Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A szextingelés para!

Amint megjelentek az első kamerás telefonok, törvényszerűvé vált, hogy pucér képeket fognak küldözgetni magukról az emberek. De ebben is sokkal több kockázat van, mint hinnéd.

 

Kezdjük is kapásból egy történettel, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) weboldaláról (www.buvosvolg y.hu) ingyenesen letölthető Médiáról Neked 3. kiadványban lehet olvasni. Van egy Emma nevű lány, akit a szobájába zárkózva találunk – épp rongyosra sírja a párnáját kínjában, és senkinek sem hajlandó ajtót nyitni. Mielőtt még vállat rántanánk, hogy a kamaszlányok lelkivilága elég bonyolult ahhoz, hogy ebbe ne is akarjunk belefolyni, azért kapunk egy információmorzsát – Emma elküldött egy fotót magáról valakinek, és most gáz van.

A fotó ugyanis nem egy szimpla szelfi volt, Emmánk egy félmeztelen képet küldött az akkori barátjának. Bár mind a ketten megegyeztek abban, hogy ezeket az egymásról készült képeket törlik, miután szakítottak, a srác elég tróger módon megüzente Emmának, hogy egyébként nála vannak még ezek a képek róla és bizony simán megszellőztetheti azokat – akár Emma apukájának, akár az osztálytársaknak vagy a tanároknak.

Ezzel a rövid sztorival el is érkeztünk az aktuális kibeszélnivalónkhoz, a szextinghez. Nem érdemes úgy csinálni, mint ha ez valami ritka hóbort lenne, a statisztikák szerint például az amerikai tinédzserek 30%-nak már volt dolga szextingeléssel vagy úgy, hogy ő küldött magáról képet, vagy úgy, hogy ő kért. Az igény a pucér test látványára az ősidők óta megvan, elvégre a willendorfi Vénusz szobrocska sem egy talpig állatbőrbe burkolt ősasszonyról készült…

Szex tingnek nevezünk minden olyan elküldött üzenetet (MMS, e-mail, chat, bármi), amelyben meztelen, félmeztelen fotót küld valaki saját magáról. A szexting célja a csábítás, flörtölés. Aki a partnerével szextingel, az szeretne vele testi kapcsolatba kerülni, ha pedig webkamerán keresztültörténik mindez, akkor már nem is szexting, hanem cyberszex a neve. Dobálhatjuk itt a definíciókat, de van egy nagyon egyszerű módszer arra, amivel megállapíthatod, vajon szextingnek minősül-e az, amit csinálsz: csak tedd fel magadnak a kérdést, hogy vajon a szüleid örülnének-e, ha meglátnák a képeket és az üzeneteket. Nem? Akkor bizony ez szexting.

A probléma ott szokott kezdődni, amikor nem megbízható a másik fél. Ahogy azt Emma esetében is lehetett látni, hiába volt kölcsönös megegyezés arról, hogy az egymásnak küldött képeket kitörlik, ezt nem lehet ellenőrizni, és egyébként is van egy ilyen mondás, hogy amit a neten (mobilon) elküldesz, az ott is marad. Mielőtt belevágunk életünk legpikánsabb fotósorozatának elkészítésébe, egy pillanatra gondoljuk végig azt, hogy mennyire ismerjük a másikat, megbízhatunk-e benne, nem haragudhat-e meg ránk egy hónap vagy egy év múlva annyira, hogy a képekkel bosszút álljon – egyáltalán mi a célunk a képek elküldésével? A szomorú helyzet az, hogy a szex meg a szerelem két különböző dolog, és ha valaki azt akarja, hogy a másik belezúgjon, ahhoz alapvetően nem egy (vagy több) pucér fotón át vezet az út.

A szexting konkrétan tönkre is teheti egy kamasz életét. Jessica Logan egy átlagos középiskolás lány volt, amikor meztelen fotói kikerültek a nyilvánosság elé. Onnantól kezdve az életét pokollá tették „barátai”, jött a bullying, a megbélyegzés, az egész pedig tragédiával végződött – a 18 éves fiatal inkább döntött úgy, hogy véget vet az életének, mintsem hogy tovább elviselje a szégyent. Egy kelet-magyarországi diáklány öngyilkosságot kísérelt meg, miután a srác, akibe beleszeretett, elkezdett körbeküldözni az ismerőseinek egy fotót, amiről azt állította, hogy a lány szerepel rajta meztelenül.

Jó, ha tudod, hogy aki más meztelen fotóival visszaél, az bűncselekményt követ el, és a büntető törvénykönyv alapján komoly szankciókkal kell szembenéznie. Az érem másik oldalát mutatja meg annak a balmazújvárosi tesitanárnak az esete, aki megpróbálta elcsábítani a kiskorú diáklányokat, többek között úgy, hogy meztelen képeket küldözgetett magáról. Három év letöltendő börtönt kapott.

 

Tudtad?

Jellemzően a fiúk kezdeményezik azt, hogy a lányok küldjenek magukról meztelen képet – egy amerikai felmérésben részt vevő fiatalok közül a fiúk 42%-a mondta azt, hogy már kért pucér fotót mástól, míg a lányoknál ez az arány csak 21%. A lányok 97%-a azért bizonytalan volt abban, hogy nem lesz-e valamilyen következménye ennek, de szinte kivétel nélkül elküldték a képet. A fiúknak csak fele volt bizonytalan abban, hogy szextingeljen-e. A www.buvosvolgy.hu-n olvasható online kiadványból az is kiderül, hogy azok, akik képet küldenek, hamarabb kezdik a szexuális életet, hamarabb kezdenek alkoholt fogyasztani, és a tinédzserterhesség aránya is magasabb a köreikben.

 

5+1 frappáns lekoptató válasz

Nem mindig egyszerű nemet mondani a kérésre, de érdemes. Ha hirtelen nem tudod, hogy mivel állítsd le a hormontúltengéses csevegőpartnert, próbáld ezekkel:

• „A szüleim meg szokták nézni a mobilomat. Akarod, hogy apám lássa az üzenetedet?”

• „Ezt most tényleg?”

• „Én hallottam a kérdésedet, te hallottad a válaszomat?”

• „Megkértél, én válaszoltam. Ne kelljen újra elmondanom, hogy nem.”

• „Mi lenne, ha küldenél egy képet magadról, amit körbeküldök a barátaimnak, kiteszünk a netre, és megnézzük, mi lesz a vége?”

• „Spóroljunk meg egy kis időt. Akárhányszor megkérsz, annyiszor mondok nemet. OK?”

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság