Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Téli túra és pótszilveszter Szentendre fölött

Ismét túrát szervez kalandvágyó DUE-soknak január első hétvégéjén az egyesület két természetjárója, Herczeg Zsolt és Turányi-Vadnay Szabolcs

A pótszilveszternek is beillő kirándulás idei helyszíne a börzsönyi Nagy-Hideg-hegy volt. Jövőre, 2013. január 5-6-án a Visegrádi-hegységben, a Szentendre fölött található Kő-hegyre visz majd a Zergék és az Őzikék útja.

A szervezők idén egy túlélő vetélkedővel kötötték össze a kirándulást, jövőre viszont egy kisebb (természetesen vizsga nélküli) vidám természetjáró oktatást szerveznek, amelyen a "városiak" megtanulhatnak térképet olvasni, iránytűt, tájolót használni, megismerkedhetnek a turistajelzések rendszerével és mindazzal, amit egy átlagos családi vagy baráti erdei sétán is remekül tudnak majd alkalmazni.

A január 5-én, szombaton reggel startoló túrán a Zergéknek jelentkezők egy hosszabb, az Őzikeként regisztrálók pedig egy jóval rövidebb gyalogtúrán érik el a közös célt, a Szentendre egykori polgármesteréről és természetjárójáról, Czibulka Jánosról elnevezett Kő-hegyi Menedékházat. A Zergékre 2-3 órás, az Őzikékre pedig 1 órás gyaloglás vár. Az utóbbiak javarészt "szintben" haladnak majd, tehát nem sokat kell kaptatniuk.

"Ez a nagyon hangulatos menedékház gépkocsival vagy busszal nem közelíthető meg, de az Őzikéknek így is csak egy legfeljebb hatvan perces, javarészt vízszintes séta lesz a Lajos-forrás parkolójától. Mi természetesen azt szeretnénk, ha a többség a HÉV-állomástól induló Zergének jelentkezne, már csak azért is, mert ez mindenkinek jóval könnyebb túra lesz, mint a nagy-hideg-hegyi." - mondta a DUE Online-nak Herczeg Zsolt.

A 367 méter magas Kő-hegyről csodás panoráma nyílik Szentendrére, Pomázra, a Dunára, sőt tiszta időben Budapest északi részére. A csúcson egy jókora, természetvédelmi oltalom alatt álló tisztáson áll 1933 óta a menedékház, mögötte egy télire befagyó (korcsolyázható!) tavacskával, a közelben kilátóval és érdekes formájú, ember alkotta szobornak tűnő sziklákkal.

A büfével felszerelt menedékházban 24 ember elszállásolására van lehetőség 4, illetve 8 ágyas szobákban. Vezetékes víz nincs, de a tisztálkodás takarékosan megoldható.

Az önköltséges programon csak DUE-tagok vehetnek részt. A költség egy főnek előreláthatóan 6000 forint lesz, amely tartalmazza a túravezetés és a természetjáró oktatás díját, valamint a szombat déli, esti, illetve a vasárnap reggeli étkezést, továbbá a szombat éjszakai szállás árát. (Nem tartalmazza viszont az utazási költséget.)

Ha érdekel a túra, jelentkezz most a due@due.hu címen! (Azt később is eldöntheted, hogy Zerge vagy Őzike leszel, de nagyon fontos, hogy a szervezők minél hamarabb le tudják foglalni a szállást, ezért dönts gyorsan.)

A jelentkezőket a szervezők a Facebookon és e-mailben is tájékoztatják a részletekről.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság