Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Válogatás a DUE Tallózóból

Már nyelvtanuláshoz is használható a Diákhitel!

Már nyelvtanuláshoz is használható a Diákhitel!A továbbtanulásban nagy segítséget jelentő Diákhitel október 1-től már a nyelvtanuláshoz is felhasználható elemmel bővült. Magyar Péterrel, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójával áttekintjük, hogyan és miért igényelhető az immár háromféle Diákhitel.

Konzumidiotizmus: korunk meggondolatlan pénzszórása

Konzumidiotizmus: korunk meggondolatlan pénzszórásaBizonyára mindannyiunknak van legalább egy olyan ismerőse, aki szinte reflexszerűen rendeli meg a legújabb mobiltelefont, vagy más műszaki terméket.

Okosan a Diákhitellel!

Okosan a Diákhitellel!Balogh Lászlót, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkárát is megkérdeztük a Diákhitelről.

Kerüld el a kamu oldalakat!

Kerüld el a kamu oldalakat!Dwayne Johnson és Bill Gates a pénzüket osztogatják a Facebookon? Feltalálták az elhízás ellenszerét, és csak egy kattintásra vagy az elixír megrendelésétől? Hibás magyarságú e-mailben szólít fel fizetésre a bank? Vigyázz, mire klikkelsz rá! 2018. szeptember.

Kapcsolódó hírek

Filmeket támogatott és díjazott a Richter Gedeon

Bemutatta a Richter Gedenon Nyrt. a pályázatára beérkezett legjobb kisfilmeket.

A bankok is védenek a pénzmosás ellen

Fölöslegesnek tartod a banki adminisztrációt? Pedig érted van!

Ugye Ti is hallgatjátok Aranyt? - MMA

Az MMA Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából nagyszabású projektet indított, amelynek célja, hogy jelentős művei ingyenesen, mindenki számára elérhetők legyenek az interneten hangzóanyag formájában.

Csak hallgasd Aranyt és utazz az időben

A Magyar Művészeti Akadémia, Hallgatni Aranyt! elnevezésű projektjének keretében neves költőnk, Arany János 130 költeményének és 70 levelének hangzóanyaga kerül fel a program internetes oldalára.

A megelőzés, a felkészülés, a felelősség és a tudatosság

A látni és látszódni kampány fókuszában a a közös és felelősségteljes közlekedés áll,melynek lényege: minden apró részletre való odafigyelés.

Mi is az a THM?

Sokan nem tudják, de mégis fontos ez a mozaikszó!

DUE Rádió – Okosan a pénzzel

Pénzügyek kreatívan? Miért is ne?! Irány Miskolc, irány a Fintelligence! Becslések szerint 200 ezer diák bevonásával zajlott le március elején az idei Pénz7, vagyis a Pénzügyi és Vállalkozói Témahét.

DUE Rádió – Okosan a pénzzel – 2018. március

Bankkártya, paypass, mobilfizetés. Mindössze néhány olyan kifejezés, amely szinte észrevétlenül épül be hétköznapi beszédünkbe, hiszen a pénzügy világa is halad a korral.

DUE Rádió – Okosan a pénzzel – 2018. február

Fényképező: pipa! Fogkefe: pipa! Papucs: pipa! Indulásra készen! Vagy mégsem?! Hosszabb utazásra való felkészüléskor gyakorta kifelejtünk a poggyászból ezt-azt, van azonban egy olyan kellék, melynek meglétéről síelés vagy nyaralás előtt mindenképpen célszerű megbizonyosodnunk.

Okosan bánj a pénzzel!

THM, kamatos kamat, hitel, kereslet-kínálat görbe… Mindegyik szó nagyon felnőttesen és komolyan hangzik, amit magunktól távol állónak érzünk. De muszáj hozzá értenünk, ha boldogulni akarunk a világban.

Arany szókincse után csak vágyakozunk

Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész két verset szavalt el a Hallgatni Aranyt programban. Szerinte Aranyt költészete mellett jelleme is kiemelte a költőink közül, így nem csak a páratlan szókincse miatt érdemes az ifjúsággal megszerettetni.

Ha csúszol, még fontosabb a biztonság!

A síelés szerelmesei naponta lesik a hójelentéseket és már számolják a napokat, hogy mielőbb kedvenc téli sportjuknak hódolhassanak valamelyik környező ország pályáján. A síelés veszélyes, még a legbiztonságosabb pályán, a legjobb síelőt is érheti baleset.

9 + 1 tipp a balesetmentes nyaraláshoz

A meleg, a kiránduló- és a strandszezon elérkeztével nem árt, ha tisztázunk néhány fontos szabályt a biztonságos kikapcsolódás érdekében.

A fehér csíkok története

Ma már elképzelhetetlennek tartjuk a gyalogos közlekedést zebrák nélkül. Nem is gondolnánk, hogy a gyalogosátkelők létesítésének jogszabályi kereteit csupán pár évtizede fektették le.

Nyerj autót a családoddal

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága idén hetedik alkalommal rendezi meg családi közlekedésbiztonsági vetélkedőjét, aminek fődíja egy Skoda Rapid Family.

Télen is felelősségteljesen!

A karácsony közeledtének fényei, szépségei ne vonják el a figyelmünket a legnagyobb ajándékról: saját, és környezetünk biztonságáról.

Joss Stone a Veszprémfeszten

Az őstehetség, a csodagyerek, a brit soul hangja, aki már 16 évesen világsztár lett és azóta Grammy díj és több millió eladott lemez büszke tulajdonosa, a jubileumi Veszprémfest fellépője.

Fintelligence - Ha többet akarsz tudni a pénzügyekről

Miskolcon indult el az első magyarországi Fintelligence Pénzügyi Oktatási Központ. A Pénz7 részeként megrendezett Fintelligence konferencián 500 egyetemista vett részt, ekkor mutatták be a high-tech eszközökkel felszerelt, interaktív oktatási központot és kiállítótermet.

Csak SZJA, más semmi

Milyen adót kell fizetni a diákmunkánk után? Hogy kell bevallani az adót? Mi a helyzet, ha külföldi munkavállaláson törjük a fejünket? A DUE Tallózónak Izer Norbert, adószabályozásért és szám-vitelért felelős helyettes államtitkár beszélt ezekről a kérdésekről.

Diákmunka: Hogy, mikor, milyet?

A következőkben a diákmunkával kapcsolatos praktikus tudnivalókat futjuk át, mire kell odafigyelni mindenképpen egy szerződés aláírásakor, milyen formában érdemes beadni az önéletrajzunkat, milyen jogaink, és kötelességeink vannak.

A diákmunka valódi haszna

A nyárhoz közeledve egyre többször szembesülünk már diákként is a munkavállalás kérdésével. Nyakunkba szakad a rengeteg szabadidő, a jobbnál jobb programok, amikre saját magunk akarjuk megkeresni a pénzt. Vagy nem akarjuk, de kénytelen vagyunk.

Hitelt felvenni? Csak okosan!

„Hitel? Minek az nekem? Csak a baj van vele!” – Sokan gondolkodnak így. A 10 évvel ezelőtti gazdasági világválság okozta hitelválság mély nyomot hagyott. Rengetegen tartanak a hitelfelvételtől, eladósodástól, a kamatoktól.

Nagyobb, drágább ajándék? Itt a megoldás!

Karácsonykor nem csak kapni jó, adni még kellemesebb érzés, de kérdés, hogy a pénztárcánk mennyire engedi meg a vásárlást.

Az interneten is oda kell figyelni karácsonykor!

Az embernek gyakran nincs ideje a boltokat járni órák hosszat, ezért válnak egyre népszerűbbé a webshopok: ki ne szeretné az ajándékvásárlást a takaró alól, egy bögre tea mellett intézni. Ám óvatosan kell bánni ezekkel a felületekkel.

Telenor - Az egyenlőtlenségek csökkentéséért fejleszt új digitális szolgáltatásokat két magyar fiatal Bangkokban

Május végén rendezik meg Bangkokban az idei Telenor Youth Forumot, amelyen két magyar fiatal, Baukó Gréta és Mátyás Máté is részt vesz.

Vigyázz…, hogy sose érjen baj!

Létezik egy remek illusztrált színes könyvsorozat, amely gyerekeknek, fiataloknak szól. A könyvek az ORFK támogatásával, Nógrádi Gábor író tolmácsolásában a hétköznapi veszélyekre és azok elkerülésére hívja fel a fiatal korosztály figyelmét humoros, hétköznapi stílusban.

Bankkártya, hitelkártya, PIN kód

Napjaink fontos kelléke a bankkártya, hiszen kényelmes a használata, és a ha lapul egy a zsebünkben, az nagyban segíti a hétköznapokat, mindennapi életünket, mentesít a készpénz használata alól, nem kell bajlódnunk a fémpénzekkel sem.

Hallgatni Aranyt! - MMA

Rátóti Zoltán Jászai Mari- és Magyarország Érdemes Művésze díjakkal kitüntetett színművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja az Arany János Emlékév kapcsán rendhagyó ötlettel állt elő.

A készpénz ideje lejárt

Pénzügyes rovatunkban minden hónapban közelebb hozunk hozzád egy elsőre bonyolultnak tűnő, de nagyon fontos pénzügyi területet, hogy bebizonyítsuk: ez nem csak a felnőttek terepe.

Megjelent az év utolsó DUE Tallózója

Az év végével az utolsó DUE Tallózóhoz is elérkeztünk. Igyekeztünk minden olyat belezsúfolni, amit 40 oldalba csak lehet.

Tudatosan használja? Nethasználati önteszt a Telenortól a Biztonságos Internet Napra

A Biztonságos Internet Nap alkalmából bárki letesztelheti a Telenor kérdőívével, hogy mennyire használja tudatosan az internetet. A mobiltársaság fontos célkitűzése annak tudatosítása, hogyan lehet az online tér a lehető legjobb célokat szolgáló, hasznos és biztonságos közeg mindenkinek.

Ott lehetsz Belgrádban a Nemzetközi Diákhéten

2018-ban Belgrádban rendezik meg a Nemzetközi Diákhetet, amelyre a DUE is meghívást kapott. ISWiB fesztivál egy héten keresztül a szerb fővárosban.

A Diákhitel

A diákhitel rendszerének célja, hogy minden fiatal számára esélyt teremtsen a felsőoktatásban való részvételre- ezt a diákhitelről szóló kormányrendelet mondja ki. De mi a diákhitel valójában? Ki igényelheti és hogyan? Diákhitel-kisokosunk következik.

Kampányok a bullying és a cyberbullying ellen

Az iskolában, a munkahelyen, akár még a családban is – vagyis szinte minden közösségben – előforduló, szomorú jelenség a kiközösítés. A nagyjából egymilliárd iskolába járó gyermek egynegyedét érte már valamilyen zaklatás!

Budapest Noir már a mozikban!

2017. november 2-án mutatják be a magyar mozik a Budapest Noir c. nagyjátékfilmet. A Budapest Noir Gárdos Éva rendezésében, a Pioneer Pictures gyártásában, Kemény Ildikó vezető producer irányításával készült.

24 óra, ami kettőnek tűnhet…

Vegyünk végig egy átlagos napot a 21. századi technofób világban, a közösségi média gyűrűjében, és egyből érteni fogjuk, hogy hova tűnik a szabadidőd, hogy miért nem tudsz elolvasni egy könyvet, miért késel mindig...

Megjött a Sziget aftermovie – indul a Love Revolution

Itt az alkalom, hogy ismét átéljük a 25. Sziget legjobb pillanatait a most elkészült filmet nézegetve. Jövőre pedig elkezdődik egy újabb 25 év, a “Szeretet Forradalma” jegyében.

A női szépség

Egy nő legyen mindig a topon, öltözzön csinosan, sminkeljen, ragyogjon, feleljen meg minden férfiaknak, egyszóval legyen szép. Ezt a meghatározást a média adagolja belénk nap, mint nap. Sokan, főleg művészek, próbálták felhívni a figyelmet a problémára.

Cirkusz a Szigeten

A Cirque du Sziget programhelyszín már bemutatkozásakor magasra tette a lécet, azóta is minden évben nagyszerű hazai és nemzetközi újcirkuszi produkciókat állít színpadra. Idén már egy majd’ 1000 főt befogadni képes sátrat állítanak fel a szabadtéri színpad mellett.

Közös együttműködés

Folytatjuk az Okosan a pénzzel rovatunkat és nemzetközi vizekre evezünk, mégis úgy, hogy a pénzmosás témakörében.

Mi is az a pénzmosás?

Honnan ered a pénzmosás? Ki volt az első ember, aki ezt "nyíltan" felvállalta? Egyáltalán ez csak a filmekben van? Hát nem. Az Okosan a pénzzel rovat, novemberi témája következik!

Új Fintelligence központ nyílt

2017-től a kormány egy igazán sokrétű programot dolgozott ki a pénzügyi tudatosság növelésére. Hogy miért? Azért, hogy a diákok ne ijedjenek meg, ha a kamatos kamatról hallanak, és be tudják osztani a zsebpénzüket, megtanuljanak a pénzzel okosan bánni.

Biciklizés télen? Igen, lehetséges! - OBB

Belegondoltál már abba, hogy milyen lenne úgy közlekedni, hogy nem kell tömött tömegközlekedési eszközökre szállnod vagy kocsiba ülnöd, de mégis gyorsabban ott vagy bárhol, mintha sétálnál? Hogy egyszerre érsz oda mindenhová időben és még mozogsz is? Igen, létezik egy megoldás: Kerékpározz!

Mekkora ötlet! 3D zebra

Az új izlandi zebrák nem csak látványosak, de nagyban elősegítik a közúti balesetek csökkentését. Avagy, most már nem csak a moziban láthatsz háromdimenziós képet.

Téged is vár a Trip Hajó legénysége

A TRIP HAJÓ várja a kultúra kedvelőit tavasszal is. Csokorba gyűjtöttük a legizgalmasabb koncerteket. Olyan külföldi előadókkal is találkozhatsz, akiket eddig csak a youtube-ról ismertél.

Mihez kezdesz magaddal, iGeneráció?

Az okostelefon jó, de csak addig, amíg te használod őt, és nem fordítva. Nemrég egy borzasztóan furcsa tanulmány jelent meg a neten a University of Chichago Press Journals egyik számában. A kutatás azt vizsgálta, hogy a mobilfüggőség milyen hatással van a diákok teljesítményére.

A szemüveg nem ciki, szuper kiegészítő!

A rossz látásnak egyértelmű jele, ha sokat hunyorogsz, vagy úgy érzed, elmosódnak a dolgok a távolban. A gyakori fejfájás szintén utalhat szemproblémára.

Mit ellenőriznek a látni és látszani kampány során?

Rövidlátás (myopia) esetén a közeli tárgyak jól láthatók, a távoli dolgok, alakok körvonalai azonban elmosódottak, homályosak. De van megoldás!

„A kép-mutogató” - pályázati felhívás

Engedd el a fantáziád és mutasd meg kreativitásodat! A kisfilmeddel napi jegyet nyerhetsz a VOLT Fesztiválra. Ha szereted az irodalmat, a szabad verset és a kreativitást, ez a pályázat biztos Neked szól.

A vezetés első lépése a jó látás

Magyar optikusok ajánlásával a rossz látás nem csupán annyit jelent, hogy nehezen olvassuk el a táblára írt szavakat, vagy nem ismerjük fel a barátainkat távolról: Sokszor baleset okozója is a megfelelő szemüveg hiánya.

Megrázó valóság

Van Szolnokon egy különleges lánycsoport, akik 2016-ban hatalmas feltűnést Keltettek a tv2 „kismenők” című műsorában. A 22 tehetséges tizenéves lány azóta sem Pihen, műsoraik pedig fontos tartalmat hordoznak.

Mit tegyünk az autónkkal, hogy ne okozzunk balesetet?

Ennek van egy szentháromsága: Folyamatosan vizsgálni és ellenőrizni kell a gépjárművet. Rendszeresen el kell vinni ellenőriztetni. És a végén pedig: folyamatosan vizsgálni és ellenőrizni kell a gépjárművet.

Csak a hungarikumok az igazi értékek?

Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Így van ez büszkeségeinknél is. Minden hungarikum nemzeti érték, de nem lehet minden nemzeti érték hungarikum. Fontos tudni, hogy a hungarikum mozgalom alulról felfelé építkező rendszer.

Kíméld a készpénzt a suliban!

Eleged van a sorban állásból a suli büféjében? Bosszantó, hogy sokszor nem tudsz nagyobb címletű bankjeggyel fizetni, mert nincs elég visszajáró? A Pénzügyminisztérium az új tanévben egy nemzetközi szinten egyedülálló projekttel az iskolai készpénzforgalom csökkentését kívánják elérni.

A DUE ifjúsági sajtódíjasának portréfilmje Scott Kellyről

340 nap a Föld körül - Portréfilm Scott Kellyről címmel mutatták be a 19 éves Berecz Péter, a DUE Médiahálózat 2019 évi sajtódíjasa dokumentumfilmjét 2020. február 13-án a csepeli Kultik Moziban. A filmet megnézheted a cikkünkben is megtalálható linken.

Bankkártyával az iskolai büfében? Igen!

A Készpénzkímélő Iskolák tesztprogramban 14 vidéki és budapesti középiskolában, eddig 19 banki fizetési terminált telepítettek. Az újításokról Somlay Reginával beszélgettünk, aki 2008 óta a készpénzkímélő Óbudai Árpád Gimnázium büfése.

Milyen feltételekkel lehet értékpapírt vásárolni?

Felmerülhet a kérdés, hogy ha ennyi pozitív tulajdonsága van az állampapíroknak, hogyan lehet hozzájutni? Ehavi témánk a Pénzügyes rovatban az állampapír!

Állampapírok: rövid vagy hosszútávon érdemes befektetni?

Ebben a hónapban Balog László pénzügyekért felelős helyettes államtitkár segít eligazodni az állampapírok erdejében.

Mi a helyzet a magyar állampapírokkal?

Nagy plakátokon találkozhattál már az állampapír szóval, de hogy mit is jelent pontosan és miért hasznos nem tudod pontosan. Ehavi témánk az állampapír!

Mik azok az állampapírok?

A DUE Tallózóban megjelenő Pénz+Ügyes rovat nyomán, itt egy kis online segítség,hogy jobban eligazodjatok a pénzügyi világban. Ehavi témánk az állampapírok!

Nézd meg! Fogd meg! Próbáld ki!

A SzakMázz! kiállítást idén nyolcadik alkalommal rendezték meg a HUNGEXPO-n. A népszerű, interaktív bemutatókkal szinesített rendezvényen a fiatalok csaknem száz szakmával ismerkedhettek meg testközelből.

Önkéntesség és pénzügyek

Az önkéntesség nem áll távol a pénzügyektől sem! A Pénz7 előadói is önkéntesek és rengeteg hasznos dologról meséltek.

Hogyan lehet csatlakozni a Pénz7-hez?

A 2018/2019-es tanév rendjében meghirdetett pénzügyi és vállalkozói témahéten, vagyis a Pénz7 programban, immár ötödször vehetnek részt az iskolák. A témahetet állami, piaci és civil szervezetek is támogatják. Az előző tanévben a Pénz7-en közel 1.250 iskola 202 ezer diákja vett részt.

Mi is az a Pénz7?

Magyarország 2015-ben csatlakozott az Európa szerte közel 30 országban egy időben zajló European Money Week kezdeményezéshez. A program célja, hogy már fiatal kortól segítse a pénzügyek iránt érdeklődő diákokat ismereteik bővítésében, és felhívja a figyelmüket a mindennapi pénzügyi tudatosságra.

Jó kezekben a magyar film és az elsőfilmes rendezők

Az elmúlt években a magyar filmek szárnyra kaptak és egyre emelkednek. Visszakerültünk a nemzetközi filmes térképre, van mire és van kikre büszkének lennünk. Az utóbbi években több elsőfilmes rendező neve is bekerült a köztudatba, filmjeik híresek lettek.

Közlekedési vetélkedőre fel!

Számos olyan pályázat, teszt áll rendelkezésére azoknak, akik próbára akarják tenni a tudásukat!

Puskás Peti: "Minden napot kihasználtam arra, hogy befektessek az életembe”

Gondoltad volna, hogy Puskás Peti, a The Biebers énekese és az X-Faktor mentora valaha bolti eladóként dolgozott? Vagy esetleg azt, hogy inkább biciklizett és spórolt hét évig, hogy megvehesse álmai autóját? Peti a készpénzkímélő Iskolák nagyköveteként már diákok ezreivel osztotta meg tapasztalatait

Egyre népszerűbbek az egészségügyi képzések

Hamarosan el kell döntenie minden érintettnek, hogy merre folytatja a tanulmányait. Ehhez adunk némi segítséget.

Szabadulószoba és tankonyha egy helyen – így ünnepletek a sikerszakmák

Több mint 200 középiskolás diák látogatott el a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karára (BGE KVIK) november 8-án, pénteken, hogy játékos formában megismerkedjen a XXI. század sikerszakmáival, a kar képzési kínálatával.

Fenntartható fesztiválozás

Az idei Sziget fesztivál továbbra is különös figyelmet fordít a környezetvédelemre, illetve a Green Sziget Center program helyszínén a klíma start-upok világába nyerhetnek betekintést a látogatók.

A giccses cuccokat ne hagyd otthon!

A szervezők bejelentése szerint az állandóan megújuló fesztivál -1. és 0. napja olyan bulikkal várja a látogatókat, amelyekre korábban még nem volt példa.

Programajánló: Léda

Ha szereted a magyar irodalmat, és szívesen jársz színházba, akkor mindképp el kell menned a Léda-ra, a gödöllői Kastély Színházba!

Mit tegyen egy utas, ha megtörténik a baj?

Nem csak a sofőr feladta az, hogy felkészült legyen és a krízishelyzeteket kezelje. Ez ugyan úgy igaz az utasra is.

Sofőr és a felelősség

Az elmúlt 20 év során felére csökkent a közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma, azonban az elmúlt évi adatok alapján még mindig 600 felett van a tragédiák száma. Mit tehetünk a biztonságunkért, erről mesélt nekünk dr. Berzai Zsolt rendőr alezredes.

Légy résen a netes pénzügyeknél

Mára valóságos tranzakciós sztrádává vált az internet. Kényelmes webshopok, kuponok, kódok, online bankolás és a netes pénzforgalom egyéb, mindennapi módjai kínálkoznak a fotelben ülve. Egyszerűnek tűnnek, biztonságosak, de az is előfordul, hogy csalók kevernek slamasztikába.

5 érdekesség, ami 100% magyar

Magyar kozmetikumra esküszik Jackie Chan? Tudósaink valójában a Marsról érkezett bevándorlók? Magyar gyógyvíz keltette új életre a római császárt? Meghökkentő dolgok, de igazak, és egy miniképpen közös bennük, valamilyen módon kapcsolódnak a hungarikumokhoz.

Kreatív újrahasznosítás

Könyezetszennyezés, klímaváltozás, erdőírtás, szavak, melyekkel gyakran találkozhatunk, de nem tulajdonítunk nekik különösebb jelentőséget. Hiszen az életemet nem befolyásolja a dél amerikai esőerdők eltűnése. Vagy mégis? Tehetnék én valamit a világ megmentéséért?

A Föld és az ember: Ki a tettes és a ki az áldozat?

Köd a nagyváros felett, szelektív tárolók mellé halmozott hulladék és szemét, arcunkba csapó füst. A föld állapotáról, hajlamosak vagyunk átsiklani felette, legyintéssel elhessenteni a katasztrófahelyzetet. Pedig mi is tehetünk azért, hogy a bolygónk biztonságosabb legyen, mi pedig egészségesebbek.

A lelki egészség az első

A tinédzserek lelke sokszor kiszámíthatatlan. Tizenéveskor a legnehezebb és egyben legszebb ugyanakkor a tinédzserek lelke sokszor kiszámíthatatlan. A digitális korban vajon mit jelent a lelki egészség és a jó életminőség? Ennek járunk utána.

Minőségi életet élsz?

Az életminőség mind a mai nyelvben, mind pedig az orvosi, élettani szaknyelvben gyakori fogalmaknak számítanak. A 40-50- es években került elő, de azóta sincs megfelelő definíciója. Most utánajárunk, mit is jelent ez!

Mi a helyzet az elektronikai hulladékkal?

Az elektronikai hulladékot is újra kell hasznosítani. Erre pedig külön speciális gyűjtőhelyek vannak.

Alumínium és fém. Hasznosítsuk újra!

A hulladékgyűjtés és feldolgozás napjainkban már egyre tudatosabb az emberek életében, olyannyira, hogy már az általános iskolában is felbukkanó tananyaggá vált, nem csak a közös foglalkozásokon, de a természetismeret órák keretein belül is találkozhatunk vele.

Hogyan hasznosítjuk újra az üveget?

Lényegesen megnőtt a szemét mennyisége a Földön az elmúlt évtizedekben. Hatalmas mértékű a környezetszennyezés, és még nincs reális megoldás a túl nagy mennyiségű hulladékra. Azonban elkezdődött az újrahasznosítás folyamata, amivel talán helyrebillenthetjük környezetünk normális működését.

Hasznosítsuk újra a műanyagot

Valószínűleg, ha teljesen eltűnik a műanyag a mindennapjainkból, akkor megváltoznak az árak, valamint az áruházak már nem csak a saját termékeiket fogják visszaváltani.

Vége a készpénz hódításának?

Egyre népszerűbb a bankkártyás és mobilos fizetés a fiatalok körében

Mű-vészet, avagy az elveszett műanyagok nyomában

Az internetet bejárták azok a képek, ahol elpusztult teknősök, madarak és vízi élőlények szerepeltek, amelyek a műanyaggal való vízszennyezés áldozatai lettek.

Magyarország kulturális örökségei

Nem tudod mi hungarikum és mi az? Itt egy kis összefoglaló számos érdekességgel!

Randi a neten

Az internet mindennapjaink részévé vált, ami nélkül nem tudunk Létezni. Nem is akarunk, mert hozzászoktunk, hogy kényelmesen elintézhetünk bármit: megírhatjuk a házinkat, vásárolhatunk, A közösségi oldalakon tarthatjuk a kapcsolatot a barátainkkal, na meg persze ismerkedhetünk.

Tuti alkalmazások töri tanuláshoz

Elhoztuk neked a legjobb alkalmazásokat és weboldalakat, amivel könnyebben fog menni a töri tanulás!

Hogyan tanulj fizikát a neten?

„Nem értem, mit is veszünk órán, mit írjak le a füzetembe?” A diákok többségében fizikaórán ezek a kérdések sokszor megfogalmazódnak. A fizika szó hallatán görcsbe rándul a gyomruk, ráadásul jogosan. Nem a legegyszerűbb tantárgy, de segítünk, hogy tanulhatóbb legyen.

Biztosított síelés

Fontos, hogy a téli sportok kedvelői is figyeljenek a biztonságokra.

Online kárbejelentés, már nem csak a jövő zenéje

A gyorsabb és a hatékonyabb ügyintézésért már online is lehet ügyintézni, csak egy applikáció kell hozzá!

Spórolj és közben légy egyedi!

Többen esküsznek az új ruhára. Mások a használtat támogatják. Két érv fixen az utóbbi mellett szól: olcsó és egyedi.

Annyit amennyit ér

Hajlamosak vagyunk csak azért megvenni valamit mert drága és mert státuszszimbólum. Közben maga a tárgy nem is ér annyit. Megtakarítási tippek lépésről lépésre!

Diákként megtakarítani

Megtakarítani sosem egyszerű, főleg nem diákként, amikor nincs fix jövedelme az embernek. Hoztunk egy két tippet, hogy tudsz faragni a kiadásaidon!

Irodalom az interneten

Nem mennek a verslábak? A költői képek? Itt egy pár app, ami segít!

Tégy te is az egészségedért!

Az ember legnagyobb kincse az egészsége, mégsem becsüli. Simon Gergellyel a Greenpeace Magyarország regionális vegyi anyag szakértőjével jártunk utána ennek a problémának!

Árulkodó árulóoldalak

Fake news, egészen ismerős szókapcsolat. De hogyan is találkozunk vele a gyakorlatban?

Matekos appok segítenek a tanulásban

Amúgy is nehezen megy, és még a tankönyvek sem segítenek? Felsorolunk neked pár appot, ami segíthet.

Óvatosan a képekkel a neten

Naponta milliónyi képet küldünk világszerte. Az más kérdés, hogy nem mindegyik kerül jó kézbe. Segítünk, hogyan lehet biztonságosan képet küldeni

Somló Cirqsz a Szigeten

Életművének legmarkánsabb darabjait csokorba kötve, egy nagyszabású koncerttel emlékeznek meg barátok, kollégák, pályatársak a tavaly elhunyt Somló Tamásról, aki most töltené be 70. életévét. A „Somló Cirqsz” a Sziget mínusz 1. napján, augusztus 9-én várja a nagyérdeműt, a Magic Mirror sátorban.

A Szigetre tart a The Chainsmokers

Az EDM műfaj legújabb trónkövetelőjének áprilisban megjelent debütalbuma 62 országban nyitott a listák első helyén és további 17 országban a Top 5-ben. A The Chainsmokers augusztusban a Szigetre érkezik.

A Szigetre jön a Glass Animals

Az évet Szingapúrban, Ausztráliában és Új-Zélandon kezdték, majd a zenekar eddigi legnagyobb angliai turnéját járta be, aztán a Glastonbury, a Rock Werchter és megannyi nyári fellépés után, augusztusban a Szigetre érkezik a Glass Animals.

Istenem! Ez már a huszonötödik?

Hát igen. Immár 25. alkalommal indulunk hosszú tömött sorokban a Hajógyári-sziget felé, hogy aztán egy hétre magunk mögött hagyjuk a szürke hétköznapokat és egy valószerűtlenül színes világba csöppenjünk.

Island of freedom - Sziget fesztivál

Közép-Európa legnagyobb fesztiválja természetesen idén is várja látogatóit, nem is akármilyen line-uppal. Nehéz felsorolni a világsztárokat, akik augusztus 9-16. között a Hajógyári-szigetre érkeznek.

P!nk jön a Szigetre!

Friss hír érkezett a Sziget háza tájáról: Alecia Beth Moore is fellép kedvenc fesztiválunkon. Ha valakinek erről a névről nem ugrik be egyből a világ egyik legsikeresebb énekesnője, annak segítségül: ő nem más, mint P!nk, aki az idei Sziget Mínusz egyedik napjának lesz a szupersztárja.

Miszter extrém, a pocokkirály

Egy vagány bukósisak, egy menő bringa kölcsönbe, és már kész is az új profilkép, ami azt üvölti rólunk, hogy reggelire veszélyt iszunk, desszertre pedig vakmerőséget szoktunk kanalazni adrenalinnal. Persze lehet, hogy még kanyarodni sem tudunk, de ez más kérdés.

A szextingelés para!

Amint megjelentek az első kamerás telefonok, törvényszerűvé vált, hogy pucér képeket fognak küldözgetni magukról az emberek. De ebben is sokkal több kockázat van, mint hinnéd.

Egyszer mindenki sorra kerülhet

A bullying, avagy a netes zaklatás nem tréfa. Elég szemét dolog csinálni, tűrni pedig pokoli.

Életünk része: a reklám

Bárhová megyünk, bármit nézünk, bármit olvasunk, mindenütt reklámokba botlunk, amelyek arról igyekeznek meggyőzni minket, hogy vásároljunk, vásároljunk és vásároljunk.

A média ismer Téged, ismerd meg Te is a médiát!

A fitneszipar idén már lassan nagymamakorba lép, a Forma-1 pilóták és a középkori lovagok igazából egyformák – ez csak két érdekesség abból az ingyenes médiafüzetből, amit a buvosvolgy.hu oldalról tölthettek le.

Neked nyolc, hogy mennyi az annyi?

Öreg hiba! Itt az adatbázis a telefonos előfizetésekről. Fizess azért, amiért szeretnél, ne fordítva! Három nagy mobilszolgáltató és három vezetékes szolgáltató különböző ajánlatait gyűjti össze és aktualizálja az NMHH, hogy megkönnyítse a választást, ha tarifát keresgélsz magadnak.

Legendák, nagy visszatérők és friss produkciók

A Sziget legfrissebb bejelentésének sorában ott a friss lemezével érkező Skunk Anansie, a nagy fesztiválkedvenc a Die Antwoord vagy a Grammy-díjas elektronikus zenész, Afrojack is.

Már az oviban is visszaélünk az erőfölényünkkel

Tegye fel a kezét, aki fel tud eleveníteni legalább egy olyan esetet az óvodás korából, amikor nagycsoportosként elvette a focilabdát a kisebbektől, a kiscsoportost elzavarta a hintából, vagy éppen finoman kitépte a kedvenc babáját egyik alacsonyabb csoporttársa kezéből!

Tavasz. DUE. Tallózó. Sajtófesztivál

Frissebb és ropogósabb a DUE Tallózó, mint eddig bármikor! Környezettudatosság, hasznos tippek és praktikák a sulihoz, tavaszi zsongás, Berlin és számos tehetséges fiatal vár az áprilisi lapszámban. Címlapon a 23. Sajtófesztivál sztárfellépője, a Balkan Fanatik.

Diák vagy? Ingyen jár a legújabb Microsoft Office!

A hír igaz: a Microsoft és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Tisztaszoftver programjának köszönhetően a csomagot totál ingyen és bérmentve az összes magyar diák letöltheti. A cucc egy csomó mindenben segíthet a suliban, és néhány kattintással te is telepítheted.

Neked nyolc, hogy mennyi az annyi?

Öreg hiba! Itt az adatbázis a telefonos előfizetésekről. Fizess azért, amiért szeretnél, ne fordítva! Három nagy mobilszolgáltató és három vezetékes szolgáltató különböző ajánlatait gyűjti össze és aktualizálja az NMHH, hogy megkönnyítse a választást, ha tarifát keresgélsz magadnak.

A fesztiválok fesztiválja: Sziget

Egy hely, ahol egy hetet bulizhatsz át a világ minden tájáról érkező emberekkel. Egy hely, ahol 7 napon át a világ leghíresebb előadói lépnek fel. Egy hely, ami tele van izgalmas programokkal. Tíz nap múlva kezdődik!

Már csak napijegy van a Szigetre

Úgy tűnik, az idei Szigeten újabb látogatórekordra készülhetünk, mivel majd’ másfél hónappal a kezdés előtt elkelt az összes bérlet a fesztiválra. Június 30-tól már csak napijegyet lehet kapni, de azt is korlátozott számban.

Babakorunktól versengenek értünk

Előfordult már veled is olyan, hogy a tévében, a neten vagy egyéb hirdetési felületen találkoztál olyan reklámmal, ami kimagaslóan jó tulajdonságokkal rendelkező terméket népszerűsítettek?

Nyerni fogsz, mert nyerned kell!

Akkor is versenyzel, ha nem akarsz. Nem hiszed? Bebizonyítjuk! Amikor versenyről van szó, a legtöbben rajtvonalnál remegő sportolókra gondolnak. Pedig a versenyhelyzetek – ha nem is ilyen intenzív formában, mint egy bajnokságon – átszövik a mindennapjainkat.

Verseny mindenhol

Matek, töri, rajz, ének, és még sorolhatnám a tantárgyakat, melyekben rendszeresen tartanak versenyeket, de ha jobban belegondolunk, az élet más területén is találkozunk hasonló helyzetekkel. Talán nem hiszitek, de az igazi verseny csak az iskola után jön.

Nemes Jeles László: Minden kamasznak látnia kellene a Saul fiát

Már tavaly nyáron elkezdődött az a diadalmenet, melyen a Saul fia című magyar film megállíthatatlanul halad előre. Először a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon hozta el a zsűri nagydíját. A februári DUE Tallózó cikkével tisztelgünk az Oscar-díjas alkotók előtt.

Egy hónap és Sziget!

Augusztus 10-én kezdődik az év legnagyobb fesztiválja, a Sziget. Jön a Robbie Williams, Avicii, Ellie Goulding, a Kasabian, a Limp Bizkit, felsorolni is nehéz, idén hány fellépővvel örvendeztetnek meg minket. Július 31-én éjfélig még elővételi áron veheted meg a belépődet!

Még kényelmesebb lesz a Sziget

Minden évben fejlesztenek a szervezők a Szigeten, hogy még jobb kikapcsolódást nyújtson a kilátogatóknak. Nézzük, idén mivel teszik kellemesebbé az utazást és az ottlétet!

Mindennek ára van

Egyes amerikai egyetemeken létezik olyan tantárgy, ami a szerelem közgazdaságtanával foglalkozik. Hiszen a legtöbb ember szeretné megtalálni a párját, ezért igyekszik tetszetős lenni mások számára, elsősorban a kiszemeltje számára.

Finom falatok a Szigeten

A Sziget nem csak színes programkínálatáról, de színes gasztronómiai választékáról is híres. Nemzetek konyhája, nassolnivalók, és hazai ízek egyaránt megtalálhatók.

Értünk versenyeznek

Lassan beköszönt a vakáció, amikor az iskolai éves hajtás után van egy kis idő a lazításra, pihenésre. Ilyenkor tudunk bőven időt szakítani a sportolásra vagy a kötelező olvasmányokon túli kedvencek elolvasására.

Megmérettetések kereszttüzében

A verseny szó hallatára számtalan dolog eszünkbe juthat: az iskolai sportversenyektől egy munkahelyre bekerülésen át az önmagunkkal vívott harcokig.

Verseny az iskolapadban

A verseny mindannyiunk életében jelen van. Az élet folyamatosan versenyhelyzetek elé állít minket, még ha az adott pillanatban nem is tekintünk a szóban forgó eseményre megmérettetésként.

Fejben dől el?

Első, második, harmadik helyezett. Arany-, ezüst-, bronzérem. A legtöbb verseny ezekkel az eredményekkel, díjakkal zárul.

Versenyben a hétköznapokban

A versenyhelyzeteket mindenki máshogy kezeli. Így vagyunk ezzel az adott helyzetre érkező reakciókat illetően is.

Vigyázat, hullámpermet!

A hullámpermet akkor jön létre, amikor az erős szél leszakítja a víz felszínéről a permetet, és azt a víz fölött sodorja.

Bringaútvonal ajánló

Ha nyár, akkor bringa! Rengeteg túraútvonal várja a bicósokat szerte az országban: például a Tisza-tó!

Itt a tavasz, elő a bringákkal!

Bringázni egyszerűen szuper. A bicaj csöndes, gyors, nem szennyezi a környezetet és benzin helyett a rajtunk lévő felesleggel táplálkozik.

Megfelelő felszerelés

A kerékpárra egy csomó mindent fel kell szerelni, ha biztonságosan akarunk közlekedni.

SAFETY-KÁR

Puskás Peti: "Tizenöt éve bringázom a városban, szerintem ez az egész egy életérzés. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy bicósként nekünk is oda kell figyelni másokra.

Balatoni Bringa Körút

Ahogy megjön a jó idő, végre ki lehet vinni nagyobb távokra is a cangát. Ha valaki igazán izgalmas programot akar, akkor a válasz szinte adja magát: tekerje körbe a Balcsit!

Közlekedjünk közösen!

Szezonnyitót tartott a Hungaroringen az ORFK-OBB is a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal és a házigazdával együtt 2015. március 27-én, Mogyoródon.

Azt hallottam, hogy... – Nagy bukták a médiában

Amikor kézbe veszel egy újságot, bízol benne, hogy amit abban olvasol, igaz. Mivel nyomtatott és netes újságokból, tévéből és rádióból tájékozódunk a világ eseményeiről, nagyon fontos, hogy pontos információkat kapjunk. Éppen ezért a hiteles és etikus tájékoztatás minden újságíró legfőbb feladata!

Mi van még?

Javában tiporjuk az őszt, ilyenkor a legideálisabb erdei sétákat tenni. Na meg mindent eltenni, ugyanis az ilyenkorra megérő erdei gyümölcsök kiváló ellenszerei a következő hűvös évszaknak.

„Hervad már a lombnak…” – A jó magyar tradíciók

Ma már nehezen elképzelhető, de voltak olyan idők, amikor az emberek tudtak élni a modern technika vívmányai nélkül. Nem volt mobiltelefon, internet, Facebook, mégis hatalmas közösségi életet tudhattak magukénak.

Hagyományőrzés napjainkban – Népdal és népköltészet hete

November harmadik hete a magyar népdal és népköltészet hete, kedvenc gyermekkori népmeséink, népdalaink ünnepe. Országszerte több iskolában és művelődési házban szerveznek az eseménnyel kapcsolatos programokat: népdaléneklő, népmeseszavaló-, meseillusztráló-, valamint rajzversenyeket tartanak.

Munkahely? Semmi pánik!

Az első munkahely hatalmas fordulópont egy ember életében, amire nem csak fizikailag, de mentálisan is fel kell készülni.

Drágán add az életed! – Felkészültél a diákmunkára?

Ha suli mellett vállalsz munkát, az nem csak a szüleid pénztárcájának tesz jót, de sok tapasztalatra és barátra tehetsz szert.

Alkalmi munka – Tanulni és dolgozni

Ha diákként próbálsz munkát találni, sok lehetőséget, de még több buktatót sodorhat eléd az élet. Az alkalmi munkavállalás, illetve idénymunkák azok, amikre középiskolás korodban a leginkább számítani lehet. Itt is vannak fontos tudnivalók, amiket jegyezz meg, mielőtt munkába állsz.

Szédítő mélység, szédítő magasság – Építőipari segédmunkák

Ha igazán kemény munkát keresel, akkor az építőiparban valószínűleg megtalálsz mindent, ami kielégíti az adrenalin-függőségedet. Nehéz munka, és egyáltalán nem veszélytelen.

Bajos melók – A kasszás, árufeltöltő, raktáros diákmunkák buktatói

Ha diákmunkára jelentkezel egy iskolaszövetkezetnél, akkor valószínűleg többféle munkát is kipróbálhatsz. A DUE Tallózó korábbi számaiban már kiveséztünk párat, a mostani számban az igen népszerűnek számító árufeltöltéshez illetve anyagmozgatáshoz találhattok hasznos tippeket és információkat.

Neked is ez lesz az első? – Munkavállalás diákként

A küszöbön toporog a nyári szünet. Az időjárás nemrég úgy döntött, hogy a tavaszt kihagyhatjuk, így mindenkinek azon forog az agya, hogy hová is mehetne lazítani suli után.

Nyári munkák – Függetlenedj a vakáció alatt!

„Anyuuu, öhm… mennénk nyaralni páran és hát... le vagyok égve... kéne egy kis pénz…” Ez az a mondat, ami sosem hagyja el szívesen az ember száját, pedig a diákok nagy részének muszáj, ha szeretne pár napot átbulizni valahol a haverokkal.

H95, a médiapalota – Osztálykirándulás táblagépekkel

Egy nap alatt lehetsz hírolvasó, vágó, operatőr, színész vagy szinkronszínész és címlaptervező, ráadásul teljesen ingyen abban az intézményben, amely jövőre nyithatja meg kapuit. Az EU több országában nagy sikerrel működnek ilyen központok, a jó példa pedig ragadós.

Karikás védelem a sarokban – A korhatár és ami vele jár

Anyu, apu rohan, boltba, munkába, csekket feladni, kocsit mosni, tesót elvinni edzésre, és számtalan egyéb helyre – és sokszor nincs, aki vigyázzon az otthon maradó gyerekre.

Így lesz újra magyar rajzfilm – Megindult a filmes szakma támogatása

Ha azt mondják: magyar rajzfilm, akkor legtöbbünknek még mindig a Vuk, Ludas Matyi, esetleg a Macskafogó jut eszébe. Ám ezek a mesék akkor készültek, amikor legtöbbünk még gondolat sem volt.

Apa, kezdődik! – Elindult a digitális átállás Magyarországon

December 21-re épp az aktuális világvégét várjuk, ami szinte biztos, hogy nem jön el. Egy korszak ettől függetlenül bizonyítottan véget ért az országban – ez a korszak pedig a szemcsés tévéadások, elcsúszó hangok és egyéb bosszantó jelenségek korszaka volt.

Hálóba gabalyodva – Célpont vagy, csak még nem tudod!

Az internet a bűnözés melegágyává vált. Manapság egy kellően gyakorlott és rosszindulatú informatikus nagyobb kárt tud okozni, mint egy kisebb hadsereg – de ehhez kell a mi lazaságunk is, szóval érdemes odafigyelni arra, hogy mekkora „digitális lábnyomot” hagyunk magunk után.

A mátraaljai bor-polihisztor

Sági Ferenc orvosi műszerésznek készült, apja széttépte a felvételi lapját. A család mindenáron erdészt akart belőle faragni, de lázadt. Ezek után eldöntötte, hogy kertész lesz: ekkor nyert felvételt a gyöngyösi iskolába szőlész-borász szakra.

Érik a szőlő… – Nagygombos, a magyar Toscana

Végy pár szőlőtövet, rakd egy olyan különleges klímájú vidékre, mint a Hatvan felett található nagygombosi domb, s lőn finom bor. Persze ezt a különleges receptet száz éven átívelő történelmi múltidézés után tudjuk ily könnyen leírni.

A méhészet a hazám

Mi a helyzet a már évtizedek óta szakmájukat űző mezőgazdasági szakemberekkel? Ellátogattunk Angermajer János méhészhez. A mesterségét édesapjától tanulta, de állítja is, hogy az állatokkal való foglalkozást nem lehet tankönyvekből megtanulni. Ebbe születni kell.

Törpenyúl-elválasztás és uborkaszedés - Diákmunkák a legjavából

Újra szeptember, mindenkit vár az iskolapad. Az árak idén sem döntöttek úgy, hogy eszeveszett módon csökkenni kezdenek, úgyhogy nincs mese, aki tud, dolgozik – iskola mellett is. Ebben a rovatban a diákmunkákról és annak lehetséges buktatóiról fogunk hónapról hónapra érdekeseket mondani.

„Megszívtad!” - Tippek, hogy ezt ne kelljen soha hallanod

Munkát vállalni mindig rizikós. Ha nagy nehezen sikerül is összehoznod, még mindig ott a veszélye, hogy átmelózol egy egész nyarat anélkül, hogy a végén egy fillért is kapnál a munkaadódtól. De ha behúztak a csőbe, akkor sincs még minden veszve – tarts velünk, hogy megtudd, kihez lehet fordulni!

Próbamunka és társai

Kéne egy új laptop, mobiltelefon? Esetleg nyaralásra gyűjtesz? Suli mellett nem marad más opció, mint a „rettegett”, ám mégis népszerű diákmunka. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal és a DUE Tallózó hónapról hónapra igyekszik segítséget, tanácsot adni nektek, nehogy átvágjanak a munkaadók.

Megjelent a január-februári DUE Tallózó

Az új évet a szépséges és nagyon laza Gubík Ágival köszöntjük. A friss DUE Tallózóban találsz még tippeket az idei síeléshez, infókat a felvételiről, kritikát A hobbitról, interjút Márton Annával és még rengeteg olvasnivalót.

Megjelent a decemberi DUE Tallózó

Kovács Patríciával a címlapon megjelent a karácsonyi DUE Tallózó. Találsz benne ünnepi tippeket, az év filmjeit, interjút Módos Péterrel, élménybeszámolót Szentpétervárról, és még rengeteg olvasnivalót.

Jó újságíró akarsz lenni? Maradj mindig objektív és alapos!

Aki újságírásra adja a fejét, előbb vagy utóbb olyan pillanatokkal is találkozik, amikor mérlegelnie kell, hogy mit tesz be egy anyagba, vagy éppen mit hagy ki belőle.

Megjelent a márciusi DUE Tallózó

A tavaszt Mikler Rolanddal, a férfi kézilabda-válogatott kapusával várjuk. A friss DUE Tallózóban megtalálod a napfényes Máltát, az Oscar-díjas filmeket, tudnivalókat a külföldi munkavállalásról, tippeket húsvétra és még rengeteg olvasnivalót.

Reklámszünet: „Tízből kilenc orvos ezt ajánlja”

A huszadik század elején rájöttek, hogy az ember befolyásolható, meg lehet mondani neki, hogy mire vágyik bármi áron – csak ismerni kell a módszert hozzá. Öveket bekapcsolni, reklámok jönnek!

Szellemirtás - Szuper szolgáltatások a digitális átállással

Biztosan te is el tudod képzelni azt a mostanáig igazán hétköznapi jelenetet, ahogy a nagymama a tévé előtt ülve azon bosszankodik, hogy megint elcsúszik a kép. Odacammog a készülékhez, majd olyat ver a „dobozra”, hogy még a műsor szereplője is megérzi.

Határtalanul - cserekapcsolat Erdéllyel

A budapesti Madách Imre Gimnázium és a kolozsvári Apáczai Líceum minden évben egyhetes cserekapcsolatot szervez. A cél, hogy az egy nyelvet beszélő, ám más országban, más kulturális körülmények között felnövő diákok megismerjék egymást, barátságokat kössenek, és jobban megértsék a világot.

Megjelent a május-júniusi DUE Tallózó

Megjelent a tanév utolsó DUE Tallózója! A sztárinterjú Tilllával készült, és olvashatsz még fesztivál- és filmajánlót, jordániai útitippet, tanácsokat a nyári munkához, és a Tehetségkutató Diákmédia Pályázat legjobb cikkeiből válogatást. Vidám nyarat, találkozunk szeptemberben!

Az igazság odaát van? – Tényfeltáró újságírás

Az újságírás egyik legizgalmasabb, egyben talán legkockázatosabb válfaja az oknyomozó újságírás. A műfaj lényege, hogy a zsurnaliszta „szimatolni kezd” egy birtokába került információ alapján, és saját maga próbálja kideríteni azokat a részleteket, amelyek nehezen hozzáférhetők.

Egy cég is lehet jó fej! – Társadalmi felelősségvállalás az üzleti életben

A vállalatok tevékenységükkel hatással vannak a társadalom életére. Az alkalmazottak munkakörülményeitől kezdve a mindennapi működésen át a termékek minőségéig számtalan módon befolyásolják környezetüket. Ezért a társadalmi felelősségvállalás ma már fontos elvárás az üzleti életben.

Szezonok és fazonok vidéken

Nem csak egy új tanév vette kezdetét, hanem egy új évszak is. A levegő hűvösödik, a nyári melegek eltűnnek, és a természet színes köntösbe burkolózik. Visszatértünk az iskolapadba, illetve a jól megérdemelt szabadságokból a munkahelyekre. De vajon mi történik ilyenkor vidéken?

Fűben, fában orvosság

Honnan tudjuk, hogy mi a jó, mit lehet megenni, és mi az, amiben a legtöbb vitamin van, ha már szüleink és nagyszüleink is esetleg rossznak hitték a jót? A halimbai gyógynövénykertet talán éppen ezért is hozták létre.

Magyar Média Mecenatúra – Újra nyeregben a magyar filmek

Már javában zajlik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Magyar Média Mecenatúra programja, melynek célja, hogy feltámassza a nem egész estés magyar filmek és animációs filmek műfaját. Számtalan tehetséges, fiatal alkotó jobbnál jobb filmeket forgat.

Motorok és zene - idén is Open Road Fest Alsóörsön

Hallgattál már koncertet motoron ülve? Vagy úgy, hogy körülötted annyi volt a hatalmas gép, mint amennyien a nézők voltak? Sok egyéb különleges élmény mellett ezt is az Open Road Festen próbálhatod ki, amely idén június 5-9. között lesz a megszokott alsóörsi helyszínen, az Európa-kempingben.

Újdonságok a Harley-Davidson Open Road Festen

Június 5. és 9. között Alsóörsön rendezik meg a Harley-Davidson Open Road Festet, amelyre a szervezők idén rengeteg újdonsággal készülnek. Kisorsolnak egy igazi Harley-t, okoskarszalagot használnak, és nulladik napon bemutatják a „Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról” című musicalt is.

Megjelent a január-februári DUE Tallózó!

Ki nem hagynánk a Valentin-napot a DUE Tallózóval sem: vitatkozunk róla, és még az ideális párkapcsolatot is górcső alá vesszük. Tél lévén egy francia síparadicsomot is ajánlunk, a téli olimpiára pedig Heidum Bernadett gyorskorcsolyázóval készülünk.

Koncz Zsuzsa az Arénában

Régen is volt X-faktor, csak akkor még Ki mit tud?-nak hívták. Koncz Zsuzsa rögtön az elsőn lett országosan ismert és szeretett énekesnő. Országos turnéja során március 14-én Budapesten lép fel az Arénában.

Online olvashatod a márciusi DUE Tallózót

A tavaszt Istenes Bence műsorvezetővel várjuk, akit a május 16-i Országos Ifjúsági Sajtófesztiválra is meghívtunk. A friss DUE Tallózóban megtalálod a meseváros Bruges-t, olvashatsz március 15-ről másképpen. Nézd meg a márciusi DUE Tallózót az interneten!

Megjelent a tanév utolsó DUE Tallózója

Kiss Ádám lesz a május 16-i Sajtófesztivál egyik sztárvendége - ennek apropóján beszélgettünk vele mi is a május-júniusi DUE Tallózóban. Folytatjuk médiás sorozatunkat is, ezúttal az új rajzfilmekről olvashatsz a lapban.

Megjelent az áprilisi DUE Tallózó

A ByTheWay nem csak fellép a május 16-i Sajtófesztiválon a Millenárison, de ez alkalomból meg is interjúvoltuk a fiúkat a DUE Tallózóban. Divattal, koncert-, film- és utazási ajánlókkal vár az áprilisi DUE Tallózó, amelyet online lapozgatva is elolvashatsz!

Open Road Fest - A motorok és a rock szerelmeseinek

Hallgattál már koncertet motoron ülve? Vagy úgy, hogy körülötted annyi volt a hatalmas gép, mint amennyi a néző? A sok különleges élmény mellett ezt is az Open Road Festen próbálhatod ki, amely idén június 4-8. között lesz már a 15. alkalommal a megszokott alsóörsi helyszínen, az Európa-kempingben.

Balkáni ritmusok és motorzúgás a Balaton partján az Open Road Festen

Júniusban immár 15. alkalommal Harley-Davidson Open Road Fest! Ezúttal is Alsóörsön dübörögnek fel a már jól ismert motorhangok, számos külföldi és hazai banda koncertjével kísérve.

Legendák találkozása - Bonnie Tyler és a Harley-Davidson újra együtt

A 2014. június 4-8. között rendezik meg a 15. Jubileumi Harley-Davidson Open Road Festet. A zenés-motoros őrület legnagyobb fellépője a rock koronázatlan királynője, a legendás Bonnie Tyler, aki tavaly Rómában több tízezer motorosnak adott koncertet a Harley-Davidson alapításának 110. évfordulójára.

Komponál(l) a Class FM Morning Show-ja az Harley Fesztiválon

Nem mindennapi módon indul az idei Open Road Fest – a szerda hajnali levonuló bandát nem lehet majd eltéveszteni. Idén Balázsék a Balaton hullámain ringatózva vezetik a reggeli műsort, és hajóznak le Alsóörsre, a fesztivál helyszínére – egy zenekarral a tetőn.

Veres Zoltán műrepülő az Open Road Fest egén

Amíg a földet a kétkerekű gépek rengetik az Open Road Festen, addig a levegőt Veres Zoltán hasítja majd. Idén júniusban ismét tiszteletét teszi a Harley-Davidson Open Road Fest-en, ezúttal pénteki (június 6.) napon, 17:30-kor kell szemünket az égre szegezni.

Fekete Andrea: „A vese nem nagyon érdekelt senkit”

Édesapja, unokabátyjai, nagynénjei, a férje és a férje családja orvos. E meghatározó légkör után nem meglepő, hogy Fekete Andrea is orvos lett, ma pedig már kutató is, emellett boldog édesanya, a harmadik gyermekét várja.

Vámi Tamás Álmos: Polihisztor fizikus

A legfiatalabb tudós, akivel beszélgetünk, mégis nagyon sok mindent elért már. Kiskorában, amikor felnézett az égre, a csillagok elvarázsolták, és érdekelte, hogyan működik a világ. Jelenleg a részecskefizikával dolgozik, és a gyerekkori álma valóra válik.

Benczúr András: „Nyitottnak kell maradni”

Közlekedésszervezési problémák megoldásához is hozzájárulhatnak, de akár az emberi viszonyokat feltérképező hagyományos szociológiai eljárásokat is pontos, személyre szabható információkkal gazdagíthatják Benczúr Andrásnak és csoportjának eredményei.

Hamisítatlan rock buli a Harley-Davidson Open Road Fest-en

Egy motoros és zenei fesztiválon elég nyilvánvalóan a rockzene van a középpontban. Hogy kik lesznek a fellépők és milyen programokkal várnak a szervezők az Open Road Festen július 5. és 9. között Alsóörsön, alább megnézheted. Tankcsapda, Magna Cum Laude kötelező, de ott lesz a Ten Years After is!

Csak szabadon: EFOTT 2013

Idén Zánkán gyűlik össze a felsőoktatás apraja-nagyja, ott lesz ugyanis június 25-30. között az EFOTT. A legjobb hangulatú fesztivált mindig vízparton rendezik, így az sem kérdés, mit csinálj a koncertek kezdetéig. Idén is rengeteg hazai előadóval, programokkal vár a nyár legsportosabb fesztiválja!

A 21. BRAVO OTTO díjátadó gálán jártunk

Hétvégén rendezték a 21. BRAVO OTTO díjátadó gálát. Az eddigi évekhez hasonlóan a zenészek fel is léptek a közönség előtt.

A vidéki fesztiválok is élen járnak

Immár 6. alkalommal rendezték meg Győr környékének legnagyobb szabadtéri, könnyűzenei fesztiválját július 12-14. között, a Szigetközi Music Fesztivált.

Samsung gyárlátogatás Jászfényszarun

Itt az egyedülálló lehetőség, hogy alaposan szemügyre vedd július 31-én a Samsung jászfényszarui gyárát. A látogatás regisztrációhoz kötött.

Az ír sztepp hercegnője a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

Catherine Gallagher, az ír sztepp hercegnője Queen of the Dance című show-jával lép fel 2013. augusztus 22-én, csütörtökön 20:00 órától a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Jegyek még kaphatók a fergeteges produkcióra, de velünk nyerhetsz is két páros belépőt!

Budavári Borfesztivál

A Budavári Borfesztivál esemény. Alkalom. Ünnep. A magyar borok, borászok, a gasztronómia, a borszeretők, érdeklődők és a kultúra találkozik minden évben szeptember elején a Budai Várban, hogy még jobban megismerjék és megszeressék egymást. Idén szeptember 11. és 15. között.

Manu Chao a Budapest Parkban

Az egyik legnépszerűbb latin zenész, Manu Chao lép fel szeptember 7-én a Budapest Parkban. Nem gyakran látogat el hozzánk, úgyhogy érdemes benevezni a koncertjére!

Nagyon Balaton a hosszú hétvégére

Bár közeledik a nyár vége, a fesztiválokból és programokból nem lehet kifogyni. Az augusztus huszadiki hosszú hétvégére a Balatont ajánljuk, és nem csak a strandok miatt: a Nagyon Balaton programsorozata több mint tíz helyszínen vár!

Gyakornokokat vár a DUE Tallózó

Jó íráskészségű és lelkes gyakornokok jelentkezését várja országos ifjúsági magazinunk, a DUE Tallózó. Sok mindenről írhatsz: kultúra, sport, utazás, kütyük, interjúk, csajos, pasis és párkapcsolati ügyek, véleménycikkek és még sok-sok változatos téma vár nálunk!

Megjelent a szeptemberi DUE Tallózó!

Itt a tanév első DUE Tallózója! A sztárinterjú Benedek Tiborral, a férfi vízilabda-válogatottat a világbajnoki címig vezető kapitánnyal készült, és sok más mellett megemlékezünk a nyári fesztiválokról is. A DUE Tallózót mostantól a Digitalstandon és a Táblamagazinon is eléred!

Megjelent az októberi DUE Tallózó!

Itt a friss DUE Tallózó! A sztárinterjúban Rátonyi Krisztina műsorvezetőt, a Nagy Diák IQ-teszt arcát kérdeztük. Sok-sok kiállítást és zenét ajánlunk őszre, és igyekszünk Amszterdamba csábítani.

Pál Csaba: „Magyarországon jók a lehetőségek”

A világban épp egy gyógyszeripari krízis közepén tartunk. Háború áll fenn a baktériumok és a gyógyszercégek között. A gyógyszercégek célja, hogy a baktériumokat elpusztítsák, ezek a baktériumok viszont védekeznek: egyre ellenállóbbak lesznek a különböző antibitikumokkal szemben.

Ősi Attila: „Tízezer évesnél fiatalabb dolgokkal nem foglalkozom”

Ha paleontológust kellene mondani, a legtöbben Ross Gellert említenénk a Jóbarátok című sorozatból. A dinoszauruszok kutatásáról azonban egy igazi tudóst, Ősi Attilát kérdeztük, akinek nevéhez egy 85 millió éves dinoszauruszfaj felfedezése is fűződik.

Megjelent a novemberi DUE Tallózó

A friss DUE Tallózó a magyar tudományt ünnepli - hisz november a magyar tudomány hónapja -, ifjú tudósokkal beszélgetünk, köztük egy dínókutatóval. A Cote d'Azuron idézzük a nyarat, de új kedvencünkről, a Halloweenről is megemlékezünk.

Miért rossz neked, ha a sajtó nem szabad?

A sajtónak és médiának csak az egyik dolga az, hogy hétvégenként érdekes és színes dolgokat lehessen olvasni a lapokban, a rádióban hallgatható zene szóljon, szombat este pedig lehetőleg minél szebben énekeljenek a tévében.

San Diego-Annapolis magyar paripán

Stringbike névre hallgat az a hazai innováción alapuló kerékpár, amellyel Szőnyi Ferenc hússzoros Ironman 5000 kilométert fog tekerni az amerikai versenyen, a Race Across America-n (RAAM).

Álljunk meg egy napra!

Április 22-én ünnepeltük – nem csak Magyarországon – a Föld napját. Az iskolák általában megemlékeznek e napról, de a következő egy-két hónapban is sok, a környezetünkkel kapcsolatos világnap lesz még. Környezetünk védelméről a legmelegebb hónapokban sem feledkezhetünk meg!

Fesztiválozás fenntarthatóan

Itt a nyár, ezért próbálunk neked segítséget adni, hogyan töltsd el hasznosan a szünidőt. Hallottál már a fenntartható fesztiválokról? Ha nem, akkor most majd bebizonyítjuk neked, hogy a koncerteket is végig lehet tombolni környezettudatosan.

Irány London!

Fél szemünket Rión tartottuk az elmúlt fél évben, azonban tekintetünket ezúttal teljes egészében Londonra fordítjuk. Lesz kiknek és miért szorítani idén nyáron is, még ha a tradíciók és a realitások távolra is kerültek egymástól.

Gundel Takács Gábor: Olyan álmom nincs, ami nélkül nem tudnék élni

Játék határok nélkül. Emlékeztek? Kedvencem a rókás játék volt, habár már nem tudnám felidézni a szabályokat. Gundel Takács Gábor most a DUE-sokkal játszik egy Maradj talpon!-t.

Nizza: meseszép és azúrkék

A nyári szünet hasznos eltöltését propagáló sorozatunkban ezúttal Nizzára esett a választásunk. Itt sem érzi rosszul magát az ember pár napig.

Deák Andrea: Mindig vegyész akart lenni

A molekulák világa a mi világunknál sok-sok nagyságrenddel kisebb, egy titkos rejtett világ. Úgy vagyunk a molekulák világával, mint Alíz Csodaországgal: ő is bekerült egy olyan világba, ami számára érdekes, ám annak a lakói sokkal kisebbek, mint ő.

Biztonságban bulizni

A legmenőbb zenék, villogó fények, italakciók, hatalmas baráti társaság, hajnali hazaindulás. Ezek az igazán jó buli legfőbb ismérvei. Azonban még a leglazább parti is számos veszélyt rejthet magában. Ennek megelőzését tűzték ki célul a bulisegély munkatársai.

Legális veszély

Néhány szál cigaretta, pár csésze kávé, némi energiaital vagy éppen egy kis sör a haverokkal. Mind olyan dolgok, melyek túlzott fogyasztása veszélyesebb lehet, mint néhány illegális szer egyszeri kipróbálása. Bármilyen anyagról vagy élethelyzetről is legyen szó, fontos a mértékletesség.

Mint a filmekben

Tipikus filmes téma az élet egyes területein kudarcot valló főhős, aki alkohollal próbálja megoldani problémáit vagy droghasználatba menekül a valóság elől. Emberi kapcsolatai megromlanak, rögeszméjévé válik a szer. Az életben azonban nem minden történetnek lesz boldog a vége.

Megjelent a novemberi DUE Tallózó

Rábai Balázs, a Twilight utolsó része, a törcsvári Drakula-kastély, génmanipulált növények, a Tankcsapda, a HS7 és még rengeteg olvasnivaló vár a novemberi DUE Tallózóban.

Megjelent az októberi DUE Tallózó

Szilágyi Áron, nagygombosi szüret, párkapcsolati tanácsok, stockholmi kiruccanás, és még tucatnyi olvasnivaló vár az októberi DUE Tallózóban.

12. Rátz Tanár Úr Életműdíj - Ne csak a világhírű tudósok, hanem tanáraik nevét is ismerjük!

2001 óta évente kitüntetik kimagasló teljesítményükért, lelkiismeretes, áldozatkész munkájukért az ország legjobb matematika, fizika, kémia és biológia szakos tanárait a Rátz Tanár Úr Életműdíjjal.

Helyi érték - megmutatjuk a vidéki élet igazi arcát

Folytatódik a DUE vidéki életet bemutató sorozata. Tavasszal olyan programokat mutattunk be, amelyek a falusi munkákhoz viszik közelebb az érdeklődőket. A DUE Tallózó mostani sorozatában a vidék őszi életével ismerkedhettek meg.

Megjelent az áprilisi DUE Tallózó

Mi már nagyon készülünk Sajtófesztiválra a DUE Tallózóval is - az áprilisi címlapon legszebb vendégünkkel, Weisz Fannival. Utazunk még Caprira, értekezünk a pápaválasztásról, kipróbáltuk a 4D-s mozit, megnéztük a Joan Miró-kiállítást, adunk szerelmi tippeket, és még millió olvasnivalót.

Lájkolnivaló program hétvégére: LikeFest 2012

Szeretnél a hosszú hétvégén még fesztiválozni egyet? Akkor ott a helyed Pusztaottlakán, az év egyik legnagyobb buliján, a LikeFesten!

Folytatódik a DUE munkavédelmi sorozata

A következő tanévben folytatódik a DUE Rádió és a DUE Tallózó népszerű munkavédelmi ismereteket adó sorozata. Szeptembertől júniusig még többet tudhattok meg a biztonságos munkavégzésről és az egyes munkák veszélyeiről.

Olvasd online a DUE Tallózót!

A digitális élet szerelmeseinek kedveskedünk az új, interaktív DUE Tallózóval. Ugyanúgy lapozgathatod és elolvashatod, mint a nyomtatott változatát – csak a számítógépeden.

Törökország: egyszerre Európában és Ázsiában

Nyári sorozatunkban úti célokat ajánlunk a szünet hátralévő részére. Ezúttal Törökországba kalauzolunk el.

Krakkó – Ryanairrel pár ezer forintért

Lengyel-magyar, két jó barát, együtt harcol, s issza borát – tartja a közmondás, s több száz év távlatából is bátran állíthatom, hogy ez így igaz. Nem találkozni egy olyan lengyellel sem, aki rosszallóan nézne a magyarokra.

Kártyatudomány

Érdemes tisztázni: a legtöbb kártyával nemcsak készpénzt lehet felvenni a bankjegy-kiadó automatákból (angolul ATM, azaz Automatic Teller Machine), hanem vásárolni is lehet velük akár egy üzletben, akár pedig az interneten.

Internetes vásárlás

Az internetről rendelni a világ legkényelmesebb dolga. Megspóroljuk a lépcsőzést, a sétát és a hosszú sorokat a pénztárban, az indokolatlanul hangosan üvöltő kétévesekről már nem is beszélve. Azonban mint minden pénzköltést, ezt is érdemes ésszel csinálni.

Mikor a Monopoly nem játék

Már nincs nap, hogy ne hallanánk: válság van! És ha már válság van, és ennyit hallunk róla, nézzük meg, mit is jelent ez a gazdaságosdi, miért rossz most nekünk, és hogy mégis hová tart ez az egész.

Re-szervezetek

Az egész történelem folyamán civilizációk alakultak ki, virágoztak, majd a legtöbb esetben hanyatlani kezdtek és elpusztultak. De vajon miért? Legtöbbször azt a magyarázatot kapjuk, hogy az erőforrások kiapadtak.

Kik foglalkoznak a pénzünkkel?

A hazai bankrendszer kétszintű: a nemzeti bankok (minden országban egy van) vagyis a jegybankok mellett a kereskedelmi bankok szolgáltatásait vehetjük igénybe.

A mi országunk

Március 15-e? Kokárda, zászlók, Mitkívánamagyarnemzet, Petőfi, forradalom, meg persze általában az első hosszúhétvége, amikor egy kicsit élvezni lehet a tavaszt. Az ünnep 164 év alatt ez az évforduló sokszor átértékelődött. De vajon ma mit jelent?

Pénztárca és bolygókímélő ötletek

Tudtad, hogy körültekintő vásárlással nem csak saját magadat tudod megvédeni attól, hogy rászedjenek, de a bolygóra is vigyázol – a pénztárcádról már nem is beszélve? Ebben a hónapban ehhez adunk tippeket adunk.

Kállay-Saunders András is ott lesz a Sajtófesztiválon

Kállay-Saunders Andrással is találkozhat az, aki eljön május 11-én a Millenárison tartandó Sajtófesztiválra. A Megasztár korábbi versenyzője ezúttal nem énekelni fog, hanem a kérdéseitekre válaszol majd, de nyilván szívesen ad autogramot és interjút is.

Mi minden segíthet az érettségin?

Az érettségi az első igazán nagy, és a jövőnket meghatározó megmérettetésünk. Már évekkel előtte halljuk a rémtörténeteket és a szerencsés-kalandos sikersztorikat róla, de a lényeg: felkészületlenül még senkinek nem sikerült. Nemhogy kitűnő nem lett.

NoAlibi a Sajtófesztivál fellépője

No alkohol, no cigaretta, NoAlibi. Három kamasz – Simon Kolos, Hámos Bence, Vándor Ádám – alkotja az egyre népszerűbb fiatal csapatot, amely nyitja a Sajtófesztivál programját, május 11-én 10 órakor a Millenárison.

Energiavámpírok

Ez most nem a Twilight Saga egy újabb epizódja lesz, de még csak nem is egy rosszul sikerült Vámpírnapló. Ráadásul csalódást kell keltenem: nem az érettségire való felkészülés lesz az, ami ebben a cikkben le fog szívni minket, hanem az energiaforrásainkat lopó „szörnyek”.

Mi az, ami fenntartható?

Előző írásainkban kiragadtuk a fenntartható fejlődésnek egy-egy szeletét, egy-egy ágazatát. A mostani cikkünkben megpróbáljuk összegyűjteni, hogy mik „fenntarthatóak”, mi az, amire különös figyelmet kell fordítanunk, mert eltün(tet)ésükkel a Földünk fennmaradását kockáztatjuk.

Tudod, hogy mit veszel?

Tudtad-e, hogy míg Nyugat-Európában a havi bér 15-20%-a megy el a lakás- és élelmiszer kiadásokra, addig Magyarországon a fizetések 70%-ával történik ugyanez? Netán gondolkoztál azon valaha, hogy miért vannak csokik kitéve a kassza elé?

Nem vénnek való vidék! – 5 olyan diákmunka, ami könnyűnek hangzik, pedig…

Diákként a munkalehetőségek nem túl széles palettájáról válogathatunk. A legtöbbször szórólapozni, adatot rögzíteni, vagy telefonos piackutatást lehet végezni. Bár elég bagatell melónak hangzanak, azért mindegyiknek megvan a maga hátulütője, veszélye.

Szenvedélybetegségek viharában

Drogok, alkoholizmus, dohányzás. Ez az a három kategória, ami a legtöbb embernek először eszébe jut, mikor azt hallja, szenvedélybetegség vagy függőség. Korunk egyik legtöbb embert érintő betegsége azonban ennél jóval több dolgot foglal magába, melyek főként a fiatalokra vannak hatással.

Októberfeszt, München - és ráébredsz, mennyi sörcimborád van

…hirtelen nem is tudtam visszaidézni, hol kezdődött az egész forgatag; arra pedig, hogy hol van a vége, még csak tippem sem volt.

Az alsónadrágod hagyd meg a csajodnak!

Srácok, tudjuk, hogy a készülődés nektek nem azt a másfélórás procedúrát jelenti, amikor hat gondosan összeválogatott ruhaszettet sorakoztattok fel a tükör előtt, de egy egészséges ötpercet szánjatok rá magatokra. Itt van pár dolog, amit jó mélyen el kéne ásnotok a szekrényben, vagy épp előkeresni.

Tingli-tanga és társaik – most aztán jól kinézünk!

Rengeteg időt és pénzt öltök abba, hogy tetsszetek nekünk. Közben meg sokszor úgy néz ki, elképzelésetek nincs róla, mi jön be a fiúknak. Most megmondjuk a frankót arról, hogy mi az, ami még elmegy, és mi az, ami már végképp durva.

A munka az első, de a testi épséged is fontos

A diákmunka korlátairól már volt szó a DUE Tallózó korábbi számaiban. Most már elvileg mindenki tudja, hogy mikortól mehet halat fogni a Bering-tengerre, kibányászni a négyes metró maradék szakaszát bal kézzel, illetve, hogy mi fán terem egy baleseti jegyzőkönyv.

Irányított valóság – a reality produkciók piszkos titkai

Kár is lenne tagadni, hogy a tévénézők igen kemény magja estéről estére a fotel mélyére süppedve várja valamelyik valóságshow következő adását.

Hogyan legyél HITELes?

A hitel az, amikor a bank „pénzt ad kölcsön” kamat fejében. A hiteleket a különböző kamatokkal együtt egy összegben vagy részletekben kell visszafizetni.

Iskola fenntarthatóan

FF-iskola? Az meg micsoda? A kérdés jogos. Eddig írtunk már az újrahasznosító kultúráról és a re-művészetről. Most egy hozzánk szintén közelálló témát veszünk górcső alá: a fenntartható fejlődés iskoláit.

Ördög Nóra: Magamban hiszek, megyek előre és csinálom a dolgomat

Az általános iskola harmadik osztályában nyert először szavalóversenyt, majd tagja volt a szavaló- és a Kazinczy-szakköröknek. Gimnazistaként egy iskolai ünnepségen konferanszié volt, ami annyira jól sikerült, hogy az egyik kisebb szegedi kábeltelevíziótól felkérték hírolvasónak.

Mit vegyél a pasidnak?

A karácsonyi ajándékvásárlás önmagában egy kemény dolog, de ha a pasidnak kell meglepetést okoznod, az általában kettővel megnehezíti a dolgodat. Álljon itt néhány rosszalló fejcsóválást, vagy őszinte mosolyt kiváltani képes példa.

Mi kerüljön a csaj-fa alá?

Azt mondják, az egyetlen ember, akinek egy lány nehezebben választ ajándékot, mint az apjának, az a pasija. Feltételezve, hogy ez fordítva is igaz, összegyűjtöttünk pár dolgot, aminek mi, csajok örülnénk karácsonyra. Vagy épp aminek nem.

Így tévéztek ti - A 280 perc bármi országa

A hatvanas évek óta a tévézés szerves része a szabadidő eltöltésének, különösen napjainkban. Felmérések szerint Magyarországon – az EU-s átlaghoz képest – kiugróan magas azoknak a családoknak a száma, ahol a gyerekszobában is van tévé.

Hívjátok a mentőket, gyorsan!

Tippek és tanácsok, hogy ezt soha ne kelljen hallanod a munkahelyeden.

Mire KAPható a városi ifjúság? - Sáros bakancsok és tiszta fejek

A Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézete (VKSZI) minden régióban kötött együttműködési megállapodásokat a szaktanácsadás, a korszerű tudásátadás érdekében a régió egy-egy felsőoktatási intézményével.

LAKATOS LEVENTE: „Hiba volt tökéletesnek képzelni magam”

Lakatos Levente nevét egyre többször lehet hallani mostanában: a Barbibébi sikere után nemrég jelent meg új könyve, a LoveClub. Már fiatalon eldöntötte, hogy a médiában szeretne érvényesülni: vezetett műsort a közszolgálati tévénél, dolgozott újságnál, most pedig íróként tör sikerre.

Irány az internetbank!

Ugye a sorban állás benne van abban az öt dologban, amit a legjobban utálsz? Miért pont a bankban fecsérelnéd várakozással az idődet, miközben a bankszámlákhoz kapcsolható elektronikus és telefonos szolgáltatások segítségével szinte minden banki ügyedet elintézheted?

„Te is fiam, Brutus?”

Ki mondta? A kérdés elsőre könnyen megválaszolható, hisz mindenki tudja, hogy a Római Birodalom egykori uralkodója, Julius Caesar volt. Viszont ha a részletekben akarnánk vájkálni, akkor nehéz dolgunk lenne: a Vam Design Center-ben nyílt kiállítás viszont segít nekünk a tájékozódásban.

Korlátok és gátak - Diákmunka, de hogyan?

Sokan közületek biztosan nagyon várják már, hogy betöltsék a 18. életévüket. Az addigi korlátok leomlanak, helló, világ, kapj el, ha tudsz – ez a dolog szép oldala. Ezzel együtt azonban a korábbi védőgátak is leomlanak, s bizony, néha fogod azt kívánni, hogy bárcsak megint ott lennének.

Újrahasznosított művészet

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas nagy szeméttelep…” Valahogy így kezdődhetne a történetünk, melyben elrepülünk a re-világba. Csupán egy teherautóra és egy kincseket meglátó csodaszemüvegre lesz szükségünk.

Minden kezdet nehéz

A bazi nagy Ő ott ül tőled nem messze. Mit csinálsz? Azt várod, hogy megszólítson? Tudod, mi jár a fejünkben? Tippek fiúknak, lányoktól!

Minden kezdet nehéz

A bazi nagy Ő ott ül tőled nem messze. Mit csinálsz? Várod, hogy megszólítson. De feléd se néz. Cink, nem? Tippek lányoknak, fiúktól.

Csók és könnyek

Tippek lányoknak, fiúktól randihoz.

Csók és könnyek

Tippek fiúknak, lányoktól randihoz.

Ciki honlapok, illegális fájl-cserebere - Kalandozások az internet sötét oldalán

Az elmúlt két-három évben ugrásszerűen megnőtt azoknak a weblapoknak a száma, ahol névvel, sőt, elérhetőséggel „másodközlik” a közösségi portálokra feltöltött képeket, olyan kommentlavinákat elindítva, amelyek láttán az érintett legszívesebben sírógörcsöt kapna...

Ne légy paranoiás, de légy óvatos! Adatok, fotók az interneten

Az internet. Öt éve még nagy szó volt, ha otthonról tudtál netezni, ma meg már a zsebedben hordod. A suliban, ha unatkoztál, pár éve még amőbáztál a padtársaddal, ma meg suttyomban csetelsz a kettővel arrébb ülő haverral. Egyre inkább a napi rutin része lesz, és egyre többet tud rólunk.

Védekezz okosan - a diákmunkák buktatói ellen

Fesztivál, buli, nyaralás a haverokkal, a tandíjról nem is beszélve – ezek mind olyan dolgok, amik nem kevés pénzbe kerülnek, a válság óta pedig nem igazán lehet anyuék zsebében kotorászni. A pénz sajnos nem hullik a fáról, nyakunkba kell hát venni az igát...megmondjuk, mire vigyázzatok!

Hűségriadó: van hűség 14 éves kor felett?

Hűség? Megcsalás? Hazugságok… Mindez egy olyan folyamat, melyen szinte minden ember átesett már életében legalább egyszer. Vagy előbb-utóbb át fog.

Re-kultúra

Nyár, napsütés, tengerpart. Jobb kezedben egy üveg kóla, bal kezedben pedig az e-bookod. Szüleid persze melletted az aktuális krimijüket az évszázadok óta bevált, színes, szagos, szakadozott, papírfedeles könyvből olvassák.

Persely és pénztárca helyett

Új rovatunkkal közelebb hozzuk a bonyolultnak látszó pénzügyi világot. Így a hétköznapokban biztosabban mozogsz majd e területen, és képben leszel a bankok szükséges és hasznos szolgáltatásait illetően.

Leszokik-e valaha is Carrie Bradshaw?

Vajon mit reklámozhat az a videó, aminek a két szereplője egy fehér köpenyes úriember és egy csillogó fehér fogsorral mosolygó nő? „Fogkrémet!” – vágnák rá ma sokan egyből, nem sejtve, hogy 60 évvel korábban ugyanezek egy cigarettareklám jelenetének képei voltak.

Barcelona, ahol mindig zajlik az élet

A nyári szünetet sok mindenre lehet használni: példának okáért nyaralásra. Ötleteket adunk, hova ruccanjatok ki pár napra még augusztusban. Elsőként egyik nagy kedvencünket, Barcelonát ajánljuk figyelmetekbe.

Novák Péter, a bolygó kapitánya

Hány métert tesz meg a sárgarépa, mielőtt Novák Péter fazekában landolna? A színész-mozgalmárt a fenntartható fejlődésről, a duplabillentős vécéöblítőről és a lázadásról kérdeztük a DUE 2011-es médiatáborában.

Itt a szeptemberi DUE Tallózó és a DUE Hírek

Témáiban a nyarat idézve, külsejében és tartalmában megújulva megjelent a szeptemberi DUE Tallózó, és kistestvére, a DUE Hírek. Visszatekintünk a szünidő legjobb pillanataira, faggatjuk a Hiperkarmát, programokat ajánlunk, és indítottunk-megújítottunk egy csomó rovatot.

Hiperkarma: "Az új lemez anyagának a kétharmadát összeraktuk."

Bérczesi Róbertet nem lehet elfelejteni. Idén jelent meg Emléxel? című feldolgozás lemeze, koncertezik a Biorobottal és a Panírozott Barikáddal, a Hiperkarmával pedig visszatérő albumokon dolgozik...

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság