Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

5W+H

Ez a felirat már egyetlen DUE-táborozónak sem okozhat fejtörést, hiszen a többi között ezzel is megismerkedhedtünk a szombati Műfajelmélet előadáson. De mi a köze mindehhez az üvegfalnak és Velencének? A folytatásban kiderül!

 

Szombat délelőtt műfajelméleti előadást tartottak az új generáció csoportvezetői. Ahogyan a matekban az egyszeregy, úgy az újságírásban a hír mindennek az alapja, mondta el az első előadó, Mavrák Katalin, aki a híreket hozta közelebb a résztvevőkhöz. Az előadásból az is kiderült, milyen formai követelményeknek kell megfelelni hír írásakor, illetve milyen módon kelthetjük fel a közönség figyelmét egy-egy téma bemutatásakor.

 

A ,,híres” előadás után Kis Anett a tudósítást mint műfajt mutatta be, mely szerint mindez olyan, mintha egy üvegfalon keresztül szemlélnénk az eseményeket. Ott vagyunk, látjuk, mi történik, de nem leszünk részesei mindennek. Nem így van ez a riportnál, melynek alappillére, hogy az újságíró átélje az eseményeket, saját bőrén tapasztalja meg a történteket.

 

Azoknak, akik inkább a publicisztikához vonzódnak inkább Korpa Melinda szolgált jó tanácsokkal. És itt jön képbe Velence. Hiszen a publicisztika az, ahol leírhatjuk élményeinket, véleményünket, például milyen gyönyörű Velence vagy akár válaszolhatunk egy újságíró írására is. Ezt egy hírben nem tehetnénk meg, viszont a publicisztika szabad kezet ad nekünk ebben.

 

Közkedvelt műfaj az interjú, viszont nagyon könnyen elronthatjuk a rosszul feltett kérdésekkel. Óva intett minket Árgyellán Edina az eldöntendő, vagyis a zárt kérdések használatától. Helyette nyílt kérdésekkel bombázzuk alanyunkat, és – ahogy a Beke Dániel és Pál Zsombor által szemléltetet interjúból kiderült – az sem baj, ha rámenősek vagyunk.

 

Marton Sándor

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság