Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Weisz Fanni a Sajtófesztivál vendége

A 20. Sajtófesztivál vendége lesz Weisz Fanni, a gyönyörű, 20 éves hallássérült modell. Jeltolmácsa segítségével ti is kérdezhetitek a közönségtalálkozón.

Weisz Fanni siketen született, ami a hétköznapi életben nem elenyésző probléma. A hallás függvénye ugyanis a beszéd, mely az elsődleges kommunikációs eszköz számunkra. Tíz éves koráig egy speciális intézményben tanult, a siketek iskolájában. Időközben átesett egy műtéten, amely segített neki annyit hallani, hogy megtanulhasson beszélni.

 
2007-ben indult el első szépségversenyén, amelyről az RTL Klub is tudósított és bemutatta Fannit is.  Országos szenzáció lett, hogy siketen vette a bátorságot, és feláll egy színpadra. Jött az egyik szépségverseny a másik után. Egyre több helyre hívták zsűrizni is. Közben fokozatosan oldódott benne a gát, és egyre inkább érezte, meg akarja mutatni, hogy fogyatékkal is lehet élni, fel lehet vállalni, nem kell elkeseredni. Egyre bátrabban kért jeltolmácsot.
Fanni Európa első siket sajtószóvivője az Afrikai-Magyar Egyesületnél, akik hátrányos helyzetű embereken segítenek. 2010-es év civil hőse lett a Blikk Év embere-választásán. Tavaly a Magyar Szóvivők Egyesületének  tiszteletbeli tagjának választották.
2011 decemberében Pécs polgármestere, Páva Zsolt, a pécsi kötődésű Vujity Tvrtko (aki szintén fesztiválunk vendége lesz) kezdeményezésére úgy döntött, hogy Weisz Fanninak adományozza a Pécs Város Arca címet. A városháza tájékoztatása szerint az országszerte ismert pécsi modell az első olyan fogyatékkal élő, aki saját szülővárosát képviseli.
 
Vujity Tvrtko újságíró-riporterrel, a Baptista Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteiként ingyenes ételosztáson vett rész, majd Haitinre utaztak, a világ legszegényebb és egyik legkorruptabb országába, s a legtöbb időt abban az árvaházban és iskolában töltötték, amelyet a baptisták a 2010-es, kétszázezer áldozatot követelő földrengés után hoztak létre, és azóta is nagyszerű munkát végeznek ott, több kisgyerek életét megmentették. Fanni feladata volt, hogy olyan szülőkkel találkozzon, akiknek a gyermekük fogyatékkal él. Azt kérte tőlük, hogy kisfiaikat, lányiakat ne dugják el a nyilvánosság elől, ne szégyelljék kivinni őket az utcára. A fotómodellként is dolgozó Fanni a munkáiért kapott pénzből jelképesen örökbe fogadta a hároméves Miriamot is. Útjukról film is készült.
 
2011-ben a Szépségkirálynő közönségdíjasa lett, ezzel elnyerte a Miss Intercontinental címet, és lehetőséget kapott, hogy Magyarországot képviselje a világversenyen. Ám ezzel a lehetőséggel Fanni nem kívánt élni, mert egy időpontra esett a siketek magyarországi világnapjával, melyre díszvendégként hivatalos volt, és úgy érezte, sorstársai mellett a helye.
 
Legfőbb célja, hogy erőt és önbizalmat adjon sorstársainak, s hogy a köztudatba beépítse: a fogyatékkal élők is hasznos részei a társadalomnak.
 
(forrás: www.weiszfanni.hu, fotó: Weisz Fanni hivatalos Facebook-oldala, a képet Marsalkó Péter készítette)
 

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság