Eseménynaptár

DUE-tagság
és Sajtóigazolvány

Ne dőlj be!

ne-dolj-be

DUE Almanach

Due Tallózó

Due rádió

Médiatár

Médiatár

DUE Média Archívum

DUE Média Archívum

Due Médiaügynökség

Biztonságban bulizni

A legmenőbb zenék, villogó fények, italakciók, hatalmas baráti társaság, hajnali hazaindulás. Ezek az igazán jó buli legfőbb ismérvei. Azonban még a leglazább parti is számos veszélyt rejthet magában. Ennek megelőzését tűzték ki célul a bulisegély munkatársai.

 

"Az igények és a motivációk nem változtak, régen is ugyanazért mentek el bulizni a fiatalok, amiért ma teszik. Több időt szeretnének a kortársaikkal tölteni, de közben szívesen feszegetik a határaikat is, kíváncsiak.” – mondja Hegedűs Attila, a pécsi drogambulancia pszichológusa.

A lehetőségek azonban sokat változtak az évek során. Sokkal bővebb az elérhető tudatmódosító szerek köre, amely komoly veszélyt jelenthet a fiatal generációra.

A nagy bulikon – különösen az elektronikus zenei rendezvényeken vagy a több napig tartó partikon – már magában a túl sok mozgás és a kevés folyadékbevitel is veszélyes lehet. Hasonló esetek miatt állítanak a Drogambulancia szakemberei és önkéntesei standokat különböző rendezvényeken. „A megkülönböztető jelzést viselő kollégák több dologban is tudnak segíteni. A víz, illetve a különböző ártalomcsökkentő szerek, mint a magnézium, a kalcium és szőlőcukor amellett, hogy megelőzik a bajt, csökkentik a másnapi tüneteket is. Emellett bármilyen kérdésre válaszolnak, és információs kiadvánnyal látják el az érdeklődőket.” – mondja a pszichológus. Elmondása szerint a többnapos rendezvényeken, illetve fesztiválokon számos kérdést tesznek fel családi-párkapcsolati problémákkal és szexualitással kapcsolatban is. A különböző szerek használatáról csak ritkán esik szó, pedig erről is bátran kérdezhetnek a fiatalok.

Emellett igyekeznek hangsúlyozni az úgynevezett biztonságos tánc kultúráját is. Ha odafigyelünk, egy ember mozdulataiból meg lehet állapítani, hogy mennyire fáradt, de akár azt is, hogy esetleg tudatmódosító szerek hatása alatt áll-e. Ebben az esetben is érvényes az, hogy egy kis odafigyeléssel mindenki számára jól végződhet a buli.

„Mivel megakadályozni nem lehet, hogy a bulizók különböző szerekkel éljenek, igyekszünk felhívni a figyelmet azok helyénvaló használatára, hogy a kívánt eredményt érhesse el vele a fogyasztó. A használatra nincs recept, minden szer más. Viszont van néhány szabály, amit érdemes betartani.” Használat előtt fontos utánanézni a szer lehetséges hatásainak. Lehetőleg olyan helyen kell élni a szerrel, ahol biztonságban érzi magát a fiatal, illetve van egy józan ember is, aki segítséget hívhat, ha szükség van rá. Lényeges emellett, hogy a szert meghatározott idő elteltével, kis adagokban vegyük magukhoz, elkerülve a túladagolás veszélyét.”

Rossz beidegződés az, mely szerint a Drogambulancia munkatársaitól félni kell. A kezdeményezés célja nem a büntetés vagy a rendőrségi bejelentés, hanem a segítségnyújtás és a problémák megoldása. Éppen ezért bátran fordulhatunk hozzájuk akár egy-egy buli alkalmával is.

Due Médiahálózat- a diákújságíró egyesület. Közösség. Tehetség. Barátság