Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Hogyan hasznosítjuk újra az üveget?

Lényegesen megnőtt a szemét mennyisége a Földön az elmúlt évtizedekben. Hatalmas mértékű a környezetszennyezés, és még nincs reális megoldás a túl nagy mennyiségű hulladékra. Azonban elkezdődött az újrahasznosítás folyamata, amivel talán helyrebillenthetjük környezetünk normális működését.

Vegyük példának az üveget. Kinyitod a hűtő ajtaját, és 20 befőttes üveggel találod szembe magadat, amik tele vannak lekvárral. De ha elfogy a lekvár, mit csinálsz az üveggel? Még véletlenül sem a kommunális szemétbe dobod, hanem elviszed a kijelölt helyekre.

Mi történik az üveggel?

Magyarországon egy helyre gyűjtik a színes és a fehér üveget, tehát nem kell válogatni. Több lehetőség is van az üveg leadására. Az egyik lehetőség, hogy a kihelyezett szelektív szigeteken adjuk le az üvegeket. Az utóbbi időben ezeknek jelentősen lecsökkent a száma, ugyanis sokan inkább hulladéklerakónak használják. Mivel közterületen találhatóak, nincsenek komolyabban felügyelve, így a járókelők a nem oda való hulladékokat, akár építési szemetet, bútorokat is elhelyeznek ott.

Van lehetőség nagyobb áruházakban is az üveg leadására. Ha az ember elmegy bevásárolni, egyszerűen magával viszi az újrahasznosítható üvegeket és leadja a gyűjtőhelyeken. Szerencsére nagy igény van az újrahasznosításra, így valószínűleg gyakrabban fogják elszállítani a szelektív hulladékot is.

Miután begyűjtik az üvegeket, hulladékkezelő telepekre szállítják őket, ahol vannak kialakított gyűjtőterek, itt próbálják meg eltávolítani belőlük a szennyező dolgokat, amik például a szelektív szigeten kerültek közéjük. Ezután jelennek meg a rendszerben a partnerek, kereskedők, hasznosítók, akik felvásárolják az üvegeket. A fehér üvegből újra üveg lesz az újrahasznosítási eljárás végére. Először összetörik őket, átmennek különböző tisztítási folyamatokon, felolvasztják, majd újraöntik őket. A színes üvegeknél is van, hogy újra üveget csinálnak belőlük, de többségében a színek miatt csak összekeverik útépítési alapanyagokkal, és úgy használják fel őket. A címkét, a papírt, amit az üvegeken hagyunk, vegyszerekkel, különböző leáztatási technikákkal távolítják el.

A szállításhoz, pakoláshoz, ellenőrzéshez is rengeteg ember kell, így ezen a szakterületen is munkaerőhiány van, részben a komoly fizikai igénybevétel miatt.

Hazánkban is van üveg visszaváltásra lehetőség, sőt, még fizetnek is a betétdíjas üvegekért. Leginkább a forgalmazóknak, gyártóknak kellene ösztönöznie a vásárlóikat, hogy minél nagyobb mértékben visszaváltsák az üvegeket. A nem betétdíjas üvegekért a közszolgáltató és az állam a felelős.

 

Miért hasznosítjuk újra?

Felmerülhet a kérdés, ha ilyen hosszas bonyodalmas és erőforrás igényes az újrahasznosítási folyamat, miért van rá szükség? A válasz egyszerű: mert az üveg nem bomlik le. A természetben elhagyott üvegek szilánkjai fokozottan veszélyesek, komoly sérüléseket tudnak okozni.

Ráadásul egy üveg előállítása és használata sokkal kevésbé környezetszennyező, mint mondjuk egy PET-palacké. Az Európai Unió elindított egy kampányt, aminek a végén az egyszer használatos műanyagokat teljesen betiltanák, így újra előtérbe kerülnének az üvegek. Sokan már csak azért nem az üveg csomagolású termékeket veszik meg, mert a műanyag még most is olcsóbb. Tehát, vagy az üvegek árcsökkentése a megoldás, vagy ki kell bővíteni a betétdíjas termékek listáját

(Bogdán Noémi)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság