Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A DUE ifjúsági sajtódíjasának portréfilmje Scott Kellyről

340 nap a Föld körül - Portréfilm Scott Kellyről címmel mutatták be a 19 éves Berecz Péter, a DUE Médiahálózat 2019 évi sajtódíjasa dokumentumfilmjét 2020. február 13-án a csepeli Kultik Moziban. A filmet megnézheted a cikkünkben is megtalálható linken.

Történetünk 2019 nyarán kezdődik egy könyvesboltban, ahol két magyar diák, Berecz Péter és Meggyes Bence kezébe akad Scott Kelly asztronauta "Egy év az űrben" című könyve. 

Ami ezután következik, nem éppen szokványos. A két diákban megfogalmazódik az ötlet, hogy exkluzív interjút készítenek az űrhajóssal az egy éves kiküldetéséről. Fel is veszik vele a kapcsolatot, és meglepetésükre másnap választ kapnak e-mailjükre, Scott Kelly benne van az interjúban.

Büszkék vagyunk rá, hogy az egyik készítő, Berecz Péter, a DUE 2019. évi ifjúsági sajtódíjasa.

De ki az a Scott Kelly, és miről szól a film?

Scott Kelly az Egyesült Államok legismertebb asztronautája, aki 2015 és 2016 között 340 napot töltött a világűrben, ezzel világrekordot döntve. Ikertestvérével, a szintén űrhajós Mark Kelly-vel egy különleges kísérletben vettek részt, amiben a NASA azt vizsgálta, milyen hatással van a hosszútávú űrutazás az emberi szervezetre. Amíg Scott az űrállomás fedélzetéről vett mintát magától, addig a kutatók Markkal tettek ugyanezt a Földön. A kutatás a Marsra utazással függ össze, ahová előreláthatólag hat hónap az út. Ahhoz viszont, hogy megtudjuk milyen hatással van ez az asztronauták szervezetére, vizsgálatokra volt szükség. Ebben segített Mark és Scott.

A félórás dokumentumfilm Scott Kelly történetének emberi oldalát közelíti meg. Például „hogyan lett egy figyelemzavaros kamaszból az Egyesült Államok legismertebb űrhajósa?”  Vagy „mit keres egy fémhengerben az ember egy éven keresztül az űrben?” És „hogy viselte mindezt az emberi szervezet?”

Bár találhatunk benne statisztikákat, számokat, a készítők igyekeztek érhetően és látványosan szemléltetni azokat, így nem kell tudósnak lennünk ahhoz, hogy megértsük.

A kulisszák mögött

Péter és Bence tehát gyorsan és könnyen fel tudta venni a kapcsolatot az űrhajóssal, így hosszasabb szervezés után a fiúk 4 fős stábjukkal (Kovács Alexandra és Kovács Balázs társaságában) november 16-án elutaztak New Yorkba.

Azonban nem minden volt ilyen egyszerű. Az űrhajós levelében megjegyezte, hogy elég elfoglalt, ezért bármelyik pillanatban közbe jöhet valami, ami miatt vissza kell mondania az interjút. Tapasztalt újságíróknak is azt javasolja, hogy ha vele szeretnének forgatni, akkor visszaváltható jegyet vásároljanak, de erre a diákoknak nem volt lehetősége. Így Péterék egy lapra tettek föl mindent. A tíz órás repülőút alatt végig abban reménykedtek, hogy mire landolnak, Scott ne mondja vissza az interjút.

A stáb 4 nap városnézés után utazott Houstonba, az űrkutatás fellegvárába. Ezután kezdték meg az a forgatás munkálatait.

Miután végeztek a felvétellel, Scott Kelly elmesélte, hogy ők voltak az a stáb, akik a legtávolabb érkeztek hozzá. És az is kiderült, hogy manapság nagyon ritkán ad interjút, de amikor elolvasta a fiúk levelét és referenciáit, úgy gondolta, hogy kivételt tesz a magyar fiatalokkal.

A csapat hazatérése után rögtön belefogott az utómunkálatokba. Legelőször a 40 perces interjút kellett papíralapon lefordítaniuk, majd karácsony előtt Péter a korábban kitalált gondolatmenet alapján elkezdte felépíteni a riportot és megírni a szöveget. Azonban sok időbe telt minden archív felvételt megszerezniük a NASA archívumából.

2020 január első hetére elkészült a teljes szöveg és forgatókönyv. Majd jött Bence és a sötét vágóasztalnál töltött hetek, amíg a film elnyerte végső állapotát. A kész dokumentumfilm hangulatához legtöbbet a szinkronszínészek adtak. Szórádi Erika és Bozsó Péter teljesen önkéntesen vállalták a felkérést. Végül a csepeli Kultik Mozi munkatársai következtek, akik a kész filmet átkonvertálták mozi szabványra.

Így született meg Bence és Péter alkotása, 340 nap a Föld körül-Portréfilm Scott Kellyről, amelyet 2020. február 20-án mutattak be a csepeli Kultik Moziban.

Pár szó a készítőkről

Berecz Péter és Meggyes Bence a Leövey Klára Gimnáziumban érettségizett 2019 májusában. Már az iskolai évek alatt is foglalkoztak a médiával, együtt készítették az iskola saját fejlesztésű híradóját. Első közös nagyobb projektjük 2018 májusában kezdődött, amikor fél éven keresztül követtek egy légiutas-kísérőből lett pilóta útját. Munkájuk sikerét bizonyítja, hogy az ATV főműsoridőben sugározta, a Heti Napló Sváby Andrással című műsorában.

A 19 éves Péter, a film szerkesztő-riportere jelenleg az az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanul kommunikáció- és médiatudományt, valamint az ATV-nél gyakornok. 2019-ben ő nyerte el a DUE Ifjúsági Sajtódíját. A szintén 19 éves Bence (operatőr-vágó) tanulmányai mellett folyamatosan vállal megbízás alapú munkákat olyan nagy cégeknek, mint a Hunguest Hotels szállodalánc és az Országos Mentőszolgálat. Jövőbeli terve egy saját vállalkozás megalapítása, melyben egy szűk, de annál hatékonyabb stábbal különböző kisfilmeket, reklámfilmeket, image filmeket fog készíteni megrendelésre.

A fiúk filmje megtekinthető az AIRportal.hu weboldalán, illetve YouTube csatornáján: 340 nap a Föld körül - Portréfilm Scott Kellyről

 

(Bihari Bernadett Luca)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság