Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Tudós csajok

Időpont: 2018. October 26. - 2019. May 31.

Tudós csajokA Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesülete bemutatja a „Tudós csajok” projektjét. Az idei tanévben kifejezetten a természettudományok iránt érdeklődő diáklányoknak (és fiúknak) hirdetünk exkluzív tehetséggondozó programot.

A programra kiválasztott 15-20 résztvevő neves és elismert magyar kutatónőkkel ismerkedhetnek meg, személyes találkozókon ismerkedhetnek a szakmájukban kiváló szakemberek tevékenységével, kutatási területeivel. A résztvevők inspirációt és sok érdekes, hasznos tudást szerezhetnek tanulmányaikhoz, későbbi tudományos céljaik eléréséhez.

Az alkalmanként 1-1,5 órás foglalkozások keretein belül a tehetséges, a természettudományokat szerető lányok (és fiúk) részt vesznek neves kutatónők, felfedezők és más természettudományi ágazatban kimagasló eredményeket elérő nő példaképek előadásain. Továbbá olyan helyszíneket látogathatnak majd meg, amelyek lehengerlő élményben részesítik őket és tanulmányaikban, illetve a továbbtanulásban is nagy hasznukra válik.
A kiválasztott résztvevőknek egyéni fejlesztési tervet készítünk, illetve a projekt ideje alatt 3 alkalommal pályaorientációs tanácsadást szervezünk számukra.

A 20 hetes program 2017. novemberétől 2018. áprilisáig tart, figyelembe véve az iskolai szüneteket.
Jelentkezési határidő: Október 20.

A tehetséggondozó programra olyan 14-20 év közötti elsősorban diáklányok jelentkezését várjuk, akik nyitottak a természettudományok iránt, érdeklődésük túlmutat a kíváncsiságon. A tudós diákmédiások 20 héten keresztül heti egy alkalommal vehetnek rész a budapesti foglalkozásokon, és ismerhetik meg alaposabban a természettudomány különböző ágait, a nők által alulreprezentált tudományterületeket. Ezzel egy olyan lehetőséget kínálunk a fiatal lányok számára, amellyel eddig még nem találkozhattak!

A program keretében exkluzív helyszínlátogatások szerepelnek, így a diákok megnézik például:
- Milyen egy Szeizmológiai Obszervatórium, Dr. Kiszely Márta szeizmológus vezetésével, ahol számos  kérdésükre kaphatnak választ és tudományos információt a földmozgásra, mérésekre és kutatásokra vonatkozóan.
- Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Megafizikai Intézetét, amely kitárja kapuit a diákok előtt, hogy Molnár Janka Sára kimagaslóan tehetséges fizikus „palánta” körbevezesse őket az intézetben, ahova ő már szinte hazajár, és motivációs előadásával, tanácsaival, kapcsolataival támogatja a program résztvevőit.
- Milyen a Budapesti Csillagászati Intézet, ami már önmagában is egy bizsergető érzés azok számára, akik a csillagászat és fizika iránt rajonganak. A diákoknak lehetőségük nyílik arra, amiről eddig sokan csak álmodozhattak: egy meteoritot vizsgálhatnak majd meg Zsidi Gabriella csillagász segítségével, aki egy távcsöves észlelésre is vendégül látja a kis tudósokat.

A tudós nő példaképek sora még nem merül ki a fentiekben, hiszen heteken keresztül a diákokat mindig új és új természettudományi ágban kimagasló kutató hölgy várja, mint például:
- Deák Andrea – vegyész, - MTA TTK Szerves Kémiai Intézet, „Lendület” Szupramolekuláris Kémiai Kutatócsoport
- Dr. Orsós Zsuzsanna - rákkutató biológus – PTE, az ország első cigány PhD-hallgató MTA-ösztöndíjasa.
- Magyari Enikő – paleontológus, MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoport tagja
- Czinege Nikolett – etológus egy varázslatos előadás keretein belül bemutatja a kutyák viselkedését és kutatását.

Mit kínál a 40 órás projekt a kiválasztott diákoknak?

- A projekt ideje alatt a kis tudósokat a DUE Tallózó magazinunkban bemutatjuk, tudományos írásaikat az előadásokról és természettudományos tapasztalataikról megjelentetjük online felületeinken is.

- A projekt végén egy Oklevelet kapnak, amely előnyt jelent számukra a továbbtanulásban.

- Közösségi szolgálatba beszámítható a velünk eltöltött időt.

-1 évig ingyen biztosítjuk számukra a sajtóigazolványt, mellyel belföldön és külföldön is egyaránt számos helyen kedvezményesen vásárolhatnak, illetve válthatnak belépőt kulturális helyszínekre, programokra.

- A DUE 2018-as Sajtófesztiválján a projektben részt vevő fiatalok közösen egy tudományos produkció keretein belül bemutatkozhatnak a nagyközönségnek.

- A projekt kezdetétől egészen annak zárultáig, minden DUE eseményre ingyenes belépést és meghívót biztosítunk számukra.

- A program résztvevői 1 éves National Geographic magazin előfizetésben részesülnek.

- Természettudományi ismereteik fejlesztésében való segítségnyújtás és kapcsolatépítés.

A projektre jelentkező kis tudósoktól motivációs levelet és a témához kapcsolódó bemutatkozó anyagot kérünk, ami alapján kiválasztjuk azt a 15 szerencsést, akik díjmentesen részt vehetnek álmaik tudós képzésén.
A jelentkezéseket a
due@due.hu-ra várjuk „Tudós Csajok” jeligével október 20-ig.

Kapcsolódó hírek

Korunk nagy problémájára keresi a megoldást

Egyre nagyobb probléma az antibiotikum-rezisztencia kialakulása a világon, hiszen az elképesztően adaptív baktériumok miatt már egyre kevesebb gyógyszer hatásos. Új antibiotikumot viszont már évek óta nem fedeztek fel. Erről a problémáról kérdeztem Szili Petra Évát a Szegedi Egyetem PhD-tanulóját.

Fohász a tudományhoz - Tudós csajok

Erdősi Boglárka már nem egyszer bizonyította, hogy méltán tagja a DUE első Komplex Természettudományos tehetséggondozó programjának, a Tudós csajoknak. Megannyi cikk és beszámoló mellett most megszületett a Tudós csajok, Fohász a Tudományhoz című költemény.

MR-re és amarra - Tudós csajok beszámoló

Erdősi Bogi és társai a Tudós csajok program keretein belül részt vettek egy laborlátogatáson az MTA TTK Agyi Képalkotó Központjában. És, hogy mit is csináltak ott a csajok? Egyáltalán mi az az MR? Bogi színes és érdekes beszámolója tisztáz egy-két dolgot!

Időjárás? Ne a békát kérdezzük! - Tudós csajok beszámoló

Páli Emese Kincső a Tudós csajok Koplex Tehetséggondozó Program egyik résztvevője az Országos Meteorológiai Szolgálatnál tett látogatásról mesél. A tudóskák a MET falait döngették információkra, érdekességekre kiéhezve. FIGYELEM! Kincset érő beszámoló következik!

Az emberiség vagy a gépek fejlődése? - Mesterséges intelligencia

A tudós csajok az MTA TTK Agyi Képalkotó Központjában jártak. Erdősi Boglárka, akinek ez már nem az első és nem is az utolsó tudósítása, részletezi nekünk a központban hallottakat, mit is érdemes tudnunk a mesterséges intelligenciáról. Stephen Hawking sötét jóslata valóban beteljesül a jövőben?

A Végtelenbe és Tovább...Tudós csajok beszámoló

Jobb kezekbe nem is kerülhetett volna a Tudós csajok fantasztikus élmény alapú helyszínlátogatásáról szóló beszámoló megírása, mint Csuzda Annához. Az ifjú hölgy a téma mindentudója és az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetben tett látogatásunkról mesél egy kicsit.

Etológia mindenkinek - Tudós csajok beszámoló

Szabó Panni imádja az állatokat és most a Tudós csajok egyik legkedveltebb élmény alapú helyszínlátogatásáról, az ELTE Etológia Tanszékéről írt egy kis beszámolót.

Számít az, hogy honnan jövünk? - Tudós csajok beszámoló

Dr. Orsós Zsuzsanna rákkutató egy igazi kincs, aki elmesélte a diákoknak, hogy milyen is a kutatók élete, mi a szociális és gazdasági helyzet jelentősége az egészségügyben. Döbbenetes információk, izgalmas szemléltetett előadás! Nézzük, hogy Pelle Aletta Gréta Tudós csaj, hogyan vélekedik ezekről.

Akárhonnan indulunk… Tudós csajok beszámoló

Fölsz Orsolya beszámolójában egy olyan nagyszerű előadóról ír, aki a Tudós csajok program keretén belül a diákoknak az egészségről és rákkutatásról tartott egy érdekes, színes és izgalmas előadást. Ismét egy élménnyel gazdagodtak a diákok és átértékelték, hogy miért is érdemes küzdeniük az életben.

A póráz két végén - Tudós csajok beszámoló

Erdősi Boginál nincs olyan, hogy ne legyen otthon egy természettudományi témában, így volt ez az Etológiával is. Olvassunk bele milyen élményben volt része a Tudós csajoknak az etológusok előadásait hallgatva vagy éppen a kutyakiképző termek látogatása alkalmával.

Tápszergyártól a világszínvonalú gyógyszergyárig - Tudós csajok

Gergely Gréti egy ifjú tudós csaj, aki egy nagyon izgalmas és felejthetetlen élmény alapú helyszínlátogatásról írt egy kis beszámolót. A lányok ámultak és csodálkoztak, hogy az Egis Tudományos és Technológia Központ milyen érdekességeket rejt magában. Egyszer mindenkinek el kell látogatnia oda!

Te voltál már Kémikus Kutatótáborban? - akkor itt az ideje

Az MTA Természettudományi Kutatóközpont bemutatja az AKI kíváncsi kémikus kutatótáborát. Bátorítunk mindenkit, aki érez magában tudásvágyat és eltökéltséget, hogy valami újat és izgalmas dolgot csináljon idén nyáron, ami nem mellesleg tudományos is, hogy jelentkezzen a táborba!

A földrengések átköltöztek a Marsra!

Munkahelyén fogadott minket Kiszely Márta szeizmológus, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézetének Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumában. Többek között olyan érdekes témákról volt szó, mint hogy mik azok a marsrengések.

A te kutyád mikor néz a szemedbe?

A kutya évezredek óta az ember leghűségesebb társa, így igyekszünk minél részletesebben megismerni őket. Noha beszélni nem tudnak, sokféleképpen létrejöhet kutya és ember között kommunikáció. Ezeknek a megismeréséhez nagy segítséget ad az etológia, aminek rejtelmeiről Bognár Zsófiát kérdeztük.

"Szeretnék hozzájárulni a tudomány alakulásához

Meszlényi Valéria negyedéves orvostanhallgató, az egyetemen mellett kutat, Dr. Siklós László kutatócsoportjában. Mikor megkérdeztük, kiknek ajánlja ezt a fajta életvitelt, azt mondta, hogy azoknak, akik szeretik a kihívásokat,nagy érdeklődést mutatnak érdeklődést mutatnak a téma iránt.

Laborélet Szegeden

Gondolnád, hogy a trójai faló elvét a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban is használják? A Tudós Csajok csoportja nemrég ide látogatott, ahol Mészáros Mária, egyetemi PhD-hallgató előadást tartott nekik az agyi betegségek kezelése érdekében fejlesztett gyógyszerhordozó nanopartikulumok létrehozása.

Kutyák tulajdonságait vizsgálták a Tudós csajok

A Tudós csajok program keretei között már nem egy tudományágat bejártunk viszont van olyan – nem is egy – ami eddig érintetlen volt. Felmérve a tudós lányok igényeit egyszerűen elkerülhetetlen volt az etológiáról szót ejteni.

Szerdán startol a Tudós csajok

Lezárult a jelentkezés! Megvannak a szerencsés diákok, akik részt vehetnek a tudós csajok exkluzív tehetséggondozó programban, amelyet a DUE Médiahálózat szervez olyan diákoknak, akik érdeklődnek a természettudományok iránt, és igazi tudós palánták már most.

Tudós csajok: első felvonás

Szayly József a DUE; Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének alelnöke múlt szerdán a Blaha Lujza tér 38. szám alatt útjára indította a tudós csajok nevezetű exkluzív tehetséggndozó programot.

Belevetették magukat az újságírásba a Tudós csajok

A Tudós Csajok második alkalmával a lányok elsajátíthatták az újságírás alapjait és kialakíthatták a munkacsoportokat, amikben a következő hetekben dolgozni fognak.

Tudós csajok: Ez történt eddig, és ez fog ez után

Még alig zártuk le a 2018-as évet, de máris beleléptünk 2019-be. Ennek ellenére a Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesületének programjai zajlanak tovább. Az egyedülálló, exkluzív tehetséggondozó képzés sem pihen már sokáig, hiszen a Tudós Csajok január második hetén újra találkoznak.

Tudós Csajok beszámoló: „Birtokba vettük a Természettudományi Múzeumot!”

Ha a természet modern, bemutatásáról és az élővilág megismerésének központjáról beszélek, valószínűleg mindenkinek a budapesti Természettudományi Múzeum jut eszébe. Szerda délután izgatottan vették célba a kiállítások végeláthatatlan sorát a Tudós Csajok. Ezúttal Nagyházi Anna vezet minket körbe!

Tudós Csajok beszámoló: A kutatók háborúja, avagy az antibiotikum-rezisztencia kutatása

Tudós Csajok legutóbb Czikkely Mártonnal ismerkedhettek meg, aki a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán tanul és emellett a MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában dolgozik. Előadásában az antibiotikum-rezisztenciával kapcsolatos kutatásokról beszélt. Menich Kriszti beszámolója.

Etológia, kutyakiképzés, szeparációs szorongás - Tudós csajok

Jázmin, aki a Tudós csajok táborát erősíti, az Etológiát, mint az egyik természettudományi ágat ismerhette meg közelebbről egy kicsit. A kutyákat mindenki szereti, de mi a helyzet akkor, amikor a kutyák viselkedési problémákkal küzdenek? Ismerkedjünk meg kicsit az Etológiával.

Debreceni kolbász mellé debreceni sör? - Tudós csajok

Kalas Noémi és Kiss Luca Sára a Tudós csajok program keretein belül találkozhattak Rimaszombati Fruzsinával, a kalóriaszegény sör kifejlesztőjével. A lányok ezt az izgalmas témát, illetve az előadást amin részt vettek, szerették volna beszámolójukban az olvasók elé tárni. Sörözésre fel!

Út a négylábú barátaink fejében - Tudós csajok beszámoló

Gyányi Tímea a Tudós csajok tehetséggondozó program lelkes résztvevője az Etológiáról, azaz az állatok viselkedésének megismerésével foglalkozó természettudományi ágról, azon belül is az élményalapú helyszínlátogatásukról készült beszámolóját osztja meg az olvasókkal.

Tudós csajok pályázat - KÖSZÖNJÜK A JELENTKEZÉSEKET!

A „Tudós csajok” pályázatra a jelentkezés lezárult! Bevalljuk őszintén, hogy nem számítottunk ennyi jelentkezőre! Felülmúltátok az elképzeléseinket és hálásan köszönjük Nektek, hogy szeretnétek részesei lenni ennek a nagyszerű, hasznos és mindenekfelett exkluzív tehetséggondozó projektnek.

Tudós csajok pályázat - A rákkutatás és ami mögötte van

Dr. Orsós Zsuzsanna biológus, rákkutató, hazánk egyik nagy büszkesége is fog egy előadást tartani a projektben résztvevők számára. Külön öröm számunkra, hogy megannyi elfoglaltsága mellett fontosnak tartja, hogy a lányokra is szakítson időt és meséljen a kutatásairól, életpályájáról. Igazi példakép!

Tudós csajok pályázat - Etológia mesterfokon és fMRI

Jégh-Czinege Nikolett és Dr. Pongrácz Péter etológusok egy igazán izgalmas kutyakiképző terem látogatással és előadással várják a kis tudósokat az ELTE TTK Lágymányosi Campusán, az Etológia Tanszéken. Kutya-ember kommunikáció, kutyaugatás hatása az emberre, evolúciós háttér, fMRI. Soroljuk még? :)

Tudós csajok pályázat – Földönkívüli élet kutatása

Mit gondolnak ma a kutatók a földönkívüli életről? Hol érdemes keresgélni a Naprendszerünkben és azon kívül? Milyen módszerekkel próbálkozhatunk a keresés során? Ha akarod tudni ezekre a választ tarts velünk!

Tudós csajok pályázat – Velünk kipróbálhatod magad időjárás-jelentőként

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jóvoltából a programban részt vevő „Tudós csajok” betekintést nyerhetnek majd a legfontosabb és legérdekesebb tevékenységi területekbe, mint pl.: időjárás-előrejelzés, veszélyjelzés, repülésmeteorológia, éghajlat-kutatás.

Tudós csajok pályázat – Ásványok és kőzetek

Hányféle ásványt tartunk számon és mire jók egyáltalán? Léteznek gyógyító hatással bíró kőzetek is? Nézzük meg együtt, mik találhatóak az ELTE Ásvány és kőzettárában.

Tudós csajok pályázat - Nálunk minden arany, ami fénylik!

Tudós csajok készenlétbe, hamarosan a hírhedt vegyész kezeibe adunk benneteket! :) Ha tudomány, kémia, akkor nálunk az első számú név Deák Andrea - MTA TTK Szerves Kémiai Intézet, “Lendület” Szupramolekuláris Kémiai Kutatócsoport. A legjobbaktól tanulni a legjobb dolog!

Tudós csajok - pályázat - Vizsgáljunk meteorit mintát! Benne vagytok?

Zsidi Gabriella lesz az a fiatal csillagász, aki a Tudós csajoknak megmutatja a szakma rejtelmeit és általa kitágul majd a világ a fiatalok számára. Másképp néznek a napra és a csillagokra ezentúl. :)

Tudós csajok pályázat - Jártál már Fizikai Kutatóközpontban?

A "Tudós csajok" fizika iránti kíváncsiságát hivatott csillapítani Molnár Janka Sára ifjú fizikus "palánta", aki álmodott egy nagyot és úgy döntött, hogy látogassuk meg az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontot, ahova lassan ő már hazajár. Hogy mit szólunk ehhez? Nagy duzzogva, de legyen, elmegyünk! :)

Tudós csajok pályázat - Kalóriaszegény sört fejlesztett ki - Na de ki ő?

A "Tudós csajok" programunk egyik legfiatalabb és legelszántabb előadója, akire nemcsak mi, de de a sört kedvelő nők is biztosan büszkék! Rimaszombati Fruzsina egyetemista, ifjúsági Bolyai-díjas biomérnök-hallgató. Találkoznál vele? A kiválasztottak fognak is! :)

Tudós csajok pályázat – A kiválasztottak nagy napja

Elérkezett a várva várt nap a Tudós csajok pályázatra jelentkező és kiválasztott diákok számára! Sokat izgultak a kis tudósok, de mára már nagy lelkesedéssel várják az első alkalmat.

Tudósítás a "Tudós csajok" tudósításairól

Jakab Eszter a "Tudós csajok" projekt egyik lelkes résztvevője elárulja nekünk, hogy Gózon Ákos az Élet és Tudomány tudományos ismeretterjesztő hetilap főszerkesztője, milyen alapvető fontosságra hívta fel a figyelmet, ami segít a tökéletes cikk megírásában a diákoknak. Tudós csajok ismét bevetésen!

Állataink több titkot rejtenek, mint hinnénk – avagy mit is jelent az etológia

A Tudós csajok minden héten más természettudományi területtel találják szembe magukat. Rapatyi Anna beszámolójából most egy kicsit jobban megismerhetjük az Etológiát, ami egy csodálatos tudományág.

Utazás a Cern-be - Tudós csajok beszámoló

A Tudós csajok csoportjában van két tudós srác is, akik az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetében eltöltött élményeikről mesélnek. Bence és Tamás szerencsések, mert 26 csodás és okos lány társukkal együtt látogathatták meg a központot.

Egyik kutya, másik etológus - Tudós csajok beszámoló

Láng Laura egy ifjú "Tudós csaj", aki beszámolójában mesél egy kicsit nekünk az Etológiáról és az élmény alapú helyszínlátogatásról amin részt vett. Kutyák a laborokban, jutifalat a tarsolyban!

Lápba fagyott jégkorszakok nyomában - Tudós csajok

Tudós csajok ismét bevetésen! Ezúttal Erdősi Bogi, a program legtehetségesebb tagja mesél nekünk. Pollenek- apró zavaró allergének a szénanáthások számára. A kutatók viszont lehetőséget látnak bennük, nem is olyan kicsit, mint amilyen méretűek, hiszen többségük csupán mikrométeres tartományba esik.

Ásványvilág Budán - Tudós csajok beszámoló

Hegyesi Eszter, aki a Tudós csajok csapat lelkes tagja beszámolójában elmeséli, milyen is volt az ELTE TTK Természetrajzi Múzeum Ásványtára. Egy újabb kalandozás következik a természettudományok világában, ezúttal Esztertől, aki maga is az ásványok szerelmese és megszállott gyűjtője.

Múzeumtól a dzsungelekig - Tudós csajok beszámoló

Marton Réka a Tudós csajok tehetséggondozó projekt résztvevője, aki egyébként tengerbiológus szeretne lenni és a mélytengerek élővilágának szerelmese, különösen a polipoké, most egy kicsit másabb vizekre evezett és Vörös Judit hüllőkutató előadásának köszönhetően már a kétéltűeket is szívébe zárta.

Csillagok között - Tudós csajok beszámoló

Gyányi Tímea és Rapatyi Anna a Tudós csajok projekt két tehetséges résztvevője a TIT Uránia Csillagvizsgálóban járt. A csajok beszámolójukban leírják, hogy mit láttak és hallottak a tehetséggondozó projekt keretein belül szervezett élmény alapú helyszínlátogatáson.

Nem a Föld körül forog a világ? - Tudós csajok beszámoló

Létezhet a Földön kívül élet? Milyen lehet? Hol van? Hogyan kerüljünk vele kapcsolatba? Sok kérdés van megválaszolatlanul a világűrrel kapcsolatban. Az biztos, hogy bolygónk nincs egyedül. Számtalan égitest veszi körül.

Utazás a Föld középpontja felé-Látogatás a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumba

Kalas Noémi, a Tudós csajok csoport tagja elsőként kerülhetett be a DUE Tallózóba, hiszen egy nagyszerű élménybeszámolót írt a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumban eltöltött élmény alapú helyszínlátogatásról. A decemberi DUE Tallózóban olvasható a cikk, amire méltán büszke Noémi!

Aranyélet a TTK-n innen és túl - Tudós csajok beszámoló

Erdősi Boglárka, a Tudós csajok csoport tagja beszámolójában osztja meg az olvasókkal élményeit, melyet az MTA TTK falai között szerzett. Bogi annyira otthon van a kémiában,hogy a kutatónő az előadást követően hangoztatta, hogy a későbbiekben a közös munkát is el tudja képzelni a tehetséges lánnyal.

Tudós csajok pályázat - Exkluzív helyszínlátogatás a Szeizmológiai Obszervatóriumba

Dr. Kiszely Márta szeizmológus fogja a „Tudós csajok” programban résztvevőket körbevezetni a Sas-hegy gyomrában található szeizmológiai állomáson. Számtalan kérdésre tudni akarod a választ a földrengéssel kapcsolatban? A legjobb tanítót biztosítjuk számodra!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság