Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A tudatmódosító szerek veszélyei

Vona Lilla
DUE Tehetségkutató Diákmédia Pályázat 2012
Az év diákújságírója, általános iskola
1. helyezett

 

2011. januárjában a DRK Dóczy Gimnáziumának vendége volt Dr. Tilk Ferenc ügyész, az Aranyhíd Drogsegély Alapítvány szakmai vezetője, aki a drogmegelőzésről tartott előadást az iskola tanulóinak. Sokan itt hallottak először az alapítványról, a drogprevenció területén végzett munkájukról. Sok érdekes és hasznos információhoz juthattak ezen a találkozón az érdeklődő fiatalok. Az azóta eltelt tíz hónap alatt több médiahír foglalkozott a designer drogok elterjedésével. Bebizonyosodott, hogy a kamaszok folyamatos tájékoztatása a tudatmódosító szerek veszélyeiről mennyire időszerű és fontos feladat. Ennek kapcsán készítettem el interjúmat Dr. Tilk Ferenccel.

 

Mióta foglalkozik drogos fiatalok ügyeivel?

-Hat-hét éve. 2007-ben jöttem ide az ügyészséghez dolgozni, de ügyészként gyakorlatilag 2005 óta tevékenykedem. Azóta foglalkozom kábítószer élvező fiatalok, illetve felnőttek eseteivel. A nyomozásokat szoktam irányítani, valamint ellátom a vádemelést és a vádképviseletet ezekben az esetekben.

 

Miért döntött úgy, hogy erre a pályára lép?

-Első éves joghallgatóként  rögtön felvettem egy olyan speciális kollégiumot az egyetemen, aminek a kábítószer fogyasztás volt a tárgya. Ahogy telt az idő, egyre jobban elmélyültem ebben a témában. Később, amikor ténylegesen elkezdtem ezzel foglalkozni, akkor láttam, hogy ez mekkora probléma, és milyen komoly kérdéseket vethet fel a büntetőjogi tárgykörön túlmenően. Ez az oka annak, hogy elindítottuk ezt az alapítványt.

 

Hogyan került kapcsolatba az ADA-val?

-Az alapítvány elnöke kért fel arra, hogy vállalnék-e előadásokat. Nyilván tudta, hogy ügyészként városi hatáskörben csak én látom el a kábítószeres ügyekben a felügyeletet. A megyében az összes fiatal droggal kapcsolatos esete is hozzám tartozik. Az ADA vezetése ezért úgy gondolta, hogy olyan személyt kér fel erre a feladatra, aki jobban átlátja a dolgot, nagyobb szakmai tapasztalattal rendelkezik ezen a téren. Valószínűleg olyan megfontolásból, hogy egy ilyen ember autentikusabban tudja tálalni a témát, nem könyvszagúan, nem csak elméleti síkon.

 

Beszéljen pár mondatban az alapítvány munkájáról! Milyen szakemberek dolgoznak ott, és ők milyen segítséget tudnak nyújtani?

-Az ADA alapítvány 2007-ben alakult. Az alapítónk Dr. Kálmánchey Albert. Szenvedélybetegekkel foglalkozott több, mint negyven évig, nagyon híres, nemzetközileg elismert szakember. Az alapítvány elnöke Dr. Prostyák Emese, jogász végzettségű, büntetőjogi szakreferens. Állandó szakemberünk Dr. Kriskó Miklós, ő addiktológusként dolgozik nálunk.  Zacher Gábor toxikológus főorvos is munkatársunk. A jogi feladatokat én látom el. Szociális munkatársakkal, pszichológusokkal is rendelkezünk, de az alapítványnak ez a néhány fő a magva. Mivel elég specifikus az alapítvány  tevékenységi köre, ezért úgy gondoljuk, hogy inkább kevés dolgot csinálunk, de azt megpróbáljuk hatékonyan végezni. Ilyen megfontolásból nem szerteágazó az ADA tevékenységi köre sem, az önkéntesek száma korlátozott. Vannak még kortársak, ők technikai és adminisztrációs feladatokat látnak el.

 

Mióta tart előadásokat? Mit gondol, ezek mennyire hasznosak a fiatalok számára?

-2008-tól kezdődően. Arról hogy ezek mennyire hasznosak, csak a magam részéről tudok nyilatkozni. Eddig pozitív visszajelzéseket kaptam. Nem szokták azt mondani az előadásaimra, hogy  laposak lennének, vagy nagyon elméletiek. Nem hiszek abban, hogy nagyon szigorúan kellene ilyen kényes kérdésekről tizenévesekkel beszélgetni. El kell nyerni a fiatalok bizalmát, nem szabad távolságtartónak lenni velük szemben. A hatékonyságát tekintve: meghallgat húsz-harminc fő, de szerintem nem ez lesz a mérföldkő arra vonatkozóan, hogy kipróbálják-e vagy sem a drogokat. Az előadásom csak egy adalék ehhez. Megpróbálok hiteles képet kialakítani erről a kérdésről, a fiatalok meghallgatnak és eldöntik, hogy ebből mennyit emelnek be és mennyit nem. Azt vallom, hogy ha egy nap megtartok öt-hat tanórát és csak egy-két ember gondolkozik el azokon a dolgokon, amiket mondtam, és amikor esetleg tényleg kipróbálásra kerülne sor, eszébe jut valami az előadásomból, akkor már nem hiába csináltam ezt az egészet. Ez egy sokkal hosszabb távú dolog, ezért a hatékonyságát sem néhány év alatt lehet meglátni.

 

Milyen tapasztalatai vannak azzal kapcsolatban, hogy miért drogoznak a fiatalok?

-Megvannak a sztereotip válaszok arra, hogy mik azok az okok, kockázati tényezők, amik rávezetnek egy fiatalt, hogy tudatmódosító szerhez nyúljon. Erről 3-4 évente felmérés készül. Viszont vannak iskolapéldának mondható motivációs hatások, amelyek alapvetően befolyásolják a drogfogyasztást. A legmarkánsabb hatások: elsősorban a kortárs-hatás. A szülői, pedagógiai hatás általában sokkal gyengébb, mint a kortársaké. Ez abban mutatkozik meg, hogy egy baráti kör, csapat kikből tevődik össze, milyen zenét hallgatnak, mivel töltik a szabadidejüket, hová járnak bulizni egészen addig, hogy kipróbálnak-e valamilyen tiltott szert. Ez olyan alapvető oka a fiatalok drogfogyasztásának, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A másik ok manapság a divat. Nem véletlenül terjedt el ilyen nagy számban a designer drogok használata. Vannak olyan körök, ahol menő kábítószerezni. Az, hogy ezt a trendet valaki mennyire követi, függ az illető befolyásolhatóságától. A kíváncsiság is kiváltó oka lehet annak, hogy valaki tudatmódosító szerekhez nyúl. Nyilván ennek is köze van a baráti társasághoz. A következő motivációs faktor lehet még a családi háttér. A legutóbbi kutatásban a fiatalok nagy százaléka azt a választ adta a droghasználat okának, hogy ebben talál örömet. Nagyon sok tizenéves van, aki nem találja meg a boldogságot a hétköznapi dolgokban. Ekkor a drogokhoz nyúlnak.

 

Mik a legelterjedtebben használt drogok?

-Ha illegális drogokról beszélünk és kihagyjuk az energiaitalokat, alkoholt, cigarettát, akkor a leginkább elterjedt kábítószer Hajdú-Bihar megyében a fiatalok körében a marihuána. A marihuánát fogyasztók száma messze meghaladja az extasy-t vagy speed-et használókét. Ezt követik a szintetikus anyagok, a speed és az extasy. De mostanában a legelterjedtebbek a designer drogok.

 

Gyakran hallani mostanában a designer drog kifejezést. Ezek milyen szerek?

-Nem azért designer drogok, ahogy a nevük mutatja, mert nagyon divatosak. A designer kifejezés a keletkezésükre utal. Például adott egyfajta kábítószer, aminek az összetétele tiltólistás és ez büntetendő. Azért, hogy kijátsszák ezt a tiltólistát, megváltoztatják az anyag összetételét. A magyar jogszabály nagyon részletesen rendelkezik arról, hogy milyen kémiai kötésből mennyi kell ahhoz, hogy az adott anyag szerepeljen a tiltólistán. Onnantól kezdve, hogy megváltoztatnak egy ilyen  kötést a szer már nem számít tiltottnak. Ekkortól nevezünk valamit designer drognak. Leginkább elterjedt a JWH, ennek a hatása majdnem megegyezik a marihuánáéval. A fogyasztási formája nincs rajta a tiltólistán (január elsejétől az új jogszabály életbe lépésével rajta lesz!). Leggyakrabban füstölő, szobaillatosító formájában találkozhatunk vele.

 

Hogyan jutnak hozzá a fiatalok ezekhez a drogokhoz?

Bármibe át tudják itatni ezt a növényi őrleményt, emiatt a beszerzése is nagyon egyszerű. Debrecenben szórakozóhely is működött, ahol ilyen drogot árultak, valamint a boltokban is kapható volt. A bolti nyitva tartás pénteken és szombaton hosszított volt, direkt a fiatalokra kiéleződve. A legnépszerűbb designer drogok közé tartozik a 4Mec és az MDPV is. 2012. január 1.-től megváltozik a törvényi szabályozás, valamint a metódusrendszer is. Ez azt jelenti, hogy a listán alapvető vegyületek szerepelnek majd, és nem lehet kijátszani a szabályokat. Nem lesz elég az, ha megváltoztatnak 1-2 kötést a szeren belül, mert ez nem fogja azt eredményezni, hogy az anyag nem lesz tiltólistán. Ezzel egy kicsit talán megnehezítjük majd a dolgát az illegális szer összeállítóinak.

 

Szervezetre kifejtett hatásuk megegyezik a drogéval?

A designer drogokkal kapcsolatban ez a legsarkalatosabb kérdés. A hatások hosszú távon még nem ismertek. A marihuánának, speed-nek, kokainnak, extasy-nak, mivel régóta forgalomban vannak, lehet tudni a közép-és hosszú távú hatásait. A designer drogok napról napra változnak, és teljesen eltérően hatnak egyes embereknél. Valamint a mellékhatások is máshogy ütköznek ki. Ezeket orvosi beszámolókból, illetve fiatalok elmondása alapján tudom. Mikor kihallgatom a fiatalokat, mindig rákérdezek, hogy az a bizonyos drog, amit használtak, milyen érzést váltott ki náluk. Eddig a designer drogokkal kapcsolatban teljesen eltérő beszámolókat hallottam, a mellékhatások tekintetében is. Az adja egyébként az egyik legnagyobb veszélyt, hogy ezek a kábítószerek teljesen kiszámíthatatlanok.

 

Az elmúlt hetekben több boltot is bezártak az országban, ahol designer drog árusítása történt. Egyáltalán hogyan merül fel ilyen esetben a gyanú, hogy ott ilyen tevékenységet folytatnak, és hogyan történik ezeknek az ügyeknek a felderítése?

-A kábítószerrel kapcsolatos ügyekben széleskörű a nyomozás. Itt nem csak a nyílt eljárásra gondolok, hanem a fedett eljárás is nagyon gyakori.

Ha valaki megvesz 3-4000 forintért egy potpourrit, és bemegy egy lakberendezési boltba, ahol ugyanazt a mennyiséget 8-900 forintért kapja meg, akkor már önmagában az ár-érték arány is egy olyan jel lehet, ami drogárusításra utalhat. Nagyon sok fiatal jut például kórházba. Ilyenkor a kezelőorvos általában megkérdezi a betegtől, hogy mit fogyasztott, a diagnózis miatt. Több kamasztól azt a választ kapják, hogy JWH-t, MDPV-t vagy 4Mec-et használnak. Ez is alapja lehet egy nyomozás elindításának.

 

2011. november 15.-én Debrecenben ítélet született designer drog terjesztésével kapcsolatban, ahol Ön volt az ügyész. Ez a debreceni az első ilyen jellegű ítélet vagy volt már hasonló ügy az országban?

-Ez az ügy még folyamatban van. Ennek azért volt hírértéke, mert Magyarországon ez az első nem jogerős, marasztaló ítélet olyan személlyel szemben, aki ilyen jellegű bűncselekményt követett el.

 

Egy szülő vagy pedagógus milyen jelekből következtethet arra hogy a gyereke/tanítványa tudatmódosító szereket használ?

-Ezt nagyon nehéz eldönteni. Attól is függ, hogy az illető milyen szert használ. A JWH nyugtató hatású kábítószer. Általában a JWH-t használó fiatalok elsődleges testi tünetei megegyeznek a marihuánát használókéval. A marihuána használat  elsődleges testi jelei: a piros szem, a nagyra tágult pupilla. Hogyha a gyerek még egy kicsit le is van lassulva, nem úgy, nem olyan intenzitással reagál a dolgokra, vagy egy kérdésre nem olyan gyorsan válaszol, mint általában, akkor az már gyanús. Ha megvannak hozzá az előbb említett elsődleges testi tünetek, akkor lehet elkezdeni komolyan aggódni. Viszont egy lassúnak tűnő fiatalra rögtön ráfogni azt, hogy drogozik, nagyon veszélyes. Sok gyerek a túlhajszolt iskolai tempó miatt tűnik fáradtnak, és ennek semmi köze a drogokhoz. Megvannak nyilván a jelek, de ehhez ismerni kell a gyereket, és meg kell látni, ha indokolatlanul produkál eltérő viselkedési jegyeket. De a 4Mec-et, MDPV-t, vagy speed-et, extasy-t használók hiperaktívak lesznek. Nyilván van ettől függetlenül is olyan fiatal, aki hiperaktív, de akit ismer a pedagógus/szülő, azon észre kell venni, hogyha ok nélkül pörög. A testi tünetek gyanúja esetén beszélgetésből is ki lehet deríteni, hogy tényleg tudatmódosító szer hatása alatt áll-e a fiatal.

 

Ha ilyen gyanú felmerül a szülő vagy a pedagógus részéről, mit kell tennie? Hová fordulhat?

-Az, hogy mit kell tennie nagyon érdekes dolog. Azt szoktam mondani, hogy egyéniesíteni kell, nem lehet általánosítani ebben a kérdésben. Ahány fiatal, annyi egyéniség. Nem egyforma a szülői háttér, az anyagi bázis, a mentalitás, különbözőek vagyunk. Az, hogy egy pedagógus hogyan áll egy fiatalhoz, akiről a bizonyosság szintjén megállapítja a kábítószer-fogyasztást, és milyen lépéseket tesz meg, ott nagyon sok dolgot kell mérlegre tenni. Mindig azt tanácsolom, hogyha egy jó szülői háttér áll az illető mögött, amit ismer a pedagógus, akkor első körben nem feltétlenül az a megoldás, hogy azonnal rendőrséghez rohanjanak. De azt hiszem, az is alapvetően rossz hozzáállás, ha minden ilyen gondot iskolán belül akarnak  megoldani. Tehát a kábítószer-fogyasztás egy olyan fajsúlyos kérdés, amihez szakembert kell igénybe venni. A „szakember” alatt nem elsősorban a rendőrséget értem. Azt gondolom, hogy első körben mindenféleképpen segíteni kell feltérképezni, felmérni az okokat. De ez csak úgy működik, ha mindenki partnerként viselkedik. Ez vonatkozik az érintett fiatalra is. Ismerek olyan szélsőséges eseteket, amikor valamelyik oldalról hiányzott az együttműködés, és nem volt más megoldás, csak a büntetőeljárás. De lehet, hogy vannak olyan esetek, amikor csak a büntetőeljárás fogja azt a célt elérni, hogy visszatartja a gyereket a következő kábítószer fogyasztástól. Van olyan eset is, amikor elég a probléma megoldásához, ha a pszichiáterhez hetente egyszer elmegy a tanuló a szülővel, és egy terápiát végigcsinál.

 

Ehhez az alapítványhoz mindenki fordulhat segítségért, az is, aki drogozik, és az is, aki észleli, hogy van a környezetében drogos?

-Nem korlátozunk senkit semmiben. Olyan is előfordult már, hogy felkeresett minket egy középiskolás, mert tudta, hogy a barátnője drogozik, de nem tudta róla lebeszélni, és azt kérdezte mi tévő legyen. Nem szabad ebben a körben senkinek sem megkötni a kezét. Ha mi ebben a szakmában dolgozunk egy cél kell, hogy lebegjen a szemünk előtt, mégpedig az, hogy minél kevesebben próbálják ki a drogokat. Nagyon sok félresiklott életet láttam már emiatt.

 

Milyen segítséget nyújt az alapítvány a leszokni vágyóknak/ családtagoknak?

-Akik nálunk dolgoznak, azok egyrészt szakorvosok, másrészt pszichológusok és szociális munkatársak. Ők csoportfoglalkozás keretein belül foglalkoznak a fiatalokkal, és a szülőkkel egyaránt. Nem csak szerhasználóknak, hanem veszélyeztetett célcsoportba tartozóknak is tartunk előadásokat. De van lehetőség egyéni foglalkozások igénybevételére is. Előfordult már olyan eset, hogy valaki azért fordult az alapítványhoz, mert ő már eljátszott a gondolattal, hogy kipróbálja a drogokat. Ezek az emberek azért jönnek el hozzánk, mert objektívan fel akarják mérni, hogy mivel játszanak, és mérlegelni szeretnének. Ezekre az esetekre külön metódusrendszere van az alapítványnak, hogy hogyan kell rávezetni az illetőt arra, hogy ne próbálja ki ezeket a szereket. A kezelési folyamat teljesen kötetlen és ingyenes.

 

Hány gyógyult fiatalról tudnak, akik az alapítvány segítségével szoktak le?

-Havi szinten jelentkezik nálunk egy-két fiatal. Elég szűk körben dolgozunk, főleg fiatalokkal foglalkozunk, és ezért a tevékenységi körünk is behatárolt. Pontosan a miatt, hogy ezt minél koncentráltabban, jobban tudjuk végezni, nem szabdaljuk szét az energiáinkat és a szaktudásunkat. 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság