Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Fotó minden áron

Tüntetés, molotov-koktél és kődobálás, száguldó biciklisek, tomboló tömeg, harcias rendőrök. Ez csak néhány dolog, amivel egy fotósnak meg kell küzdeni a legjobb képekért. Smith János egy balszerencsés véletlen folytán van táborunkban, de ha már beköltözött hozzánk, fejeket is tágított.

 

 Kényszervendég táborunkban Smith János, Kecskeméti Dávid, a Vizuális Kommandó csoportvezetőjének egyik jóbarátja, aki nem mindennapi történeteket osztott meg a kedd délután összegyült hallgatósággal. János szombat délelőtt még nem is sejtette, hogy a DUE-táborban fog kikötni, ám mikor csereautójával egy esküvőre sietett, útközben lerobbant. Így nem volt kétséges, hogy egyik haverja, Kecskeméti Dávid segítségét kéri. Amíg a gépkocsit megszervizelik táborunkban vendégeskedik. Hogy ez az idő se teljen el hasztalan, fotóiból rendezett egy bemutatót az ebédlőben.

 

János – vagy ahogy mindenki hívja, Janó – legfőbb területe a sportfényképezés. Tömegsport rendezvényekről, főleg futó- és triatlon versenykről készét fotókat, melyeket a szervezők az interneten tesznek közre. Mint kiderült több díjat is bezsebelt már, a Magyar Sajtófotó-Pályázat Sport kategóriájában 1. díjat nyert, emelett magáénak tudhatja a legjobb Magyarországon készült egyedi hírképet is. Ennek a fotónak az érdekessége, hogy nem jelent meg újságban, ám a zsűrinek a tetszését sikerült megnyernie.

 

Az előadás alatt szinte minden képéhez volt egy jó története, főleg a 2006-os tévéostromon készültekhez tartozott egy-egy különleges sztori. A fotelból ülve értesült a kialakult helyzetről, ekkor – szabadúszó fotósként – kapva-kapott az alkalmon, gépet ragadott és ment is a Szabadság térre. Akkor addig sosem látott események történtek a köztévé székháza előtt, Janó nem is gondolta volna, hogy ilyen kalandokban lesz része. Kerülgette az égő autókat, szemben állt a rendőrökkel, olykor pedig a tűntetőkkel. Olyanokat látott és hallott, amiket el sem hinnénk első hallásra. Szerencsére különösebb sérülés nélkül megúszta az estét, de a vakuját már az első percekben letörték.

 

Szerinte szerencsés helyzetben van, ugyanis munkája révén olyan helyekre juthat el, ahová az átlagember nem. Az színpad előtt élvezhette Robbie Williams vagy éppen Rúzsa Magdi előadását, fotózta már Geszti Pétert, a Sziget fellépőit, valamint a világ élsportolóit is. Janó hihetetlen lelkesedéssel mesélt munkájáról, alkotásairól, így egy igazán érdekes előadást hallhattak tőle az érdeklődők.

 

Marton Sándor

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság