Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Ha ismerős a zaklató

Ahogy a DUE Tallózó hasábjain is írtuk, nehezebb a helyzet, ha a való életben is rendszeresen találkozik az áldozat és a zaklató, hiszen az internet csak az egyik színtere az inzultálásnak.
2018. december, DUE Online.

Ahogy a DUE Tallózó hasábjain is írtuk, nehezebb a helyzet, ha a való életben is rendszeresen találkozik az áldozat és a zaklató, hiszen az internet csak az egyik színtere az inzultálásnak. Hiába nem tud ráírni a bántalmazó, ha a valóságban naponta sértegeti mások füle hallatára. Noha ehhez nem áll rendelkezésére az egész nap, mint a közösségi média használatánál, a megszabott iskolaidő pont elég arra, hogy az áldozat szorongjon és megalázva érezze magát.

A legveszélyesebb, amikor valójában egy ismerős zaklat, de ismeretlenül, álprofil mögé bújva, magát idegennek kiadva. Ilyenkor nem világos a kapcsolat elsőre, sőt, akár sokáig nem is derül ki, hogy ismerősről van szó. Nem érted, honnan tud rólad annyi mindent, gyanakszol, hogy esetleg folyton követ-e. Elbizonytalanodhatsz a barátaidban, addigi bizalmasaidban, szándékukon kívül nem ők árultak-e el rólad dolgokat az idegennek (vélt) zaklatónak, esetleg nem játszik-e össze vele valaki. Ilyenkor az egész világunk felborulni látszik, nem tudjuk, kihez merjünk fordulni.

Az ismerős zaklatónak olyan információk lehetnek a birtokában, amelyek miatt valóban sarokba szorítva érezhetjük magunkat. Diákként nem is kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha titkos randin voltál, amikor a szüleid nem engedtek el, és ezt zaklatód tudja – ezzel már úgy érezheted, zsarolhat, hisz még mindig aggódsz, hogy kiderül az igazság.

Tény, hogy bátorság kell hozzá, és adott esetben vállalni a következményeit azoknak a dolgoknak, amelyekkel zsarolhatók vagyunk, de a zaklatótól akkor szabadulhatunk meg, ha kivesszük a kezéből a „fegyvereit”, és őszintén beszélünk olyan barátokkal, felnőttekkel, akik segíteni tudnak nekünk.

 

2018. december 18.

 

A cikkben foglalt nézetek a szerzők nézetei, azok semmiképpen sem tekinthetők az Európai Bizottság vagy a Belügyminisztérium hivatalos állásfoglalásának, továbbá sem az Európai Bizottság, sem a Belügyminisztérium  nem tehető felelőssé azokért, illetve az abban foglaltakért.

A cikk a BBA-5.1.6/2-2017-00003 számú projekt keretében készült.

 
 
 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság