Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mi van még?

Javában tiporjuk az őszt, ilyenkor a legideálisabb erdei sétákat tenni. Na meg mindent eltenni, ugyanis az ilyenkorra megérő erdei gyümölcsök kiváló ellenszerei a következő hűvös évszaknak.

Startolunk

Természetesen jól felöltözve vágunk neki az erdőnek, ugyanis a kullancsok még ilyenkor sem alszanak. Érdemes nem Gucci és Armani göncökben megjelenni, ugyanis a termések leve bármikor ránk fröccsenhet, és azt sem tudjuk, mikor fekszünk meg egy nem várt buckában a réten. Ha a tüskés bokrok terméseit szeretnénk megcsapolni, érdemes valamiféle kesztyűt is húzni. A kosarat se felejtsük otthon.

 

Mire jó a szeder?

Az első, amit megpillantunk a hatalmas erdő felé közelítve, az minden bizonnyal a szeder. Igaz, hogy tüskéivel szélmalomharcot kell vívni, a leveléből elkészíthető tea és kékesfekete gyümölcse kárpótol minket a harcok közben szerzett sérüléseinkért. Egészen októberig érik, lekvárnak is eltehetjük, de süteményben és joghurtban is nagyon finom.

 

Sötét bodzaszörp

Merthogy nem csak tavasszal nyíló virágát, hanem az ősszel érő bogyóit is lehet fogyasztani a bodzának. Szörp mellett gyógyító köhögéscsillapítónak is lehet használni, ha pedig apró kockára vágott almával együtt főzzük be, isteni lekvár készül belőle. Fás szárú cserje, így nem lehet/ajánlatos összetéveszteni a kisméretű lágy szárú gyalogbodzával, mert ugyebár az minden formában mérgező.

 

Kék tüskés izé

Na az a kökény. Fura, mert meg kell várni vele az első fagyot októberben, s ha a dér „megcsípi” a termést, már mehetünk is szedni a hamvaskék, fanyar kökénybogyókat. Régebben afféle adrenalinbombának használták energiaital helyett, ugyanis élénkítő, melegítő hatása van. Készülhet belőle gyümölcslé, lekvár is.

 

Kökénylikőr

Kökénylikőr elkészítéséhez egy kilónyi kökénybogyót forró vízzel leöntve egy éjszakán át állni hagyunk, így reggelre a bogyók kipukkannak. A gyümölcsöt ezután fél kilogramm cukorral egymásra rétegezve lerakjuk egy tálba, majd ismét egy éjszakán át állni hagyjuk. Hozzáadunk egy fahéjrudat és egy hosszában félbevágott vaníliarudat. Az egészet egy nagyobb befőttesüvegbe rakjuk, és felöntjük 1,5 liter 30-35%-os alkohollal – ízlés szerinti erősségben –, ami lehet pálinka, vodka, gin. Két hónap érlelés után leszűrhető és fogyasztható, de minél tovább áll szűrés után, annál finomabb.

 

Berkenye

A madárberkenye bogyóit a népi gyógyászatban sok területen alkalmazzák. Hegyvidéki erdőkben bükkösök és fenyvesek kísérő fája. Narancsvörös, apró, fürtben álló termését nemcsak a madarak, az emberek is kedvelik, hiszen hagyományosan sok helyen főznek belőle lekvárt, szörpöt, pálinkát. Teáját pedig a népi orvoslásban alkalmazzák. A fürtöket egészben kell levágnunk a fáról, és érdemes megküzdenünk a termésért: húsa sok pektint és C-vitamint tartalmaz, enyhe vizelethajtó, hashajtó. Viszont hosszan főzve a hashajtó hatásért felelős anyag lebomlik benne. Termése hasonlít a tiszafáéhoz, azonban míg előbbinek teljes bogyó a termése és lágylevelű, utóbbi lyukas, tűlevélhez hasonlító lombozata van, és rendkívül mérgező. Tehát ezt sem keverjük össze.

 

Berkenyelekvár

A növény érett termését használják gyógyászati célokra. Berkenyelekvár: 3 kg cukrot 0,5 liter vörösborral 1 liter vízzel sűrű sziruppá főzünk, majd hozzáadunk 4 kg megtisztított berkenyét, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Üvegekbe tesszük, csipetnyi szalicilt szórunk a tetejére, celofánnal lezárjuk és dunsztoljuk.

 

Amit mindenki ismer

A csipkebogyó, vagyis vadrózsa termését óriási – a narancshoz képest hússzoros – C-vitamin tartalma miatt évszázadok óta gyűjtik. A bogyók akkor lesznek ízletesek és fogyaszthatók, ha megcsípi őket a fagy, csakúgy, mint a kökénynél. Ekkor szedhetjük, és néhány napig hideg vízbe áztatva finom italt készíthetünk belőle. Ha forró vízzel öntjük le, a benne lévő C-vitamin (aszkorbinsav) hő hatására lebomlik. A belőle készült lekvár – népiesen hecsedli lekvár – és szörp rendkívül ízletes, de elkészítésük a termésben lévő szőrös magok miatt nem a legegyszerűbb. Utóbbi készítésénél lenvászon zsákon többször át kell csepegtetni a ledarált, vízzel felöntött gyümölcshúst, majd cukrot és citromsavat hozzáadni. Nem csak termését, levelének szirmait is fel lehet használni szörpkészítéshez, lekvárhoz. Sőt, igazi különlegességek: csipkebogyóbor, csipkebogyólikőr, és rózsaszirombólé is készíthető a növényből.

 

Rózsasziromlekvár

Hagyományos ínyencség volt évszázadokon át. Az alaprecepthez 90 dkg erős illatú rózsaszirom, 450 g cukor, 1/2 citrom leve, és a végső ízesítéshez maréknyi friss rózsaszirom szükséges.

Forraljunk fel 1/2 liter vizet, vegyük le a tűzről, és tegyük bele a rózsaszirom felét, 45 dkg-ot. Kb. 2 órán át hagyjuk ázni, aztán szűrjük le. A szűrletet öntsük rozsdamentes lábosba, adjunk hozzá 450 g cukrot. Lassú tűzön kevergessük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Facsarjuk bele 1 citrom levét, és adjuk hozzá a maradék rózsaszirmot. Forraljuk fel és főzzük addig, míg a lekvár összeáll. Vegyük le a tűzről, és szórjunk bele még kis maréknyi friss rózsaszirmot. Robotgéppel pépesítsük, és hagyjuk állni 5 percig. Forró üvegekbe töltjük, lekötjük, és száraz gőzbe tesszük.

 

Ha lusta vagy erdészni

Az almát is ilyenkor takarítják be, de nem is akárhogyan! A szedési érettség egyik legfontosabb jele, hogy az egészséges alma szélcsendes időben is hullik a fáról. Szüretkor nem tépjük, hanem úgy szedjük két kézzel, hogy a kocsány az almán, az alma feletti virágrügy (a jövő évi termés) pedig a gallyon maradjon. Figyeljünk arra, hogy ne sérüljön a termés, ugyanis azt már később csak almalé elkészítésére lehet felhasználni, mert hamar romlik. Aszalható, konzerválható és mélyhűthető gyümölcs, melyből finom almapálinka is készíthető, de hűvös helyen minden kezelés nélkül is sokáig eláll.

A körtét az almához hasonlóan szedjük, ám ez a gyümölcs még óvatosabb elbánást igényel. Hosszú kocsánya ugyan könnyedén letörik vagy eltörik, ám éppen a hegyes, éles kocsányvég okozza a gyümölcs sérülését. Finom kompót a vasárnapi ebédek mellé!

 

A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósul meg.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság