Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Pénztárca és bolygókímélő ötletek

Tudtad, hogy körültekintő vásárlással nem csak saját magadat tudod megvédeni attól, hogy rászedjenek, de a bolygóra is vigyázol – a pénztárcádról már nem is beszélve? Ebben a hónapban ehhez adunk tippeket adunk.

A nők jobban odafigyelnek arra, hogy mit vásárolnak. Egy felmérés szerint a vásárlások során a nők hozzák a döntések70- 80 százalékát – hogy miből mennyi és főleg milyen minőség kerül a kosárba, az rajtuk múlik, mert általában ők kezelik a családi kasszát. Itt fontos megemlíteni, hogy a nők jobban odafigyelnek a környezetre is – inkább hajlandóak kicsit többet fizetni, ha egészséges, vagy környezetbarát terméket látnak. A férfiak a napi bevásárlásban kevésbé, azonban a „nagyobb lélegzetvételű” beruházásokban már sokkal inkább alaposak – két joghurt közül valószínűleg azt veszik le, ami közelebb van a polcon, bezzeg ha egy tévéről van szó, akkor képesek fél napig fel-alá mászkálni, miközben minden kis részletet összevetnek egy másikkal.

Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa szerint a környezetbarát termékek megvásárlása egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Sajnos azonban azt kell mondanunk, hogy nem azért, mert hirtelen mindenki pánikba esett, hogy a bolygó nem feltétlenül tolerálja már sokáig azt az irdatlan mennyiségű szennyezést, amit sikerül összehoznunk, hanem egyszerűen csak ezek a termékek most már olcsóbbak, vagy hosszú távon kifizetődőbbek.

A bolygón túl a pénztárcánkra sem árt ügyelni, amikor vásárolni megyünk. Magyarországon egy család költségvetésének majdnem 80%-át elviszi a rezsi és az alapvető élelmiszerek beszerzése, míg Európa más országaiban ez az arány csupán 15% körül mozog. A legfontosabb, hogy ne vegyünk meg olyan terméket, amire alapvetően nincs szükségünk, csak azért, mert akciós. Persze a kereskedők sem restek, ha trükkökről van szó, nehogy azt higgyük, hogy ennyivel megússzuk. Megfigyelted már, hogy a bevásárlóközpontok padlója milyen jól csúszik? Ez sem véletlen, ugyanis így nem tudsz végigszáguldani a polcok között, hanem bizony lassítanod kell, márpedig ha lassan mész, akkor nézelődni is fogsz, ez pedig egy idő után ahhoz vezet, hogy valamit a kosaradba teszel.

Ahhoz, hogy ne tudjanak (nagyon) befolyásolni, csupán akaraterő kell. Tervezd meg előre a vásárlást, írd össze, hogy miből mit kell venned, aztán kapaszkodj a cetlidbe jó erősen és ne hagyd, hogy a kísértés belevigyen a költekezésbe, mert hamar lapos lesz a pénztárcád. A www.tudatosvasarlo.hu oldalon megtalálhatod a tudatos vásárló 12 pontját, ezek segíthetnek abban, hogy felelős döntést hozhass minden alkalommal, amikor egy áruházban jársz.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság