Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Beindul az effektgyár - új műsor a DUE Rádióban

Új blokkot tűztünk a DUE Rádió műsorai közé. A "látványkonyha" névre keresztelt műsorban Kiss Gábor, az MR2 ( Petőfi Rádió) promó producerének instrukcióit követve Ti is megtanulhatjátok, hogyan kell többek között a semmiből is hangot készíteni, vagy "olyan rádiós hangot" keverni.

 

Mióta foglalkozol rádiózással?

Középiskolás korom óta. Iskolarádiósként kezdtem a szakmát. Régebben is volt hasonló szakmai tanácsadó műsor az akkoriban még DUE kazettán, de leginkább az újságírói munkára koncentráltak, emlékeim szerint. Annak idején nekem jól jött volna egy-két hangmérnöki ötlet is, esetleg egy vélemény arról, amit ösztönösen csináltam. Így jutott eszembe, hátha tudok ezzel segíteni azoknak a srácoknak, akiket a rádiózás háttérmunkája érdekel jobban. Hiszen mindenki nem lehet műsorvezető… :-)

Mik a tervek az idei évre? Miről fognak szólni a műsorok?


 A szeptemberi csomagban már megjelent az első blokk, ahol elmondom, hogy hogyan készítsünk házilag kiváló hangeffekteket, amiket szignálokhoz tudunk használni. 

Ez azért fontos, mert sokszor keresnek meg volt táborozó iskolarádiósok, vagy amatőr rádiósok, hogy honnan lehetne letölteni "tökjó" effekteket, amiket én is használok. Nos, letölteni „tökjókat” csak pénzért lehet, de egy iskolarádiósnak lényegesen több ideje van kísérletezni, mint a szakmában dolgozóknak, ezért bemutatok egy-két trükköt, hogy hogyan lehet egy sima mikrofonzajból, vagy egy sípolásból is profi hangzást előállítani, drága szintetizátorok és effektberendezések nélkül is. A műsorban egy "fehérzajból" fogok csinálni egy ún. wooosh effektet, egy mérőhangból (sípolásból) csinálok lézert, és bemutatom, hogy lehet utánozni egy szalag, vagy lemezjátszó leállítását és elindítását.

Ha ez megvan, jöhet a zenei rész, vagyis a zeneválasztás és a zene használatának "titkos trükkjei" egy rádióműsorban:
Fontos, hogy nagyon nem mindegy, milyen zenét használunk egy adott műsorhoz, vagy szignálhoz, vagy bármilyen hangzó anyaghoz. Lehet énekes, zenekari változat, könnyűzene, komolyzene. Segítek kicsit abban, hogy a legáltalánosabb témákhoz, mint pl. ünnepi műsorhoz, vagy iskolai hírek, magazinok készítéséhez honnan válasszanak zenét és ha kiválasztották, hogyan lehet vele megtámogatni a tartalmat. Illetve bemutatok néhány tipikus hibát, amit még a profik is elkövetnek időnként. Beszélek a zene és a szöveg hangerejének megválasztásáról, hangosságérzetről stb.

Ezt követi egy sokak által nem ismert, ám nagyon hasznos trükk a "Hogyan lesz "OLYAN" rádiós a hangja valakinek?" blokk keretében.

Ez egy két részes műsor. Azért gondolom, hogy szükség van erre, mert biztos, hogy aki már találkozott élőben színésszel, rádióssal, egyáltalán ismert hangú emberrel, meglepődik, hogy az életben azért sokkal kevésbé "ütős" a hangja. A jól felvett és aztán jól manipulált mikrofonhangtól lesz olyan, amilyet a rádióban hallunk. Beszélek kicsit a mikrofonprocesszorokról és bemutatok egy-két olyan technikát, amivel a számítógépen lehet csodát tenni egy átlagos hangú ember hangjával is.
A második részben bemutatom a rádiós szignálokban használatos jelenleg divatos effekteket. Megmutatom, hogyan lehet jól használni és megpróbálom meggyőzni az iskolarádiósokat arról, hogy néha a kevesebb több. És nem csak "visszhangosítás" van.


A végére pedig az utómunkálatokkal kapcsolatos tuningolást tartogatom "Hogy javítsuk meg a felvételt, ha már el lett rontva, amikor készült" címmel.

Ez szerintem népszerű lesz, mert sajnos nem sok helyen vannak jó minőségű riporteri eszközök, vagy nem lehet felvétel közben rendesen odafigyelni, hogy a riportalany a mikrofonba beszéljen, ezért halk lesz a felvétel, vagy zajos, vagy torz, vagy a "p" hangnál nagy zavaró puffanás hallatszik.
Bemutatom, hogyan lehet gyorsan javítani egy hangfelvétel érthetőségén, anélkül, hogy nagy csodákat kellene tenni.

Mit tanácsolsz azoknak, akik szeretnének a rádiózás technikai oldalával foglalkozni?

Azt tudom javasolni, hogy mindig a végeredményt tartsák szem előtt egy adott munkánál és ne mondjanak soha olyat, hogy "ezt márpedig nem lehet megcsinálni"

A Te sulidban még nem szól a DUE Rádió? Csatlakozz hozzánk, a tagság ingyenes és minden hónapban új műsorokkal jelentkezünk-az iskolába pedig havonta küldünk a legfrissebb Tallózóból!

NMZS

Kép: Csiszár Dorottya (a kép illusztráció!)

 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság