Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mi is az a pénzmosás?

Honnan ered a pénzmosás? Ki volt az első ember, aki ezt "nyíltan" felvállalta? Egyáltalán ez csak a filmekben van? Hát nem. Az Okosan a pénzzel rovat, novemberi témája következik!

A tisztességtelen, törvénytelen módon szerzett pénzből tőke fejlődik, ami egyre gyarapszik, ezálal a hatóságok szemében egyre gyanúsabb lehet. A bűnözők ezért megpróbálják menteni a menthetőt és próbálják „tisztára mosni” a pénzt, azaz egy legális eredetet kreálnak a pénznek. Ebben a hónapban a pénzügyes rovatunkban a pénzmosást járjuk körbe, a témában pedig balogh lászló helyettes államtitkár segített nekünk eligazodni.

Alapvetően pénzmosásnak minősül minden olyan folyamat, ahol a pénz nem törvényes forrásból származik, ugyanakkor valamilyen módon a legális eredet látszatát kívánják kelteni. A pénzmosás szó Al Caponétól származik, aki Chicagoban működtetett bűnszervezetéből úgy mosta tisztára a pénzét, hogy aprópénzt elfogadó mosodákat üzemeltetett. Így arra a pénzre, aminek korábban nem tudott számot adni a forrásáról  (mert bűncselekményből származott), ezután mondhatta, hogy a mosodabevétele, így teljesen szabályos. Balogh László elmondása szerint „a legdurvább krimikből ismert bankrablásokon kívül sokkal szofisztikáltabb úton is lehet bűnös pénzhez jutni, többek közt egyszerű csalással, internetes hackeléssel, sikkasztással. A gazdasági bűncselekmények széles skálája rendelkezésre áll ahhoz, hogy az abból szerzett pénz tisztára mosására legyen szüksége a bűnelkövetőknek.”

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság