Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Tudós csajok pályázat – Ásványok és kőzetek

Hányféle ásványt tartunk számon és mire jók egyáltalán? Léteznek gyógyító hatással bíró kőzetek is? Nézzük meg együtt, mik találhatóak az ELTE Ásvány és kőzettárában.

Tudtad ezt?
Az ásványok olyan, a Föld belsejében és a Földön kívüli objektumokban előforduló, természetes eredetű anyagok, amelyek összetétele és szabályos, képlettel leírható, rendezett szerkezete egyaránt viszonylag állandó: kristályos vagy amorf. Az ásványokat tanulmányozó tudomány az ásványtan (mineralógia).
Az ásványoknak számtalan színük és formájuk lehet. Érdekesebbnél érdekesebb keletkezési magyarázatok és szemléltetés, aminek a részesei lehetnek a Tudós csajok!

Az ásvány és kőzet gyűjtemény értékét a mennyiségi gyarapodás mellett tudományos szempontú rendezettsége és a tudományos kutatásokban betöltött jelentős szerepe is emeli. Az 1885-ben (a mai Astoriánál) elkészült új Természetrajzi épületben két nagy kiállítási termet, az Ásványtárat és a Kőzettárat rendezték be, mintegy 32000 példány kiállítását lehetővé téve.
Műemlékké nyilvánított XIX. századi bútorzata 2001–2002-ben, restaurálás után került át a lágymányosi egyetemi campus modern épületeinek egyikében számára korhűen kialakított boltíves történeti terembe.

A tárlatvezetéssel egybekötött előadást személyesen Dr. Tóth Erzsébet igazgató, múzeológus és Dr. Kothay Klára múzeológus fogja tartani a Tudós csajoknak. A lányok kiemelt figyelemben és minden kíváncsiságot kielégítő magyarázatban részesülnek majd.  
Nézz az ásványok mögé és tudj meg többet róluk! Ki tudja? Lehet ez után a látogatás után már csak velük szeretnél majd foglalkozni. :)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság