Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Utazás a koponyánk körül

Szereted a biológiát, és szívesen kalandoznál az emberi agy körül? Szeretnéd megtapasztalni, milyen érzés tudós előadónak, tanárnak lenni? Itt a lehetőség, hogy megmutasd, milyennek képzelsz egy izgalmas biológiaórát! Pályázz, és nyerd meg a lehetőséget, hogy biológiaórát tarthass az MTA-ban!

Utazás a koponyánk körül címmel írt ki a Magyar Tudományos Akadémia pályázatot 11. és 12. osztályos középiskolásoknak. A verseny apropója a Szentágothai János-emlékév, célja pedig, hogy találkozhassatok a leghitelesebb és leghatásosabb tudásátadási módokkal, azzal, hogy milyen öröm a tudományos felkészülés kitartó munkája és a tudós előadás-tanítás. Mindezt pedig a Magyar Tudományos Akadémián: a verseny győztese rendhagyó biológiaórát tarthat az emberi agy rejtelmeiről az Akadémia székházában, a 2012. november 15-én megrendezendő Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat keretében.
 
 
A verseny témája:
A versenyben elkészítendő pályamunka fő témája az agyi folyamatok bármelyike lehet.
A pályaműnek a középiskolai biológiai tanulmányokhoz kell kapcsolódnia úgy, hogy tartalmazza a választott témával kapcsolatos iskolai tananyagot, ám bővítse, színesítse, érthetőbbé, könnyebben befogadhatóvá tegye azt, és továbbgondolásra ösztönözze a diáktársakat.
Az óra minimum 20 és maximum 25 perces lehet.
 
A pályaművek tartalma:
- tématerv: 1500-2000 karakterben (szóközzel együtt) az óra témájának leírása, az órán használatos eszközök ismertetése, más tantárgyi ismerethez, tudományterülethez való kapcsolódási pontok bemutatása;
- a szemléltető eszközökről készült videó vagy képfelvételek, ppt prezentáció, postán elküldhető rajz, plakát vagy az arról készült fotó honlapra feltöltve vagy CD-re, illetve DVD-re írva. 
 
A pályázatra 11. és 12 osztályos diákok egyénileg nevezhetnek be, az óra megtartásába két további diáktárs bevonható.
A pályaművet annak a középiskolának kell beküldenie, amelynek beiratkozott tanulója a pályázó.
Azonos iskolából indulni szándékozó több pályázó esetén a nyertesek személyéről az iskolában rendezett házi versenyen kell dönteni. Egy középiskola maximum három pályaművet nevezhet be. A beküldés postai úton történik.
 
A pályázatnak tartalmaznia kell
- a középiskola igazgatójának a nevezést szolgáló kísérőlevelét, amely egyben tájékoztatást ad az iskolai házi versenyről (amennyiben volt ilyen) és a jelentkezők számáról,
- a pályamunkát/pályamunkákat (kinyomtatva, 2 példányban), amely/amelyek az óravázlatból és a prezentáció illusztrációkkal ellátott tervéből áll/állnak, 
- a kitöltött adatlapot.
 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság