Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Mi az, ami fenntartható?

Előző írásainkban kiragadtuk a fenntartható fejlődésnek egy-egy szeletét, egy-egy ágazatát. A mostani cikkünkben megpróbáljuk összegyűjteni, hogy mik „fenntarthatóak”, mi az, amire különös figyelmet kell fordítanunk, mert eltün(tet)ésükkel a Földünk fennmaradását kockáztatjuk.

 

Előző írásainkban kiragadtuk a fenntartható fejlődésnek egy-egy szeletét, egy-egy ágazatát. A mostani cikkünkben megpróbáljuk összegyűjteni, hogy mik „fenntarthatóak”, mi az, amire különös figyelmet kell fordítanunk, mert eltün(tet)ésükkel a Földünk fennmaradását kockáztatjuk.

 

Több – főleg szkeptikus – írásban is megjelent, hogy anyagilag fenntarthatatlan a bolygónk védelméért folyó küzdelem, és minden olyan megmozdulás vagy mozgalom, ami a fenntartható fejlődést tűzte zászlajára. De miért gondolunk egyből pénzforgatásra? Ma már számos weboldal, illetve szervezet lát el minket pénztárcakímélő tanácsokkal, amik közvetlen környezetünk védelmére ösztönöznek.

 

A Do It Yourself (DIY) ötletek a reneszánszukat élik. Gondoltál már arra, hogy az erkélyeden, vagy csupán csak az ablakpárkányodon egy kiskertet hozz létre? Nem kell hozzá más, csak pár cserepes virág vagy fűszernövény, és egy adag gondoskodás a részedről. Máris hozzájárultál ahhoz, hogy ne csak jó illat, hanem friss oxigén is legyen a szobádban! Vagy mi lenne, ha azt mondanánk, hogy a régi olajoshordót ne az utcára, hanem a szobádba vidd? Egy kis festékkel, szögekkel, lécekkel klassz, több polcos éjjeliszekrényt lehet csinálni belőle. Két olajoshordó a szobádban, mínusz két darab, nehezen lebomló szemét a telepen.

 

Sport. Elcsépelt, közhelyes. Már-már unjuk, hogy mindenki kizavar minket futni, mert ahhoz elég egy szakadt tréninggatya, no meg egy vásott futócipő; vagy éppen kerékpárra ültet autó helyett, mert ezzel nem csak az egészségemre figyelek, hanem szmogot sem bocsátok ki. Viszont mindig figyelj a „Fűre lépni tilos!” táblákra. És ha egy napsütéses nyári napon kiszabadultok a természetbe, aztán este tüzet raktok, esztek, isztok, jól érzitek magatokat, a szemétről sose feledkezzetek meg! Ha már nem hagyod ott az üres üvegeket és a műanyag palackokat, hanem helyette behozod a városba, majd eldobod őket a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőbe, máris tettél egy aprócska lépést a fenntartható lét érdekében.

 

Szeméttermelés. Talán az egyik legégetőbb probléma. Tudtad, hogy a Csendes-óceánon több millió tonnányi műanyaghulladékból álló szemétszőnyeg hömpölyög? Több millió tonna! Otthon beállítani még három kukát a szelektív hulladékgyűjtés érdekében nem nagy kunszt. A gyűjtőhelyekre vitt szelektált szemetet még tovább válogatják (pl.: kartonpapír, újságpapír, papír csomagolások). A boltok polcain pedig már a re-csomagolópapírt, re-vécépapírt, re-füzetet látod. Bolíviában PET-palackokból építenek házakat, máshol pedig tejesrekeszekből sátrakat, mert így is lehet! Meg persze úgy is, hogy eleve kevesebb szemetet próbálunk termelni.

 

Egy 21. századi fiatal tudatos vásárlóként viselkedik. Belegondoltál már abba, hogy ha fóliázott brazil alma helyett magyar termesztésű, kilós almát vennél, mennyi hulladékot spórolnál? Nem is beszélve a műanyag zacskókról. A háziasszonyok bevásárlókosarait és szatyrait megreformálták. Már nem műanyag zacskóval, hanem sokkal inkább újrahasznosított textíliákból készült, könnyen összehajtható, kis helyet foglaló bevásárlótáskákkal trendi járni boltba. Sőt! Több szupermarketben a re-papírból készült szatyrok lényegesen olcsóbbak műanyag társuknál.

 

Energiavámpírok. Egy alkalommal nagyobb összeget fektetsz bele, hogy később ne kelljen majd többször kisebb összeget fizetned (ami összesen végül jóval több lenne, mint a befektetés) – talán ez is lehetne a mottója a különböző háztartási praktikáknak, amik a rezsink csökkentésére irányulnak. Ki ne hallott volna már az energiatakarékos lámpákról, a negyven fokos mosásról, a takarékos zuhanyrózsáról, a programozható termosztátról, a hőszigetelésről, fogmosás közben a csapelzárásról, és a készenléti állapot száműzéséről? Persze tudjuk, már ezekkel a gondolatokkal is álmodsz, de vajon alkalmazod-e bármelyiket is közülük?

 

Lelki egészség. A fenntartható életmód elengedhetetlen része a lassítás. Lassíts le naponta egy kis elmélkedésre, de lassíts egy nagyot is hetente legalább egyszer. Gondolkodj el az életedről, a napi teendőidről, terveidről, és igazítsd azokat értékrendedhez újra és újra. Ne légy önvádaskodó, önmarcangoló, de azért vizsgáld meg magad szűkebb és tágabb környezeted szempontjából is. Ne feledkezz meg a többiekről sem, de az építő gondolkodású barátok társaságát keresd elsősorban!

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság