Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Nyári munkák – Függetlenedj a vakáció alatt!

„Anyuuu, öhm… mennénk nyaralni páran és hát... le vagyok égve... kéne egy kis pénz…” Ez az a mondat, ami sosem hagyja el szívesen az ember száját, pedig a diákok nagy részének muszáj, ha szeretne pár napot átbulizni valahol a haverokkal.

A nyári munka segíthet, hogy ne terheld a családi kasszát a nyár legnagyobb bulijával.

 

Általánosságban elmondható, hogy a diákokat szívesen alkalmazzák nyáron, mert nagy a tűrőképességük, erős a szervezetük és a mentalitásuk is más, mint egy ezer éve dolgozó alkalmazottnak.

 

De hogyan válassz munkát?

Fontos, hogy mielőtt elvállalsz valamit, mérlegelj: vajon alkalmas vagy a feladatra? Biztosan ismered önmagadat – ha sajtkukacként izegsz-mozogsz egész nap, lift helyett felsprintelsz a tizedikre, és este kilenckor is annyi energiád van, hogy képes lennél puszta kézzel elhordani egy hegyet, akkor ne akarj irodai munkát végezni, ahol 8 órán keresztül egy helyben kell ülnöd. Ennek a fordítottja is igaz, ha szereted a csendet és a nyugalmat, ne a város legnagyobb diszkójában akarj ruhatárosként dolgozni.

Három nagy kategóriát állíthatunk fel a munkavégzéshez szükséges képességek alapján. Az első a szakképzés nélkül végezhető, úgynevezett betanított munka. A második a szakképzést igénylő munkák, a harmadik pedig a nyelvtudást igénylő munkák. Egy azonban közös bennük: nem szabad félvállról venni semelyiket, hiszen veszély mindegyikben lapul! Nézzük őket egyesével!

 

Betanított munka

Ehhez nem kell semmilyen előképzettség vagy tanfolyam, a munkavégzéshez szükséges utasításokat megkapod a munkavégzés helyszínén (esetleg egy pár napos képzésen kell részt venned). Ilyen betanított munka lehet például egy operátori munka, rövid elméleti tréning után a gyártósoron megmutatják, mit hová kell pakolni, és már állhatsz is be a szalag mögé. Nagy előnye, hogy fedett helyen, általában kellemes szobahőmérsékleten végezhető munka, és kiszámítható – nem küldenek el a postára, vagy pakoltatnak fel veled három mázsa fát egy padlásra, mert éppen nincs ember, aki megcsinálja. Nyáron népszerűek az idénymunkák, ez lehet gyümölcsszedés, kukorica címerezés stb. Ez már egy fokkal nehezebb, mint a gyári munka, hiszen itt sokszor a tűző napon kell dolgozni, random nyári záporokkal, a gyümölcsszedéskor pedig érhetnek kellemetlen meglepetések egy-egy harciasabb rovar képében, a szanaszét hagyott szerszámok rejtette veszélyekről nem is szólva. Az áruházakban szinte folyamatosan keresnek árufeltöltőket, azonban itt is figyelni kell, hiszen egy rossz szögből emelt súly komoly gerincbántalmakat eredményezhet, arról nem is beszélve, hogy különböző targoncák és gépek útvonalát is meg kell figyelni. Összességében elmondhatjuk, hogy a betanított munka ideális mindenkinek, aki nem riad meg a monoton, vagy éppen nehéz fizikai munkavégzéstől.

 

Speciális szaktudást igénylő munkák

Ide az olyan munkákat soroljuk, aminek elvégzésére már nem képes bárki – például sokszor keresnek targoncára embereket, ám ehhez már kell vezetői engedély. Ha nagyobb étteremben próbálkoznál pincérként, ott is előny, ha már vendéglátó ipari középiskolában tanulsz, hiszen sok dologról így már lesz fogalmad, esetleg egy kis gyakorlati tudásod is. Minél több területen vagy jártas, annál könnyebben fogsz munkát találni. Itt is nagyon oda kell figyelned nem csak magadra, de másokra is. Ha például összejön a meló az étteremben, felszolgálóként, és nem kötöd meg jól a cipődet, aztán emiatt három főfogással meg két levessel a karodon elvágódsz, akkor nem elég, hogy magadat forrázod le, de még öt embert, akiből négy valószínűleg fizető vendég, az ötödik pedig a főpincér. Bizonyos munkaköröknél követelmény kellene, hogy legyen valamilyen fokú képzettség, de sajnos mégsem az. Erre jó példa a takarítónő, aki az uszoda takarítása közben véletlenül összeöntött két olyan vegyszert, amik reakcióba léptek egymással, az eredmény klórgáz lett… meg egy kiürített uszoda, pánikoló kisgyerekek tucatjaival.

Ezekre a munkákra is igaz, hogy minél alkalmazkodóbb vagy, annál hamarabb fel tudod venni a munkahelyed ritmusát, és annál könnyebb lesz a munka lelkileg. Figyeld meg, hogy a nálad tapasztaltabbak hogyan végzik a tennivalójukat, és ne szerénykedj, kérdezz, ha valami nem világos!

 

Nyelvtudást igényelő munkák

A fordítótól/tolmácstól kezdve a külföldi munkáig nagyon széles a spektrum. A tolmácsolást általában jól meg szokták fizetni, és előnyt élveznek azok, akik nem csak a „mainstream”-nek számító angolt és németet beszélik folyékonyan, hanem mondjuk az olasz, francia, vagy orosz nyelvet. Ha csak angolul, vagy németül tudsz, az is elég, feltéve, ha van benned egy adag kalandvágy – mert akkor kipróbálhatod a külföldi munkákat, például lehetsz animátor egy tengerparti szállodában, ami amellett, hogy egy átlagfizetésnek beillő „zsebpénzt” jelent, a nyarat jó esetben egy képeslapra hajazó riviérán töltheted, ahol semmire nem kell költened. Ez a munka a külföldi jellege miatt veszélyes, jó, ha a munkavállalás előtt letisztázod, hogy hol fogsz aludni, kell-e fizetned bármiért is, intéznek-e egészségbiztosítást.

 

(A cikk a Nemzeti Munkaügyi Hivatal támogatásával készült)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság