Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Drágán add az életed! – Felkészültél a diákmunkára?

Ha suli mellett vállalsz munkát, az nem csak a szüleid pénztárcájának tesz jót, de sok tapasztalatra és barátra tehetsz szert.

A dolog azonban nem veszélytelen, hiszen olyan környezetbe kerülsz, ahol eddig még valószínűleg sosem fordultál meg, az ördög meg nem alszik, és csak arra vár, hogy segítsen neked kitörni a nyakad.

 

„100%-ig biztonságos munkahely nem létezik” – szögezte le már az elején Eőry Tiborné, aki munkavédelmi szakügyintézőként látott egyet s mást pályafutása alatt. A munkáltató egyik feladata az, hogy megszüntesse, vagy minimálisra csökkentse a balesetveszélyt a munkavégzés helyén. Most nyilván felmerül benned a kérdés, hogy mégis miért lehet az, hogy valamilyen, benned kárt okozó tényezőt nem lehet megszüntetni teljesen? Nos, a válasz egyszerű, például egy bútorlap-szabászatban nem lehet megszüntetni a zajt, csak csökkenteni, vagy egy vegyi üzemben nem mondhatják azt, hogy mostantól nem dolgozol vegyszerekkel, mert ha rád ömlik, abból baj lesz.

 

Kockázatok és mellékhatások

Dr. Tomecz Éva orvos szaktanácsadó több típusra bontja a balesetek „osztályát”. Megkülönböztethetünk fizikai, kémiai, biológiai, ergonómiai és pszichoszociális tényezőket. Ezeket a munka jellege és körülményei határozzák meg. Szerinte sincs veszélytelen munka, de azért hozták a munkavédelmi szabályokat, hogy ne történjen baleset. Például vegyük az irodai munkát – van fűtés, nincsenek éles szerszámok (maximum egy papírvágó), sem pedig nagy gépek, mégis legalább három olyan tényezőt fel lehet sorolni kapásból, ami káros a munkavállalóra nézve és ezekhez elég egy egyszerű számítógép – ergonómiai, pszichoszociális és látószervet érintő megterhelést okozva. Az ergonómiai és pszichoszociális hatások alatt a hosszadalmas ülőmunka által okozott szervi károsodást, illetve a monoton, vagy éppen stresszes munkakörülményekből adódó megbetegedéseket, míg a látószervet érintő terhelésnél a szemet érő károsodást értjük. Ezeket egyszerű kiküszöbölni, például egy állítható magasságú székkel, a szünetek alatti rövid testmozgással.

 

Kinek a felelőssége?

Elsősorban neked kell vigyáznod magadra, hiszen hiába vannak a jogszabályok, a sírkőre nem vésik fel, hogy „nem szóltak neki, hogy vegye fel a munkavédelmi sisakot és lefejelt egy vasrudat”. Természetesen a munkáltatónak kötelessége vigyázni rád, minden ismeretet át kell adnia ahhoz, hogy a munkádat megfelelően és legfőképpen biztonságosan végezhesd. Mielőtt munkába állsz, egy orvosi vizsgálaton is át kell esned, itt eldönti az orvos, hogy alkalmas vagy-e egyáltalán az adott munkakör betöltésére. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy a balesetek nagy része elkerülhető lenne, ha odafigyelne az áldozat. Elég egy hirtelen mozdulat, vagy csak az, hogy elkalandozik a figyelme, és máris kész a baj – hiába volt elmagyarázva, hiába volt rajta védőfelszerelés, akkor is megtörtént a baleset. Ha valakit baleset ér, akkor ne habozz cselekedni, nyújts elsősegélyt, ha kell, és értesítsd a mentőket, majd a felettesedet.

 

A legveszélyesebb munkahelyek

Ez iparáganként változik, nem lehet megszavazni kifejezetten legveszélyesebb munkahelyet, hiszen mondjuk a mezőgazdaságban időjárási kockázatoknak vagy kitéve (elvégre az irodában nem kapsz napszúrást), míg máshol épp a felhasznált eszközök (konyhában éles kés, forró víz) miatt lesz veszélyes a munkavégzés. Diákként a szervezeted még fejlődőben van, ezért nem lehet olyan terhelésnek kitenni, mint egy felnőtt munkavállalót. Például ha tanműhelyben vagy, ahol nagy a zaj, akkor csak addig tartózkodhatsz ott, amíg azt az ismeretanyag elsajátítása feltétlenül megköveteli, egy perccel sem tovább. Nem végezhetsz nehéz fizikai munkát, amíg nem múlsz el 18, mert ezt is tiltja a törvény. Nem dolgozhatsz éjszaka, és hosszabb pihenőidőt kell neked biztosítani, mint egy felnőttnek. A biztonság kifizetődő, ugyanis ha megsérülsz, akkor egyrészt a suliból is kimaradsz, másrészt dolgozni sem tudsz, és akkor ne is beszéljünk arról, hogy mi történik egy esetleges munkaügyi per után, ha mondjuk a te hibád miatt nem csak te, hanem a társaid is balesetet szenvednek.

 

Hol tudsz kérdezni?

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal által működtetett Munkavédelmi Információs Szolgálatot bárki igénybe veheti, aki többet szeretne megtudni a biztonságos munkavégzésről, ráadásul akár névtelenül is. A telefonszám díjtalanul hívható: 06 80 204 292. Az omff.gov.hu oldalon is rengeteg hasznos információ található, különböző animációk, brosúrák is letölthetőek, amik segítik könnyebben érthetővé tenni a különböző szabályokat.

 

(A cikk a Nemzeti Munkaügyi Hivatal támogatásával készült)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság