Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mihez kezdesz magaddal, iGeneráció?

Az okostelefon jó, de csak addig, amíg te használod őt, és nem fordítva. Nemrég egy borzasztóan furcsa tanulmány jelent meg a neten a University of Chichago Press Journals egyik számában. A kutatás azt vizsgálta, hogy a mobilfüggőség milyen hatással van a diákok teljesítményére.

Erre kapásból lehetne azt válaszolni, hogy nyilván pozitív, hiszen egy csomó időt meg lehet spórolni vele – bármilyen adatot, képet vagy videót azonnal megnézhetünk, nem kell elcaplatni a könyvtárba, ott lapozgatni ide-oda. De ez csak az érem egyik oldala. A másik oldalon ott van a függőségből adódó probléma, ami nagyobb, mint azt hinnénk.

A kutatás ugyanis azt mutatta, hogy azoknál, akik bevallottan függenek az okostelefontól, már a kikapcsolt telefon puszta látványa is elég ahhoz, hogy elvonja a figyelmét a feladatról. Ha a delikvens tudta, hogy a telefon a közelében van, nem tudott koncentrálni. Bezzeg, ha a készüléket kint hagyta az előszobában, egy varázsütésre megszűnt a telefon „hatalma”.

Az okostelefon egészen furcsa hatással van a társas kapcsolatokra is. A szüleink és nagyszüleink generációja még kamaszként alig várta, hogy a barátaival lógjon, addig a mostani Z-generációs fiatalok lényegében a szabadidejük nagy részét otthon töltik – de nem mondható el, hogy közelebb állnának a szüleikhez, mint az előző nemzedékek ebben a korban. Egy, a Guardianon megjelent cikkben azt írják, hogy a fiatalok és a szüleik közötti kommunikáció lényegében az „Igen, aha, oké” – ra szorult, miközben a gyerek fel sem néz a telefonjából. „A matracomon ott van besüppedve a testem körvonala” – mondja egy fiatal lány, aki úgy beszélgette végig a nyarat a barátaival, hogy nem találkozott velük személyesen, csak a Snapchaten. „Többet lógok a telefonomon, mint az ismerőseimmel” – vallotta be.

Jó hír, hogy a függőség kezelhető, csak fel kell ismernünk, hogy gáz van. Hogyan? Például saját magunknak kialakítunk egy szigorú menetrendet, és tartjuk magunkat ahhoz. 1 óra kockulás, fél óra edzés, a lényeg, hogy időben elhatárolható legyen.

Az is hasznos, ha a telefonon letiltjuk az értesítéseket, és inkább arra koncentrálunk, hogy mi a helyzet velünk, mert a testünk is küldi a push notificationokat, csak nem jár mellé hang és fényhatás. Mikor vagyunk fáradtak? Mikor vagyunk éhesek? Mikor tudunk koncentrálni és mikor görgetjük csak ész nélkül az üzenőfalat? Saját magunk megismerése nagyon sokat segít abban is, hogy a felállított szabályrendszerhez tartani tudjuk magunkat.

 

Forrás: http://www.journals.uchicago.edu/doi/full/10.1086/691462

 

A sötét minta

Van egy úgynevezett dark pattern, magyarul sötét minta, amit sokszor bevetnek az online világban. Ennek lényege, hogy a felhasználó figyelmét elterelve olyan viselkedésre vegye rá, amit a felhasználó igazából nem akar megcsinálni. Ügyes trükkök, de igen pofátlanok. Például ilyen, ha egy cikk elolvasásához regisztrálnod kell az oldalra a közösségimédia-profiloddal. Vagy végig kell nézned egy reklámot, amit nem akarsz, de máshogy nem éred el a tartalmat, amit szeretnél.

Ha szeretnéd tudni, mi mindennel vesznek rá, hogy megnézz tartalmakat, vagy az adataid add meg: https://darkpatterns.org/hall-of-shame

 

Persze nem kell azt hinni, hogy az okostelefonok miatt nem tudunk egy helyben meglenni.

A Harvard és a Virginia 2014-ben egy másik nagyon érdekes kutatást végzett, amelyben azt vizsgálták, hogy mennyire tudnak az emberek egy ingerszegény környezetben elmerülni a saját gondolataikban. A kísérlet maga borzasztó egyszerű volt. A delikvenst bevezették egy üres szobába, amiben volt egy szék. Kaptak egy kapcsolót, amit ha megnyomtak, egy kis erősségű áramütés érte őket. A kutatók azt feltételezték, hogy miután az alanyok rájönnek, hogy a gomb megnyomása fájdalmat okoz nekik, majd nem nyomogatják, hanem szépen kivárják a 15 perces magánzárka végét – de nem így lett. Annyira nem tudtak mit kezdeni magukkal, és a hirtelen jött ingerszegény szobával az emberek, hogy volt olyan, aki 190 alkalommal nyomta meg a gombot és kapott áramütést. Véletlennek kicsit durva lenne. Összesen 11 alkalommal végezték el a tesztet, és ebből kiderült, hogy az emberek egyszerűen csak utálják, ha csöndben gondolkozniuk kell – függetlenül kortól, nemtől, vagy közösségi média iránti függőségtől.

A kísérlet részleteiről itt olvashatsz: https://www.theguardian.com/science/2014/jul/03/electric-shock-preferable-to-thinking-says-study

 

A Médiaértés-Oktató Központ a fiatalok legjobb barátja, mármint ami a média biztonságos használatával kapcsolatos tanácsadást illeti. Ebben egyedülálló eszközpark és képzett médiaértés-oktatók segítik a diákokat. Látogasson el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által létrehozott Központ weboldalára:www.buvosvolgy.hu .

A gyerekek már egészen fiatalon megismerkednek a médiával, na de tudják is, hogy mi is az valójában? 6-16 éveseknek segítenek az alábbi link alatt elérhető kiadványok!

NMHH

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság