Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Törpenyúl-elválasztás és uborkaszedés - Diákmunkák a legjavából

Újra szeptember, mindenkit vár az iskolapad. Az árak idén sem döntöttek úgy, hogy eszeveszett módon csökkenni kezdenek, úgyhogy nincs mese, aki tud, dolgozik – iskola mellett is. Ebben a rovatban a diákmunkákról és annak lehetséges buktatóiról fogunk hónapról hónapra érdekeseket mondani.

 

Szaladjunk neki a hivatalos oldalról: mi is az a diákmunka?

Ha nappali tagozatos hallgatói jogviszonyod van (az általános és középiskolák – persze csak ha az ütemterv szerint végzed – mind nappali tagozatos hallgatói jogviszonyt adnak), elmúltál 15 éves, akkor vállalhatsz diákmunkát. Attól különbözik ez a rendes munkától, hogy bizonyos járulékokat nem kell megfizetned, viszont általában nem is alkalmaznak teljes munkaidőben.

 

Szóval akkor nem dolgozhatok annyit, mint egy felnőtt?

Amíg nem vagy felnőtt, addig nem. Az első küszöb, amit át kell lépned, az a 15 éves korhatár. Ha ez megvan, szülői engedéllyel végezhetsz munkát – nyáron, maximum 4 órában. A következő nagy ugrás 18 évesen következik, innentől kezdve a magad ura vagy, nem kell a szülő beleegyezése ahhoz, hogy munkát vállalj. Már nem köt téged a négyórás szabály, vállalhatsz nyolc órát is, az év bármely szakában – akár éjszakai munkára is.

 

Jó, de hogy kezdjek neki egyáltalán a munkakeresésnek?

Másody Szabolcs, a MÜISZ Iskolaszövetkezet marketingigazgatója szerint a legbiztonságosabb, ha valamilyen diákszövetkezeten keresztül próbálsz munkához jutni. Ez azért egyszerűbb, mert ők több munkaadóval vannak közvetlen kapcsolatban, ha valahol lehet munkát végezni, akkor őket értesítik először – tehát ez egy kiépített lánc. Viszont a munkaadód ettől függetlenül a diákszövetkezet marad. Ez többek között azért fontos, mert néhány munkáltató hajlamos rá, hogy „elfelejtse” bejelenteni a diákot, és az egyéb hivatalos papírokat elintézni.

 

Hogyan dolgozhatok?

„Rendes” munkaviszonyod is lehet, tehát nem kell feltétlenül iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállalnod. Vállalhatsz alkalmi munkát, megbízási szerződés keretében, vagy a lényegében adó- és járulékkötelezettséggel nem járó „háztartási alkalmazott” formában is, például bébiszitterként. A mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára vagy alkalmi munkára egyszerűsített foglalkoztatás keretében is sor kerülhet, ennek is megegyeznek feltételei a felnőttekével.

 

Milyen munkát kaphatok diákként?

Na, ez egy olyan téma, amiről ezer évig lehetne mesélni. Nincs igazából megszabva, ha akad valahol valami, amit egy diák is el tud végezni, akkor azt megkaphatod. T. Enikő (23) egyetemista, ő aztán kipróbálhatott mindent, amire nem is gondolt korábban. „Azért kerestem kifejezetten diákmunka-közvetítőn keresztül munkát, mert szükségem volt némi pénzre, de emellett szerettem volna kiélvezni a nyarat. A diákmelók többsége érdekes, és elég 2-3 napot dolgozni egy héten. Öt éve, 17 évesen voltam először dolgozni és bizony voltak meglepő dolgok: voltam például villanyszámla-tartozásokat behajtani: hol megkergetett a kutya, hol kisírták a vállamon magukat az idős nénik, hol meghívtak kávézni a munkanélküliek. Máskor call-centerben dolgoztam, és úgy kellett újságot eladnom, hogy az előfizetéshez csatolt termék hat kiló cukor és néhány liter étolaj volt. Sokat tanultam akkor az emberekről: Pesten ez sosem jutna eszembe, ott meg szó szerint vették az újságot, mint a cukrot. Persze voltak rosszabb dolgok is, mikor uborkát kellett szedni, és védőruha gyanánt cérnakesztyűt kaptunk. De egyszer jött olyan ajánlat is, hogy válasszak el törpenyulakat a nyúlmamától. Megtanultam, hogy hiába a munkaközvetítő, sokszor ugyanúgy meg kell harcolni a főnökkel nekem is, és persze hiába vagyok ügyes-okos-aranyos, vacak órabérért dolgozom és „bármikor lecserélhető” vagyok. Ezzel együtt mindenkinek ajánlom a diákmunkát, mert talpraesetté tesz, és formálja a jellemet is” – mondta Enikő.

 

Tényleg átverhetnek?

A munkaadók sokszor próbálnak hasznot húzni a tapasztalatlan munkavállalókból. Ezt a legkönnyebben úgy tehetik meg, hogy nem írnak szerződést. A szerződésben benne kell lennie, hogy milyen munkára, mettől meddig, és mennyi pénzért alkalmaznak – viszont ennek hiányában a munkáltató még azt is megjátszhatja, hogy csak egy részét, vagy egyáltalán semmit nem fizet ki a diáknak.

 

Megsérülhetek?

Meg. Nem akarunk megrémíteni senkit, de balesetek mindig voltak, vannak és lesznek is. A munkáltató köteles számodra védőfelszerelést biztosítani, de ez persze nem ér semmit, ha nem vagy óvatos – hiába kaptál egy jó erős kesztyűt, ha véletlenül beállsz a kombájn elé, az meg bedarál, mint Mari néni a kávét a közértben. Ha baleset ér a munkavégzés közben, akkor egy nagyon hosszú kivizsgálási folyamat indul meg, függetlenül attól, hogy milyen formában (szövetkezeti, megbízási stb.) végezted a munkát. Itt megint a szerződés fontosságára hívnánk fel a figyelmet, szerepeljen rajta a munkaadó teljes neve, lakcíme, elérhetősége, hogy baj esetén meg tudják keresni, és (ha ő a felelős a balesetért, mert pl. nem biztosított védőfelszerelést) felelősségre vonhassák.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság