijelölt területeken kívül azonban szakma ide vagy oda, törvénybe ütköző mindez.

Ugyancsak törvénybe ütközik a fiatalkorúak „futtatása”, amely viszont mindenütt bűncselekmény, magánlakásban, utcán, és türelmi zónában egyaránt. De ugyanígy bűncselekmény a kiskorú bármilyen szexuális kizsákmányolása, akkor is, ha csak egy felnőtt teszi – akár párkapcsolatnak álcázva, ezzel hitegetve, félrevezetve a kiskorút, és nem kínálja fel másoknak is az áldozatot. A szexuális kizsákmányolás egyébként felnőttek, nagykorúak esetében is bűncselekmény, ha az az akaratuk ellenére, kényszerítéssel történik.

Jó, ha tudod, hogy nem csak maga a „futtatás” számít jogsértőnek. Mindazok is büntethetők, akik mást ilyen, törvénybe ütköző tevékenységre rávesznek, vagy a tevékenységet segítik, vagy anyagi előnyre tesznek szert belőle, vagy ha kényszerítenek valakit. De még az is, aki a legálisan igénybe vett szolgáltatás (magánlakás, felnőtt szolgáltató) kereteit erőszakosan túllépi, azaz olyat kényszerít a prostituáltra, amibe az nem egyezik bele.

 

ISMERD FEL!

A prostitúcióra kényszerítés természetesen nem jár mindig elrablással, ahogy a kényszerítés más formái sem. Sokan „csak” titkolják, mi történik velük, mert valamivel sakkban tartják, zsarolják őket. Sokaknak van olyan vélt vagy valós titka, aminek napvilágra kerülésétől annyira retteg, hogy inkább elviseli kizsákmányolt helyzetét. Szerencsére azért mindennek vannak tipikus jelei, amelyek segíthetnek a környezetnek felismerni, hogy baj van. A fiatalok esetében a hétköznapokban az alábbi jelek lehetnek árulkodóak:

- gyakori igazolatlan hiányzás az iskolából, zavaros magyarázatokkal,

- romló iskolai teljesítmény, romló emlékezet,

- új, idősebb „barátok”, akiket nem mutat be a régi barátainak,

- tisztálkodási kényszer,

- új tetoválás,

- új, drága cuccok (ruha, ékszer, kütyük),

- eltűnő régi cuccok (pl. mobiltelefon),

- láthatóan több pénz, vagy épp sosincs pénze,

- félelem az egyedül alvástól, a sötéttől,

- félelem, szokatlan távolságtartás az idegenektől,

- szokatlan, kihívó, vagy épp rejtőzködő, de a korábbitól mindenképp eltérő öltözködési stílus,

- étvágytalanság, fogyás,

- ingerlékenység,

- a szemkontaktus kerülése,

- depresszív, bezárkózó viselkedés,

- fizikai erőszak nyomai, ütések, vágások helye, zúzódások, apróbb égési sérülések, elfertőződött sebek,

- indokolatlannak látszó fáradtság, kimerültség,

- korai szexuális aktivitás, szexuális töltetű, provokatív viselkedés a kortársaikkal és a felnőttekkel,

- ellentmondásos magyarázatok különféle helyzetekre (mikor hol volt, honnan vannak új tárgyai, vagy épp hova lettek a régiek).

Az ilyen helyzetben élők bármikor hívhatják a Kék Vonal számát, ahol titkosítva kezelnek minden beszélgetést. A NANE Egyesület pedig a nők kizsákmányolását akadályozni próbáló szervezet. Alapvetően a kapcsolati erőszakkal foglalkoznak, de szexuális bántalmazás, azaz a prostitúció témájában is várják a segítségkéréseket.

 

A TECHNIKA A BIZTONSÁG SZOLGÁLATÁBAN

A huszonegyedik század „csodái” a helymegosztás opcióval rendelkező alkalmazások az okostelefonokban. Ezek lehetővé teszik, hogy ha mégis kettesben akarnánk találkozni az internetes ismerősünkkel, akkor a családtagjaink és a barátaink lássák, merre járunk. Ha bármi szokatlant észlelnének, azonnal közbe tudnak lépni, vagy hívni tudják helyettünk is a 112-t, ha már cselekvésképtelenek lennénk a szituációban. A Google Maps erre egy optimális megoldást nyújt, ugyanis a helymegosztó funkciójával láthatjuk, hogy hány százalék töltöttségen van az adott fél telefonja, és hány perce tartózkodott az adott helyen. Ez megkönnyítheti a rendőrök munkáját is, ha valami félresikerülne, és egy emberrablás balszerencsés helyzetébe kerülnénk, vagy prostitúcióra kényszerítenének.

Baj esetére, amikor esetleg nem tudunk telefonálni, megadhatunk a telefonunkban vészhelyzeti kontaktokat is. A vészhívás után a telefon SMS-ben értesíti a vészhelyzeti kontaktot és elküldi az aktuális tartózkodási helyedet is, és frissíti is a helyzetedet.

Súlyos témákat beszéltünk ki tavasszal. Most készüljetek a nyári szünetre, de ne feledkezzetek meg az elővigyázatosságról, sem a virtuális ismerősök, sem a valódiak esetében! Használjátok tanácsainkat, hogy ne érjen baj, és felhőtlen pihenéssel teljen a nyár! Ha nyári munkát vállaltok, főleg, ha az interneten keresnek meg szuper ajánlatokkal, legyetek nagyon óvatosak és körültekintőek, nehogy szexuális jellegű munkáról legyen szó! Ősszel visszatérünk és további interneten elkövetett bűncselekmények ellen vértezünk fel titeket.

(Szalai Boglárka)

2019. május 12.

 

A cikkben foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá sem az Európai Bizottság, sem a Belügyminisztérium nem tehető felelőssé azokért, illetve az abban foglaltakért.

A cikk a BBA-5.1.6/2-2017-00003 számú projekt keretében készült.

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság