Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Tégy te is az egészségedért!

Az ember legnagyobb kincse az egészsége, mégsem becsüli. Simon Gergellyel a Greenpeace Magyarország regionális vegyi anyag szakértőjével jártunk utána ennek a problémának!

Hogyan kerülhetjük el, hogy káros anyagok jussanak a szervezetünkbe?

Sajnos teljes, profi védelmet semmi sem biztosít. Jó megoldás azonban, ha biozöldségeket, -gyümölcsöket fogyasztunk. Ezek ugyanis nem találkoztak vegyszerekkel, növényvédő szerekkel, amelyek az ételen keresztül az emberi vérbe is bejuthatnak. Próbáljuk meg kikerülni a rovarirtószerek használatát egy egyszerű szúnyoghálóval, ugyanis előbbiek károsak lehetnek a hormonháztartásunkra. Ugyanez igaz a műanyag eszközökből származó adalékanyagokra (pl. égésgátlók, lágyítószerek), amely a tárgyainkról a háziporral keverednek, annak 2-3 százalékát is alkothatják. Próbáljuk meg lecsökkenteni a műanyag tárgyaink mennyiségét, kerüljük el a régi elektronikai cikkek felhalmozását.  Ha kozmetikai szereket, tisztítószereket használunk – ami elkerülhetetlen –, próbáljunk meg olyanokat választani, amik természetes anyagokat tartalmaznak.

 

Ha már szóba jött a por, térjünk át a levegő állapotára. Milyen ma a légszennyezettségi helyzet Európában?

Sajnos igen veszélyes, mégsem kap kellő figyelmet. A kültéri és beltéri légszennyezés miatt Európában megközelítőleg 600.000 ember hal meg évente. Ez nagyjából egybeesik az alkohol- és drogfogyasztás okozta halálesetek nagyságrendjével, mégsem beszélünk róla annyit, mint utóbbiról. Ez a tendencia annak ellenére sem javul, hogy az Európai Uniós tagállamoknak számos intézkedést előírtak már a levegőminőség javításának érdekében.

 

Hogyan tudunk védekezni a beltéri légszennyezéssel szemben?

Számos lehetőség adott a levegő állapotának javítására. Az első és legfontosabb, hogy minden nap próbáljunk meg szellőztetni. Ha például odaég valami, azonnal frissítsük fel a levegőt. Beltérben lehetőleg ne dohányozzunk. Válasszunk mikrorészecskéket is szűrő porszívót és szintetikus légfrissítő helyett próbáljunk ki természetes megoldásokat: mondjuk csepegtessünk ki citromlevet, vegyünk egy illatosabb virágot. Fontosnak tartom kiemelni, hogy semmiképpen se fűtsünk hulladékkal, például műanyaggal. Illegális, rákkeltő hatású, és olyan egészségkárosító anyagok keletkeznek vele, amelyek a lakás és a külső környezet levegőjét is szennyezik.

Nemrég felmerült Budapest belvárosának autómentessé tétele. Javítana ez a levegőminőségen?

Ha megnézzük a főváros fontosabb csomópontjait (pl. Astoria, Nyugati pályaudvar), azt láthatjuk, hogy folyamatosak az autótorlódások. Ahol több főút keresztezi egymást, ott valóságos autópálya alakul ki a városon belül. Nyugat-Európában az utóbbi évtizedekben a belvárosokat, köztereket igyekeztek átadni a gyalogosoknak, kerékpárosoknak. Budapesten első körben érdemes lenne korlátozásokat bevezetni, ennek egyik lépése lehetne a régi, környezetre káros besorolású járművek azonnali kivonása a forgalomból.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság