Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Bajos melók – A kasszás, árufeltöltő, raktáros diákmunkák buktatói

Ha diákmunkára jelentkezel egy iskolaszövetkezetnél, akkor valószínűleg többféle munkát is kipróbálhatsz. A DUE Tallózó korábbi számaiban már kiveséztünk párat, a mostani számban az igen népszerűnek számító árufeltöltéshez illetve anyagmozgatáshoz találhattok hasznos tippeket és információkat.

Tudtad, hogy 2012-ben 2000 ember szenvedett munkabalesetet a kereskedelemben? Tarts velünk, és védd meg magad ezektől a helyzetektől!

 

Pénztáros

A kassza mögül vigyorogni a vevőre és vonalkódokat leolvasni egész nap nem hangzik annyira balesetveszélyesnek és a nagyon extrém eseteket leszámítva (rácsapod a kassza fedelét az ujjadra) nem is leselkedik rád túl sok közvetlen veszély. Mégsem lehet úgy tenni, mintha veszélytelen volna. Ott van például a monotonitás, ráadásul mégis pénzzel kell bánod, ha nem figyelsz, rosszul adsz vissza, bosszús lesz a vevő, vagy ha hiányt csinálsz, akkor a munkaadó. Fizikai sérülést is szerezhetsz, hiszen ez egy ülő munka, neked pedig árucikkeket kell rakodnod ide-oda, néha meg is kell emelni őket. Egy doboz tojástól nem lesz bajod, de a nyári időszakban kartonszámra vásárolt ásványvizek bizony könnyen gondot okozhatnak, hiszen nem is túl kényelmes szögben kell emelgetni őket.

Gedeon András, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának sajtóreferense azt javasolja, hogy a pihenőidőt igyekezz másik testhelyzetben eltölteni, mint amiben dolgozol. Ha ülsz, akkor sétálj, ha állsz, akkor ülj, nyújtózz, mozogj. Ha a pénztárgép közel van a bejárathoz, ne feledkezz meg arról, hogy az ajtó nyitogatásakor a hőmérséklet is változik, könnyen megfázhatsz, ezért legyen nálad plusz ruházat, és a derekad mindig legyen védve a huzattól.

 

Anyagmozgatás, árufeltöltés

A fiatalok jól bírják a strapát, izomzatuk hamar regenerálódik, ezért is keresnek főként diákmunkásokat árufeltöltőnek. Ebben a munkakörben viszont már könnyebb balesetet szenvedni. Nem gondolnál erre rögtön, de nagyon fontos a lábbeli! Ha olyan munkát végzel, amihez védőcipő kell, akkor azt a munkáltatódnak kell biztosítania, ha nem ilyen a munka jellege, akkor is érdemes olyat beszerezni, ami rendesen megtámasztja a lábadat. Fontos, hogy olyan cipőd viselése ne járjon botlás- és elesésveszéllyel, szóval a lógó cipőfűzőt, meg a lifegő masnit igyekezz kerülni, nehogy orra ess. Ha a munkát hűtőpultok közelében végzed, vagy sokszor kell ki-be mászkálnod, akkor a már előbb említett hideg-meleg változásra is figyelj oda, nehogy megfázz.

A diákokat első sorban a kézi anyagmozgatásra szokták toborozni, de van, ahol már munkagépekkel dolgoznak, a könnyen kezelhető „békától” a jogosítványt igénylő targoncáig. Gedeon András elmondta: előfordult már, hogy az álláshirdetésre jelentkező személy azt mondta, tud kezelni targoncát, csak azért, hogy megkaphassa a munkát. Jobb esetben a hazugság még azelőtt kiderül, hogy valakinek baja esne. A raklapemelő, vagy hétköznapi nevén „béka” használata nem igényel különösebb felkészítést, ám ha még soha sem használtad, akkor feltétlenül próbáld ki először anélkül, hogy súly lenne rajta! Ha kézzel kell valamit megemelned, akkor is több dologra figyelj, mielőtt nekilátsz. Az egyik ilyen, hogy nézd meg, hol tudod a legjobb helyen megfogni azt a testet, amit emelsz, illetve, hogy rögzítve van-e. Ha egy rögzített dolgot akarsz felkapni, akkor az azonnal húzódással fog járni. Ajánlatos megnézni, hogy ráírták-e a tömegét, mert lehet, hogy könnyűnek tűnik a kartondoboz, ha van benne 10 db 16 kilós kettlebell, akkor ki fognak esni a szemeid. A tárgyak emelését mindig egyenes derékkal végezd el, ha lehet, akkor valakinek a segítségével. Ha sokat kell cipekedned, a sérülések elkerülése érdekében a munkáltatónak biztosítania kell védőkesztyűt is. További védőfelszerelések, mint például a csuklószorító stb. használata is ajánlott. Mielőtt leteszed a terhet, győződj meg arról, hogy az nem fog leborulni, lecsúszni, hiszen ezzel nem csak saját magadat, de az arra járó kollégáidat, vagy a vevőket is veszélyezteted! A biztonságos, balesetmentes anyagtárolás érdekében az egyes anyagokat a kijelölt, megfelelő teherbírású helyen, rendezetten kell tárolni. Közvetlenül a talajra rakodásnál követelmény a síkfelületű, tömör talaj, amelynek teherbírását, illetve a teher egyenletes elosztását alátétekkel javítani lehet. A rakat megbontását mindig felülről lefelé, biztonságos helyen állva végezzük, ügyelve arra is, hogy közben mások testi épségét se veszélyeztessük. A gyúlékony anyagokat pedig a felmelegedéstől, szikrától kell védeni.

Egy Kanadában készült tanulmány szerint a fiatal és tapasztalatlan dolgozók ötször nagyobb eséllyel sérülnek meg a munkavállalás első hónapjában, mint a már régebb óta dolgozó kollégáik. Ez persze érthető, hiszen a kezdők még „idegenként” mozognak a munkahelyen, nem ismerik annak részletes kialakítását, nem tudják, hogy kit hol találnak, hol vannak a különböző eszközök, nem ismerik az embereket, és sajnos sokszor nem mernek kérdezni. Ha valamiben nem vagy biztos, akkor sose szégyellj kérdezni, mert magadat véded vele!

 

Anyagmozgatás kézzel, a számok tükrében

Fiúk 14, lányok 16 éven alul nem végezhetnek ilyen munkát! Ha már túl vagy ezen a korhatáron, és alkalmi munkáról van szó, akkor maximum 15 kp-s (kilopond, nagyjából megfelelő a kilogrammnak) anyagot mozgathatsz. Ha már ketten dolgoztok, (fiúk) akkor 16 éven felül már akár 40 kp-s anyagokat is cipelhettek, de maximum hatvan méterig. 18 éven felül egyedül maximum 50 kp-nyi terhet vihetsz, sík területen 90 méterig, 10%-os emelkedőn 30 méterig, vagy lépcsőn maximum három méter magasságig. Ezen túl már cipekedjenek a gépek helyetted, mert belerokkansz.

 

(A cikk a Nemzeti Munkaügyi Hivatal támogatásával készült)

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság