Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

„Te is fiam, Brutus?”

Ki mondta? A kérdés elsőre könnyen megválaszolható, hisz mindenki tudja, hogy a Római Birodalom egykori uralkodója, Julius Caesar volt. Viszont ha a részletekben akarnánk vájkálni, akkor nehéz dolgunk lenne: a Vam Design Center-ben nyílt kiállítás viszont segít nekünk a tájékozódásban.

Nagyon kevés lelet maradt fent Julius Caesar korából, ezért főleg a későbbi történetírókra, illetve a legendákra hagyatkozhatunk. Azonban, ahogy a kiállítás alcímében is olvashatjuk, 1984-ben a galliai Bibrax-ban ásatásokat végeztek, melynek eredményeképp rengeteg Caesar korabeli tárgy került felszínre. Ezeknek a másolataiból készítették a kiállítást, ami januárig látogatható.

Van egy mondás, miszerint „Róma Görögországot fegyverekkel hódította meg, aki erre a mondáival és az isteneivel válaszolt, győzelmet aratva”. Maga Caesar is az istenektől származtatta családját, méghozzá a szerelem és a szépség istennőjéhez, Vénuszhoz vezetette vissza a családfáját. Azonban a legendák sem maradtak távol a diktátor életétől. Egy elbeszélés szerint, fiatalkorában, amikor a kalózok elrabolták őt, ötven talentumért adták vissza családjának. A kérdés jogos: micsoda az a talentum? Mikor és hol éltek a kalózok? Miért ölték meg Caesart? És még sorolhatnánk a kérdéseket, melyekre a kiállításon válaszokat kapunk!

S akinek már túl sok volt az információ, amit a tárlatvezetők belécsepegtettek, az kipróbálhatja a parittyahajítót, felemelheti és felveheti egy legionárius pajzsát és páncélját, illetve szemügyre veheti egy „igazi” ásatáson eszközeit is.

 

Lazáry Fanni

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság