Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Apa, kezdődik! – Elindult a digitális átállás Magyarországon

December 21-re épp az aktuális világvégét várjuk, ami szinte biztos, hogy nem jön el. Egy korszak ettől függetlenül bizonyítottan véget ért az országban – ez a korszak pedig a szemcsés tévéadások, elcsúszó hangok és egyéb bosszantó jelenségek korszaka volt.

Október 31-én lezárult a tesztelési időszak Barcs és Sopron környékén, és elindult a digitális átállás az országban. A legkésőbb 2014. december 31-ig hazánk teljes területén végbe megy a váltás. A legmodernebb technológia még több ingyenesen fogható csatornát, kiváló kép- és hangminőséget és egyéb extra szolgáltatásokat jelent. A digitális átállás folyamatát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) irányítja, a DUE Tallózó pedig elmagyarázza, mi is fog történni pontosan.

 

Mi az a digitális átállás?

Kezdjük az alapoknál! Magyarországon kétféle módja van a televíziózásnak. Az egyik, hogy előfizetünk egy általunk szimpatikusnak talált szolgáltató egy csomagjára. Ekkor foghatóvá válnak azok a csatornák, amiket a szolgáltató a csomagban meghirdetett, esetleg kapunk hozzá telefonvonalat és internetet is. Havonta befizetjük a csomag díját, és számos (csomagtól függően 10-100) csatorna közül választhatunk esténként. A másik mód, ha nem akarunk, vagy nem tudunk szolgáltatót választani, vagy megelégszünk az ingyenesen fogható csatornákkal, akkor eddig elég volt egy tető- és szobaantennára beruházni. Ez azért (volt) lehetséges, mert ezen televízió-csatornák (m1, RTL Klub, TV2) műsorai analóg, földfelszíni sugárzással érkeztek, nem kellett hozzájuk külön készülék, ami átalakítja az érkező jelet, elég volt az antenna, ami fogta.

Ez változik meg mostantól, ugyanis az analóg műsorszórás ideje lejárt, az új játékos már a digitális adás. A digitális átállás e két műsorterjesztési technológia közötti váltás. A digitális szolgáltatás azért jobb, mert a kép és a hang minősége kiváló lesz, az elérhető csatornák száma is növekedni fog (az eddigi három mellett az m2, a Duna TV, a Duna World és a Euronews is fogható), valamint új, extra szolgáltatások is megjelennek majd.

 

Mi változik?

A digitális átállás közvetlenül nem érinti azokat, akik interneten keresztül, illetve kábel- vagy műholdas televízió-szolgáltató által fogják az adásokat, vagyis valamilyen előfizetéssel rendelkeznek. Az átállás kapcsán elsősorban azok érintettek, akik – mint feljebb írtuk – jelenleg hagyományos szoba- vagy tetőantennával nézik az analóg földfelszíni adást, vagyis csak az m1, az RTL Klub és a TV2 adását tudják fogni. Nekik viszont jelentős lesz a változás és a vele járó különbség. Nem lesz több villódzás, szellemkép, elcsúszott hang, viharban az antennával együtt mozgó kép, és az emiatt a mozgással együtt óbégató nagymama/nagypapa.

Az előfizetés nélkül fogható adókat azonban a jel (analóg helyett digitális) megváltozása miatt a sima tető- és szobaantenna már nem tudja dekódolni. Ezért azoknak, akik továbbra sem szeretnének egy nagyobb műsorcsomag előfizetőjévé válni, szükségük lesz egy „set-top-box” elnevezésű dekóderre. Ez a kütyü képes a digitális jelet a televízió számára „értelmezhetővé” tenni. Az új tévékészülékek nagy részébe egyébként ez az átalakító már be van építve. Természetesen arra is van mód, hogy az érintettek előfizessenek valamelyik kábel- vagy műholdas szolgáltató egyik csomagjára, vagy interneten televíziózzanak.

 

Miért jó?

Akik eddig nem fizettek elő semmilyen szolgáltatónál, azok csak az m1, az RTL Klub és a TV2 adását foghatták. Ez kb. a hazai háztartások 14%-át teszi ki. A digitális átállás után további csatornák – mint az m2, a Duna TV, a Duna World és a Euronews – válnak előfizetés nélkül elérhetővé, akár HD minőségben is. Ráadásul nem csak nézhetünk, hanem hallgathatunk is, mert három rádióadó (mr1 – Kossuth, mr2 – Petőfi, mr3 – Bartók) is szerepel az ingyenesen elérhető kínálatban. Bár a set-top-box beszerzése pénzbe kerül, ugyanakkor két remek érv is szól mellette. Az egyik, hogy nélküle nem lehet majd tévézni. Tulajdonképpen ezen a ponton minden további győzködés feleslegessé válik, de azért azt jó tudni, hogy a digitális jel összehasonlíthatatlanul élvezhetőbb tévéadást biztosít majd. Emellett lehetővé válik az elektronikus programújság és a gyerekvédelmi zár használata is, amelynek segítségével a kiskorúak, például a kistesód számára kódolhatók bizonyos csatornák.

 

És ha nincs rá pénz?

Hazánkban kb. 570 000 háztartásban nincs előfizetés, csak szoba- vagy tetőantenna segítségével fogják a három csatornát. Ebből a több mint félmillió háztartásból 100 000 főként anyagi okok miatt nem rendelkezik előfizetéssel, nekik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyújt segítséget, hogy továbbra is foghatóak maradjanak az alapcsatornák. A támogatásnak három feltétele van. Az egyik a szociális rászorultság, a másik, hogy a háztartás csak analóg földfelszíni vétellel rendelkezzen, a harmadik pedig, hogy az igénylő állandó lakcímén vegye igénybe. Ezután az NMHH a Magyar Államkincstártól, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól és az önkormányzatoktól elkéri a rászorulók elérhetőségét. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) segítségével összegyűjti a támogatási kérelmeket, kiértékeli, és az elbírálás után már mehetnek is a szerelők, hogy a rászoruló családok otthonában üzembe helyezzék a set-top-boxokat és/vagy az antennákat, amelyek így természetesen ingyenesek. Szintén lehetőség, hogy a rászoruló kedvezményes előfizetést kapjon. Ezt a programcsomagot a szolgáltató állítja össze a rászoruló részére, és kizárólag számára teszi kedvezményesen elérhetővé azt. Minden ilyen egyedi csomagnak kötelezően tartalmaznia kell a közszolgálati csatornákat is.

 

Ha még mindig nem tiszta…

Az NMHH a következő két évben – különböző csatornákon – folyamatosan tájékoztatni fogja az érintetteket a digitális átállással kapcsolatos tudnivalókról. Ha kérdésed lenne a váltás technikai részleteit illetően, akkor nyugodtan érdeklődhetsz az NMHH ingyenesen hívható zöld számán: 06 80 38 39 40.

 

Támogatásra jogosult szociális ellátási kategóriák

Tudtad-e, hogy szociálisan rászoruló az, aki

• foglalkoztatást helyettesítő támogatást,

• rendszeres szociális segélyt,

• lakásfenntartási támogatást,

• ápolási díjat kap,

• időskorúak járadékában,

• saját jogon nevelési ellátásban,

• fogyatékossági támogatásban,

• vakok személyi járadékában,

• saját jogon hadigondozott pénzellátásban részesül, illetve

• ha az adott évben tölti be a 70. életévét (vagy ennél idősebb), és számára az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság által folyósított nyugellátás, nyugdíjszerű szociális ellátás, egészségbiztosítási ellátás együttes összege nem haladja meg a mindenkori nyugdíjminimum kétszeresét.

 

(A cikk megjelenését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatta)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság