Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A média és ami mögötte van

Kétnapos médiakonferenciát szervezett tagjainak és a média iránt érdeklődő pedagógusoknak a DUE 2013. október 18–19-én. A rendezvény középpontjába a médiaértés és a tudatos médiahasználat került.

Értsd, ne csak nézd! – A média és ami mögötte van címmel rendezte meg a DUE kétnapos médiakonferenciáját a budapesti Váci Mihály Kollégiumban és az Iskola nevű közösségi térben. A rendezvény három szekcióban zajlott. A problémafelvetések a tudományos, a pedagógiai, valamint az ifjúság és a média megközelítése köré csoportosultak.

A több mint 150 főt vonzó eseményen dr. Balázs Géza, a DUE alelnöke, nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár a néphagyományok, a média és a közösség kapcsolatáról beszélt. Varga G. Gábor, a Népszabadság szerkesztő-újságírója elkülönítette egymástól az online és a nyomtatott sajtót. Előadásában szó esett azok hasonlóságairól és különbségeiről is. A kommunikáció közösségi médiában való megjelenéséről a Kodolányi János Főiskola tanárai beszéltek. Dr. Bódi Zoltán a kommunikációs viselkedésformákról, míg dr. Szűts Zoltán a Facebookon jelen lévő én-nyilvánosságról tartott előadást. Herczeg Zsoltot, az InfoRádió riporterét a médiaelmélet alapjairól  hallgatták meg a konferencia résztvevői.

A rendezvény második napját Rábai Balázs és Kruzslicz Dávid beszélgetése nyitotta a híradózásról. A RTL2 Híradó műsorvezetője és az RTL Klub szerkesztője interaktív formában tárgyalták meg a szakmai feladatokat, a híradós hivatás előnyeit, buktatóit és kihívásait. A program Nagy Dénes, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet szakértőjének előadásával folytatódott, aki a hétköznapok táji értékeinek és kulturális hagyományainak megőrzéséről tartott előadást.

A mintegy 50 pedagógus dr. Sz. Tóth Gyula oktatáskutatót az internetvilág pedagógiai következményeiről hallgatta meg. Őt dr. Takács Edit, a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó főszerkesztőjének előadása követte. Szó esett a tankönyvek helyzetének alakulásáról és a tankönyvi szövegekről a nyelvi kihívások tükrében. Közben az ifjú diákmédiások részt vettek egy gyakorlati foglalkozáson, melyet Kis Anett, az IM, a Bravo GIRL!, a neon.hu és a hot! divat- és szépségszerkesztője, újságíró, a Viasat3 Trendközelben című műsorának stílustanácsadója, a Best Rádió műsorvezetője, stylist, valamint Nagy Zsolt, a DUE Tallózó újságírója tartottak. A másfél órás program a kulturális értékek iskolarádióban és iskolaújságban való megőrzésére fókuszált. Ezáltal a jövő véleményformáló diákmédiásai az elméleti előadásokon elhangzottakat már a gyakorlatban is tudták kamatoztatni.

Délután Jamriskó Tamás, a Civil Rádió szerkesztő-műsorvezetője az interaktív kritikáról, Pál Zsombor, a Forbes Magyarország szerkesztő-újságírója a crossmédiáról, míg Kiss Gábor, az MTVA és az MR2 Petőfi Rádió promo producere a rádió hangzásvilágáról tartott előadást.

A kétnapos rendezvényt a IV. Címlap+Arc diáklap szépségverseny eredményhirdetése zárta. Ezidáig először fordult elő, hogy a szakmai zsűri megosztotta az összesen ötvenezer forintos fődíjat. Az ország legjobb címlapjáért járó elismerést a pápai LapTop és a Műegyetem KÁTÉ-ja nyerte el.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság