Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

DUE Rádió – Okosan a pénzzel – 2018. március

Bankkártya, paypass, mobilfizetés. Mindössze néhány olyan kifejezés, amely szinte észrevétlenül épül be hétköznapi beszédünkbe, hiszen a pénzügy világa is halad a korral.

Dédszüleink számára elképzelhetetlen lett volna, hogy kivonják a forgalomból a Fillért, vagyis a Forint egykori váltópénzét. És lám: ma már nemhogy Fillérrel, de 1 és 2 forintos érmékkel sem találkozunk. Hogy a készpénzes fizetési módnak búcsút intünk-e a jövőben, és ha igen, mikor: nem tudni. Az viszont tény, hogy a kasszáknál egyre többen fizetnek bankkártyával, melynek használata a hagyományosnál kényelmesebb és gyorsabb vásárlást tesz lehetővé.

Mennyire biztonságos a bankkártyával történő fizetés? Mi célt szolgál a paypass? Mi a teendő, ha elhagytuk a kártyánkat? Ezekre a kérdésekre is keressük a választ ehavi műsorunkban.

A pénzügyi lexikont Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium Pénzügyekért felelős államtitkárának segítségével lapoztuk fel. Nem mindegy, milyen bankkártya lapul a zsebünkben. Vajon miért előnyösebb a bankkártya azon felül, hogy jóval könnyebb az érmékkel megtömött pénztárcánál? Talán meglepően hangzik, de egy bolti, bankkártyás fizetés alkalmával nagyobb biztonságban vagyunk, mintha otthon, a számítógép előtt ülve használnánk kártyánkat.

Az általunk választott bank informatikai háttere tehát védelmet nyújt az online vásárláskor, de még így is fontos, hogy résen legyünk. A bankkártya előlapján a bank adatai mellett ott szerepel a nevünk, a születési dátumunk és egy kitapintható számsor, amely a sejtésekkel ellentétben nem a vakok és gyengénlátók bevásárlását igyekszik megkönnyíteni.
A DUERÁDIÓ márciusi műsorában a bankkártyákat és azok használatát vettük górcső alá. A részletek felderítésében Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium Pénzügyekért felelős államtitkára volt a segítségünkre, akitől megtudhattuk: a bankkártyás fizetés nemcsak kényelmes, de biztonságos is.

A műsort meghallgathatjátok a DUERADIO honlapján.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság