Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Az igazság odaát van? – Tényfeltáró újságírás

Az újságírás egyik legizgalmasabb, egyben talán legkockázatosabb válfaja az oknyomozó újságírás. A műfaj lényege, hogy a zsurnaliszta „szimatolni kezd” egy birtokába került információ alapján, és saját maga próbálja kideríteni azokat a részleteket, amelyek nehezen hozzáférhetők.

A műfaj spektruma igen széles: egy környezetszennyező üzem leleplezésétől akár az amerikai elnök – például Richard Nixon – megbuktatásáig terjedhet ez a skála.

 

Bátran állíthatjuk, hogy a demokrácia egyik alapfeltétele ennek a műfajnak az elismerése. Jó példa erre a Watergate-ügy, amely az Egyesült Államok egyik legnagyobb vihart kavart politikai botránya volt az 1970-es években. A választások előtt néhány betörő az elnök tudtával és jóváhagyásával akart lehallgató-készüléket elhelyezni az akkor ellenzékben lévő demokrata párt elnökjelöltjének irodájában, ám lebuktak. A média rengeteg szálat göngyölített fel, fény derült többek között az FBI érintettségére is. Egy kevésbé demokratikus országban könnyen puskacsövekkel találhatja magát szemben az az oknyomozó újságíró, aki ilyen ügyek után szimatol. A Watergate-ügy esetében azonban Richard Nixon elnöknek kellett lemondania, illetve több vezető politikus rács mögé került. Az ügy felderítését végző újságírók neve (Bob Woodward és Carl Bernstein) azóta is legenda – és nem csak az újságírók körében.

 

Mi kell ahhoz, hogy jó oknyomozó újságíró legyél?

Erre definíció és jól bevált recept nincsen. Számít az, hogy mennyire látod át a dolgokat, hogyan és honnan tudsz információkhoz hozzájutni, milyen a kapcsolatrendszered, és hogy mennyire bíznak benned az informátorok. Kell hozzá elszántság és kitartás is, hiszen egy oknyomozó riport nem egy délután alatt születik meg, és az is könnyen előfordulhat, hogy zátonyra fut az munka. Kell hozzá függetlenség, eltökéltség, hogy az újságíró kérlelhetetlenül a saját útját kövesse, a saját erkölcsi értékítéletének megfelelően döntsön. Ezt nevezik integritásnak. Végül, de nem utolsó sorban bátorság kell, hogy az újságíró ki merjen állni az igazáért, minden nehézség ellenére.

 

Oknyomozás Magyarországon

Hazánkban is létezik külön sajtódíj oknyomozó újságíróknak, amelyet minden évben a Gőbölyös József „Soma” Alapítvány ad át. Gőbölyös József „Soma” fiatal oknyomozó újságíró volt, aki egész életét arra tette fel, hogy akár hétköznapi, akár gazdasági ügyekben leleplezze a visszaéléseket, csalásokat, és azokat, akik nem a törvények szerint járnak el. Az alapítvány oldalán így emlékeznek rá: „Munkáját mindig áthatotta és néha talán vissza is fogta kissé az a moralitás, amely a kisemmizettekkel, a társadalom peremére szorultakkal való együttérzésben fejeződött ki. A fiatalkorúak nevelőintézeteiről vagy a hajléktalanokról írt cikkeiben az együttérzés intenzitását saját gyermekkorának tapasztalata is fűtötte.”

(A cikk a Telenor támogatásával készült)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság