Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Hasznosítsuk újra a műanyagot

Valószínűleg, ha teljesen eltűnik a műanyag a mindennapjainkból, akkor megváltoznak az árak, valamint az áruházak már nem csak a saját termékeiket fogják visszaváltani.

És a műanyag?

A szelektíven gyűjthető műanyag termékek elsősorban a csomagolások, például PET-palackok, fóliák, nem veszélyes anyagot tartalmazó kozmetikai tárolók. A legfontosabb dolog, hogy ezek a műanyagok tisztán, elöblítve kerüljenek be a gyűjtőkbe, mert az egyéb anyagok rontják az újrahasznosított termékek minőségét, hiába tisztítják meg ezeket a feldolgozó üzemekben.

A műanyag a begyűjtés után kikerül a hulladékkezelő telepre, majd a válogató szalagra kerül. A műanyagok minősége is többféle, amit a színek befolyásolnak: van „natúr” műanyag, ami átlátszó, illetve a színesek, például gyengébb minőségű műanyagnak számít a sárga és a barna színű.

Itt is figyelmesen kell válogatni, mert a műanyaggal együtt gyűjtjük a fémeket. Amint megtörténik a kiválogatás, az összegyűjtött műanyagot bálázzák, majd megtisztítják és ledarálják. Ebből granulátumot készítenek, amit megolvasztanak és egy nagyon kemény előformává alakítják. Ezek úgy néznek ki, mint a kémcsövek. Ezeket felmelegítik, felfújják, és újra PET-palackok lesznek, csak már gyengébb minőségűek. A színes PET-palackokat műanyag alapú szőnyegekhez is felhasználják. A fóliát is hasonló módszerrel hasznosítják újra.

Mivel még évtizedek sem elegendőek a műanyag lebomlásához, így kénytelenek vagyunk végigcsinálni ezt az újrahasznosítási folyamatot, pedig nem gazdaságos a PET-palackok szállítása, hiszen nagy százalékban levegő tölti ki a helyet a járművekben.

Végeredményben elmondható: a műanyag újrahasznosítása nem a legjobb módszer, mert drága, hosszadalmas és az újrahasznosított termék minősége is romlik. Viszont borzasztó hosszú idő, míg lebomlik, ezért a műanyag csomagolások végleges betiltását tervezik az EU döntéshozói.

 

(Bogdán Noémi)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság