Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A szöveget élni kell hagyni!

Az idei DUE-tábor grafikus-tördelője Klebercz Kriszta tartott előadást a táborlakóknak vasárnap délelőtt a tipográfia alapjairól, a ma használt betűkészletekről, a szöveg helyes elrendezéséről, és ismertette a tördelés rövid munkafolyamatát is.

 

Kriszta körülbelül 6 éve tördel, így már gyerekjáték számára egy szöveg tipográfiai előkészítése. A tördelőnek először azt kell eldöntenie, hogy milyen betűtípust használ, hány hasábra osztja a formába öntendő szöveget. Aki részt vett az előadáson, az tájékozódhatott afelől, hogy a tipográfiai megmunkálás során kész karakterkészletekből dolgoznak, melyek magukban hordozzák a betűk stílusát, valamint az összes speciális karaktert, például a pénznemek kinézetét is. Mint minden munkának, a tördelésnek is vannak szabályai, alapvonulatai, melyet illik betartani, de általában a szerkesztő igyekszik valami egyedit, önállót, újat alkotni.

 

A legfontosabb szempont, melyet figyelembe kell venni a szöveg szerkesztésekor, hogy ne legyen túlzsúfolt, átlátható, olvasható legyen. Hagyni kell a szöveget élni. A levegős elrendezés általában elegánsabb megoldás annál, mint ha teletöltenénk az oldalt információval.

A betűknek több fő típusa van. Vannak talpas betűk, melyeket olvasásra szánt szövegnél alkalmaznak a legtöbbször, hiszen vezetik a szemünket. Ezen felül léteznek groteszk, kézírást utánzó és díszbetűk. Nagyon fontos, hogy a készletek nem egy, hanem több variációt is tartalmaznak egy betűből, nevezetesen: normál, félkövér, dőlt, keskeny, kövér és kontúrvonalas típusokat. Szintén lényeges, hogy az egyszerű szövegszerkesztő programok nem igazi kurzív formázást használnak. Hogy ez mit is jelent? Azt, hogy nem az előre megrajzolt, kiszámolt karaktert használja, hanem (hamisan) megváltoztatja a normál stílus formáját.

 

Befejezésképpen Kriszta összefoglalta azokat a dolgokat, melyekre a tördelőnek kiemelten kell figyelnie: ne használjon több betűtípust egy oldalon, figyeljen az egységes oldalképre, ne zsúfolja túl a lapot és irtsa az árva-és fattyúsorokat. „Betűk mindenhol vannak!”

 

A bemutató után az előadóval beszélgettem:

 

- Honnan jött neked a tördelés, mióta csinálod ezt?

- Igazából nem tördelő vagyok, hanem grafikus, de sűrűn kapok olyan munkákat, melyeknél tördelnem kell. Nem volt nehéz dolgom, édesapám grafikus, nagyon sokat tanultam tőle. Szinte 5 éves korom óta vagyok benne emiatt a szakmában, édesapámmal ma már kölcsönösen segítünk egymásnak. Ő a stílusban, én pedig a technikában.

 

- Honnan értesültél a táborról, miként kerültél a körünkbe?

- Kecskeméti Dávidon keresztül kerültem ide a táborba, már rég óta fűzött, hogy jöjjek el. Úgy alakult a helyzet, hogy tördelő nélkül maradt a csapat, én pedig végül beadtam a derekam. Idén én tördelem a Partilapokat. Nem csak tördelni szeretnék, hanem át szeretném adni a tudásom egy részét a szerkesztőségek tagjainak is.

 

- A szavaidból az tűnik ki, hogy Dávid nehezen tudott rávenni arra, hogy eljöjj. Csak nem bántad meg?

- Nem, nem bántam meg, nagyon jól érzem itt magam, fokozatosan ismerkedem meg a DUE-tagokkal, a tábor résztvevőivel.

 

- Civilben mivel foglalkozol?

- Én jelenleg még egyetemen tanulok. Emellett édesapámmal van egy grafikai stúdiónk, ott dolgozom. Gyakorlatilag nincs munkaidő, ha van egy projekt, akkor éjjel-nappal dolgoznom kell. Ez igazából egy életforma!

 

Kriszta blogja, ahol megtekinthetőek munkái: http://krisztaklebercz.blogspot.com/

 

Dobó László

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság