Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

DUE is kint VOLT!

A DUE is részt vett a VOLT fesztiválon. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium meghívására az Európa Sátorban, az Európai Unió Tanácsa Magyar Elnökségének találkozópontjában vendégeskedtünk négy napon át, és részt vettünk a Sátor programjának lebonyolításában is.

Egyesületünk is standolt az idei Volt fesztiválon. Aktivistáink, Nagy Kátya és Túri Klaudia a DUE Tallózóval és szórólapjainkkal, valamint játékokkal népszerűsítették a DUE-t.

Szakértő munkatársaink, Lovas Oszkár és Nagy M. Zsolt pedig a KIM (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium) Európa Sátrában a mikrofont egymásnak adó az államtitkár-helyettesek, feltalálók, közéleti személyiségek, EP képviselők és különböző önkéntes szervezetek vezetőinek beszélgetéseit moderálták, vezették.

Összefoglalónkban a hozzánk is legközelebb álló témát, az önkéntességet emeltük ki az Európa Sátor számos programja közül.

Önkéntesség - kötelezően?
A 2011-es év az EU-ban az önkéntesség éve. Az önkéntes munkák variációiról, valamint az
önkéntesség népszerűsítésére vonatkozó tervekről hallhattunk Latorczai Csaba helyettes-
államtitkártól és F. Tóth Andrástól, az ÖKA ügyvezető igazgatójától. Kiderült, hogy a munkaadók
szeretik azokat, akik már végeztek önkéntes munkát valahol, mert bennük nagyobb a szakmai
elhivatottság. A kormány tervei között szerepel a kötelező, 60 órás „közösségi szolgálat” elvégzése
érettségi előtt. Ezzel nem csak jobb esélyei lesznek a diákoknak a továbbiakban, de segít abban is, hogy csoportban tudjanak dolgozni, megtanuljanak felelősséget vállalni. Persze azért arra figyelni kell, hogy ki milyen önkéntes munkát vállal be, volt rá példa, hogy egy kamasz egy hospice intézetben kötött ki, ez pedig lelkileg igen megterhelő volt.

Önkéntes száműzetés
Somlai Kata, az Útilapu Hálózat alapíja, Reicher Péter, a Magyar Önkéntesküldő Alapítvány elnöke
és Papp Zsuzsa az EVS munkatársa a külföldön végzett önkéntes munkák előnyeiről és hátrányairól beszélgetett. Abszolút előnynek számít a nyelvtudás fejlesztése, a különböző idegen kultúrák megismerése, a kalandozások vadregényes helyeken és az értékes barátságok megszületése. Ugyanakkor adódhatnak kellemetlen szituációk: Nem tanácsos részegen Don Juant játszani egy azerbajdzsáni tömbház folyosóján, elég nehéz hazakunyerálni a hatóságoktól a törvénysértőket (Azerbajdzsánban főként az iszlám vallás népszerű, az alkohol és a szerelmi mutatványok pedig elég könnyen kiverik a biztosítékot.)

Zsuzsa Venezuelában önkénteskedett. Megtanult türelmesnek és sokkal toleránsabbnak lenni, mint egy átlagos európai - a venezuelaiaknál sokszor napokig nincs áram, de mégsem balhéznak, egy
dugóban a dudálás pedig inkább figyelemfelkeltő, mintsem agresszív.

Mindennapi önkéntesség
Sabatheil Balázs és Kisóczki Petra, az AFS Hungary munkatársai a nemzetközi csereprogramokról
tartott beszélgetésükkel arattak sikert. Az AFS egy olyan szervezet, mely első sorban középiskolás
diákokat, de egyetemistákat és felnőtteket is keres külföldi „cserére”. A diákok egy évig tanulhatnak
a több, mint 33 ország valamelyikében, Európától kezdve Amerikáig. A kint tartózkodás feltétele
viszont egy jó átlag( legalább hármas feletti) hiszen ugyan úgy iskolába kell járniuk a diákoknak,
ráadásul a követelményt idegen nyelven kell bebiflázni, valamint az erős lelki tűrőképesség-egy évig
nem tud hazajönni az „elcserélt”. A csere lehet egyoldalú is, nem kötelező külföldit fogadnod, illetve
ha fogadsz, nem kötelező kimenned utána!

Bevállalkozók
Bagó Zoltán EP képviselő, Kovács Patrik, a FIVOSZ (Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége) elnöke - egyébként a DUE tagja is - és Rétvári Dániel, a Leonar3Do feltalálója a hazai vállalkozások helyzetéről és lehetőségeiről tartott előadást azoknak, akik a szélvihar ellenére bent maradtak a recsegő-ropogó sátorban. Patrik szerint a fiataloknak csak igen kevés százaléka mer vállalkozásba fogni, ráadásul a diákok nagy része nem is itthon képzeli el a jövőjét, inkább külföldre menne dolgozni. Szervezete pedig éppen ezt hivatott ellensúlyozni - segítséget ad a vállalkozó kedvűeknek, hogy ne kelljen a határon túl keresni a boldogulást.
Dániel a saját bőrén tapasztalta meg a feltalálással és szabadalmaztatással járó összes
kellemetlenséget, ennek ellenére nem tudja elképzelni a karrierjét külföldön. Szerinte a lényeg az, hogy az embernek követnie kell az álmait-persze egy jó csapattal minden könnyebb, ami nála szerencsére rendelkezésre állt. ( Találmánya egy olyan program, melynek segítségével a virtuális valóság egy fokkal beljebb lép a nappalinkba, a kiegészítőkkel a székükben ülve alkothatunk térhatású műveket. Lenyűgöző videókért nyisd meg a http://leonar3do.com-ot a
böngésződben!)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság