Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

A Diákhitel

A diákhitel rendszerének célja, hogy minden fiatal számára esélyt teremtsen a felsőoktatásban való részvételre- ezt a diákhitelről szóló kormányrendelet mondja ki. De mi a diákhitel valójában? Ki igényelheti és hogyan? Diákhitel-kisokosunk következik.

A diákhitel célja, hogy a tanuló vagy családjának anyagi helyzetétől függetlenül teremtsen esélyt mindenkinek a felsőoktatásban való részvételre, hiszen a kormány hosszú távon szeretné biztosítani az általánosan hozzáférhető, tömeges és minőségi felsőoktatást.

Mind tudjuk, hogy a továbbtanulás, a diploma megszerzése az egyik legjobb befektetés. Ha viszont befektetést, vizsgáljuk meg a pénzügyi oldalát is! Fontos azzal is tisztában lennünk, hogy a felsőoktatásban eltöltött időszakban hogyan fog majd pénzügyi helyzetünk várhatóan alakulni. Ebben a tervezésben kíván segítséget nyújtani a Diákhitel Központ.

A Diákhitel célja, alapvető jellemzői

A Diákhitelt 2001-ben hívta életre a Magyar Kormány. A Diákhitel egy speciális, a felsőoktatásban résztvevő hallgatók által igényelhető, kedvezményes feltételek mellett nyújtott államilag erősen támogatott kölcsön. Célja, hogy azoknak a fiataloknak nyújtson pénzügyi segítséget, akik diplomát szeretnének szerezni, de a tanuláshoz szükséges források csupán részben vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésükre. Visszafizetése biztonságos, tervezhető, a hitelfelvevő pénzügyi helyzetéhez, jövedelméhez úgy igazodik, hogy az teljesíthető fizetést jelentsen. A hitel igényléséhez nincs szükség igazolt jövedelemre, nem kell kezes, sem egyéb fedezet.

 

A Diákhitel típusai

A felsőoktatásban tanulók jogosultak a Diákhitelre. A hitelt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő hallgató is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.

Két hiteltípust lehet igényelni. A szabad felhasználású Diákhitelt (Diákhitel 1) az veheti igénybe, aki hallgatói jogviszonnyal rendelkezik és még nem töltötte be a 45. életévét. Maximális összege havonta 70.000 forint, egy szemeszterben legfeljebb 350.000 forint. A Diákhitel1 kamata az állami támogatásnak köszönhetően igen kedvező, 2,3%, lényegesen alacsonyabb más hasonló, fedezet nélkül nyújtott kölcsön kamatánál.

A kötött felhasználású Diákhitelre (Diákhitel 2) ugyancsak a 45 évesnél fiatalabb, önköltséges hallgatók jogosultak és kizárólag a képzési költségek finanszírozására használhatják fel. Akkora összeget igényelhet az önköltséges képzésben részt vevő hallgató, amekkora a szóban forgó képzés költsége, ezt a felsőoktatási intézmény közvetlenül kapja meg. Ennél az összegnél nem lehet magasabb az igényelt hitelösszeg. A Diákhitel2 kamata jelenleg 0%, az állam átvállalja a kamatteher megfizetését.

 

A Diákhitel visszafizetése

A Diákhitelt a tanulmányok befejezése után kell visszafizetni, a törlesztőrészlet nem függ a felvett összegtől: az első két évben a minimálbér, azt követően pedig a hitelfelvevő két évvel korábbi jövedelme alapján százalékban limitált   összegben történik.

A hitel futamideje alatt bármikor lehetőséged van a kötelező törlesztőrészleten felül - külön utalással - plusz összeg befizetésére. Korlátlanul és külön költségek felszámítása nélkül előtörleszthetsz. Vigyázz: az előtörlesztés ugyanakkor nem mentesít a kötelező törlesztőrészlet befizetése alól!

 

Gyermekvállalás támogatása

2018. január 1-jétől a Diákhitellel rendelkező fiatal nő várandósságának 91. napjától kezdve három évre felfüggesztheti a Diákhitel törlesztését. Az anya második gyermekének megszületésekor fennálló tartozásának fele, míg a harmadik gyermeke megszületésekor a teljes tartozása elengedésre kerül. A támogatás a 2018. január 1-jét követően született gyermek esetén igényelhető, de az összegének megállapításánál figyelembe kell venni az igénylő korábban született gyermekeit is.

A Diákhitelről bővebben a www.diakhitel.hu weboldalon olvashatsz! Sőt, ezen az oldalon számos hasznos kalkulátort is találsz.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság