Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Újságíró-ismeretek kezdő és civil újságíróknak

Újságíró-ismeretek kezdő és civil újságíróknak

Balázs Géza, Szayly József és Szilágyi Árpád könyvének célja, hogy megismertesse a média működésével a civil szervezetek munkatársait és a kezdő újságírókat.

 

A kötet tartalmazza az írott sajtó, a rádió, a televízió és az online média alapismereteit, vázolja a civil szervezetek helyes médiastratégiáját, megismerteti az olvasót a legfontosabb sajtóműfajokkal és a sajtónyelv eszköztárával.

 

A szerzők

Dr. Balázs Géza nyelvész professzor, néprajzkutató

Egyetemista volt, amikor az első AKAI-táborba meghívták egykori iskolája, a Szent László Gimnázium sulirádiósai. Ezek a táborok számára is meghatározóak voltak, így 1989-ben ő lett a DUE egyik megalapítója, s máig alelnöke. Jelenleg az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszékének vezetője, az EKF és az EHE oktatója, több mint ötven könyv szerzője, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda alapítója, a Magyar Rádió Tetten ért szavak című műsorának szerkesztője és a Magyar Nyelv Múzeumának munkatársa.

 

Szayly József újságíró, okleveles villamosmérnök, MBA közgazda

Az 1982-ben kezdődött rádiós táborok nyomán segítette világra a DUE-t 1989-ben. Azóta is az egyesület alelnöke. 1986 óta a Magyar Rádió munkatársa. A Petőfi rádióban a Reggeli csúcs című műsor főszerkesztője volt, később főszerkesztő-helyettesként irányította az adót, 2006-2010 között pedig a Magyar Rádió alelnöke, jelenleg műsorlebonyolítási igazgatója. A Magyar Televízióban szerkesztőként és A reggel című műsor vezetőjeként dolgozott. A PTE kommunikáció szakán Phd-zik.

 

Szilágyi Árpád rádiós újságíró, internet evangelista, PR szakértő

Püspökladányban kezdett iskolarádiózni. Később a DUE-t is több alkalommal meghívta oda, remek szakmai hétvégékre. Korán eljegyezte magát a vele körülbelül egyidős internettel, és némi DUE-s hátszéllel elindította Magyarország legelső internetes rádióadását. A Modem Idők informatikai történelmet írt, az MR2-Petőfi rádióban ma is jelentkező műsor utódja Netidők címen fut. Főszerkesztő volt a GameStar című folyóiratnál, vezette a T-Online PR-részlegét és az RTL Klub online üzletágát. Jelenleg a Magyar Telekom munkatársa és a Magyar Rádió szerkesztője.

 

A Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával megjelent könyvet Balázs Géza szerkesztette, munkatársa Zala Orsolya volt. A korrektúrát a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda végezte el, lektorként Kecskés István, Királyhegyi Zsuzsanna, Varga G. Gábor és Zala Orsolya közreműködött.

  

 

Kapcsolódó hírek

Újságíró-ismeretek - ha képben akarsz lenni

Az Újságíró-ismeretek című könyvünk jól jön kommunikációs szakosoknak, ha egy részletes összefoglalóra van szükségük. Fő erénye, hogy laikusok számára is érthető, átfogó mű. Azok számára is hasznos, akik egyéb munkájuk kapcsán találkoznak a médiával, például interjúalanyként, megrendelőként.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság